Checklist 7 Stappenplan

7 stappenplan, handige checklist voor gevarieerde recepten!

7 stappenplan, wat is dat?

Het 7 stappenplan is niets meer of minder dan een handig hulpmiddel om te zorgen dat je een complete maaltijd met voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Op basis van deze stappen stel je een gerecht samen en gaat er vervolgens lekker mee aan de slag.

Checklist 7 stappenplan, stap voor stap

Het 7 stappenplan bestaat uit de volgende stappen:

 1. Kies een graan. Bij voorkeur het graan van de dag.
 2. Kies je groenten, vruchten, noten en zaden volgens de ‘driegeleding van de plant’. Dit klinkt misschien heel ingewikkeld, maar dit valt best mee. Dit helpt je om te variëren met je groenten en vruchten. Je kiest verschillende soorten uit op basis van soort en groeiwijze: knol/wortel, blad/stengel en/of bloem/vrucht gewas.
 3. Kies je eiwitproduct (bijvoorbeeld peulvruchten die passen bij het graan van de dag)
 4. Kies een passende bereidingswijze of misschien wel verschillende
 5. Kies je vetcomponent (biologische olijfolie, roomboter, kokosvet etc.)
 6. Het moet ook lekker van smaak zijn natuurlijk! Kies lekkere kruiden en/of specerijen bij je gerecht
 7. En als laatste: neem de tijd en kook met aandacht. Wees bewust bezig met je product, en voeg wat liefde toe. Dat proef je!

Graan van de dag?

Wat is precies het graan van de dag? En welk graansoort en welke peulvrucht passen bij elkaar? Deze granen en peulvruchten zijn bij elkaar gezocht op basis van de groei- en bloeiwijze. Door de juiste soorten te combineren krijg je een hoge voedingswaarde. De juiste combinatie draagt bij aan een goede balans in je lijf.

De volgende combinaties werken optimaal en zorgen ervoor dat je aminozuren/eiwitten optimaal worden opgenomen.

 • Dag – Graansoort – Peulvrucht
 • Maandag – rijst – soja
 • Dinsdag – gerst – kikkererwten
 • Woensdag – gierst – linzen
 • Donderdag – rogge – adukibonen
 • Vrijdag – haver – bruine bonen
 • Zaterdag – tarwe – erwten
 • Zondag – Maïs – witte bonen

De graansoorten en peulvrucht combinaties doen het ook in de natuur goed samen. Heb je een grote moestuin is het goed om hier eens bij stil te staan.

Variatie en genieten!

Je hoeft van mij niet iedere dag super streng de 7 stappen te volgen. Maar ik vind de checklist wel een mooie keukentool. Het 7 stappenplan geeft zeker houvast en inspiratie voor iedereen die moeite heeft om altijd weer gevarieerd te eten.

Het 7 stappenplan komt uit de natuurvoeding. Waar granen een basis zijn van een goede maaltijd. Zelf eet ik niet iedere dag granen of koolhydraten bij mijn avondeten. Al vind ik het heerlijk. Ik wissel verschillende principes af. Ik eet bijvoorbeeld ook veel maaltijden volgens de rawfood principes. Niet alles, aangezien ik dit niet altijd bij ons klimaat en lijf vind passen. En soms eet ik vlees in plaats van koolhydraten, meer volgens de Paleo stijl. Ik hou van de kruiden uit de oosterse keuken. En ik eet zo veel mogelijk groente, fruit, noten en zaden. Zoveel mogelijk biologisch of biologisch dynamisch. Kortom, ik haal overal fijne gerechten vandaan. Juist de afwisseling vind ik fijn, ik voel mij daar goed bij. Luister naar je eigen lijf en kijk wat bij jou past. Probeer verschillende stijlen en bedenk dat variatie altijd goed is!

Wees niet te streng voor jezelf. En denk goed na over wat je eet. Hou eens bij wat je eet. En niet alleen op een bepaalde dag van de week. Maar kijk ook naar die hele week of zelfs een maand, wat valt je op? Eet je wel gevarieerd? Is dit nog niet makkelijk en heb je een keer inspiratie nodig? Denk dan eens aan het 7 stappenplan!

Instant inspiratie: Happy and healthy maaltijdsalade volgens het 7 stappenplan

Ik heb alvast een Happy and healthy 7 stappenplan recept voor jullie uitgewerkt. Een heerlijke maaltijdsalade die je ook makkelijk mee kunt nemen.

En verder? Gewoon genieten van je maaltijden natuurlijk. Maak er iedere dag weer een feestje van! Maak gebruik van veel afwisseling. Gebruik in jouw gerechten prachtige kleuren, kruidige smaken, heerlijke geuren, verschillende texturen en je bent al een heel eind op weg. Be happy and healty!

Interessant? Deel dit bericht van Happy and healthy:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
Volg Happy and healthy op jouw favo social kanaal:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestrssinstagram
Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *