Omreken Hulp Keuken Maten

Keuken maten omrekenen (cup, grammen, milliliter, fahrenheit etc.)

Ik ben zelf niet zo’n pietje precies in de keuken. En pas gerechten aan naar mijn smaak van dat moment. Zelf hou ik voor het gemak vaak cups en lepels aan en doe veel op gevoel. Ik gebruik mijn cup en lepel eenheden voor afmeten. En eigenlijk nog meer zelden een weegschaal. Maar dit is waar je eigen voorkeur naar uit gaat. Gebruik waar jij je lekker bij voelt. En proef steeds tussendoor tijdens het kokkerellen. Zelf kijk ik per dag hoe ik een bepaald gerechtje klaar maak; de ene keer heb ik zin in pittig en de andere keer misschien weer meer in extra kruidig. Vandaar dat ik nooit 100% vaste ingrediëntenlijstjes per recept gebruik.

Los daarvan krijg ik toch vaak vragen over hoeveelheden bij het kokkerellen en bakken. Wat is nu precies een cup en hoeveel gram is een halve cup? Hoe zit het met oventemperaturen? Veel mensen hebben moeite met het gebruik van juiste maten en eenheden in de keuken. En weten niet hoe ze keuken maten kunnen omrekenen. Daarom in dit blog een overzichtje van verschillende eenheden om je daarbij te helpen. Ik heb hoeveelheden en ingrediënten genoemd die veel voorkomen. Onthoud: niet alles heeft hetzelfde gewicht bij een zelfde volume. Het soortelijk gewicht kan afwijken. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van hoe grof of fijn het gemalen is. Denk maar aan het bekende voorbeeld van op school vroeger: een kilo veren is veel groter in omvang dan een kilo lood.

Onderstaand overzicht helpt je voor een groot deel op weg. En nogmaals, ik blijf het zeggen als een oude schooljuf; blijf tijdens het kokkerellen gewoon proeven en maak jouw creaties gewoon lekker klaar afgestemd op jouw smaak! Wees niet al te voorzicht en bang om fouten te maken. Wat kan er tenslotte gebeuren? Oké, iets kan iets te zoet, zoet, zuur of misschien te pittig uitvallen. Maar daar leer je ook weer van :-)

Handig overzicht keuken maten omrekenen, hou hem in de buurt!

Ben je de verschillende maten en systemen niet gewend of ben je er niet mee bekend is dit overzicht erg handig. Zet ‘m in je favorieten op je smartphone of tablet. Print dit blogje uit en hang hem in je keukenkastje, op je prikbord in de keuken of gebruik als boekenlegger in je favo kookboek! Ik weet ook niet altijd alle maten uit mijn hoofd. Hoe dan ook, hou hem bij de hand :-)

Keuken maten omrekenen zonder wegen/meten

Voor de snelle of luiere wegers onder ons, komen de volgende maten ongeveer overeen:
1 cup = 16 eetlepels
1/2 cup = 8 eetlepels
1/4 cup = 4 eetlepels
inhoud eetlepel of tablespoon = 15 ml,
inhoud theelepel of teaspoon = 5 ml.
voor 1 tablespoon gebruik je 3 teaspoons.

Vloeibaar, veel gebruikt maten/volumes in Nederland

1 liter (L.) = 10 deciliter (dl.) = 100 centiliter = 1000 milliliter (ml.)
1 deciliter (dl.) = 100 milliliter (ml.) = 7 eetlepels (afgerond)
1 eetlepel (eetl. – el – L) = 15 milliliter (ml.) = 3 theelepels
1 theelepel (theel. – tl. – t.) = 5 milliliter (ml.) = 5 cc

Vloeibare maten omrekenen, van cup naar milliliter etc.

1/4 cup = 60 milliliter
1 cup = 250 milliliter
3/4 cup = 180 milliliter
2/3 cup = 160 milliliter
1/2 cup = 125 milliliter
1/3 cup = 80 milliliter
1/4 cup = 60 milliliter
1/8 cup = 30 milliliter

Let op, er is verschil tussen de Amerikaanse en Engelse vloeibare maten:

Amerikaanse pint = 500 ml of 16 fl oz
Engelse pint = 600 ml of 20 fl oz

Waarbij ‘fl oz’ staat voor ‘fluid ounce’, dit is voor Engelse recepten dus 30 ml.

Vetten omrekenen, o.a. boter/kokosvet

1 eetlepels of tablespoon = 14 gram
2 eetlepels of tablespoons = 28 gram = 1 ounce (oz) (1 oz is officieel 28,35 gram)
3 eetlepels of tablespoons = 42 gram
4 eetlepels of tablespoons = 57 gram = 1/4 cup = 1/2 stick
5 eetlepels of tablespoons = 70 gram
6 eetlepels of tablespoons = 85 gram
7 eetlepels of  tablespoons = 99 gram

En dan zie je ook nog wel eens de ‘stick’ voorbij komen, een amerikaanse maat. In Amerika kopen ze boter vaak per stick eenheid, dit komt neer op 113 gram.
 1 stick = 113 gram = 1/2 cup = 8 eetlepels of tablespoons
2 sticks = 227 gram = 1 cup = 1/2 pound
4 sticks = 454 gram = 2 cups =  1 pound

Vast, droge ingrediënten afmeten en omrekenen

Gebruik voor het gemak de maatbekertjes (cups en lepels) en doe het ingrediënt hier losjes in. Druk alleen aan als het staat aangegeven in een recept. Strijk af met een mes.

20 g = 1/2 oz
60 g = 2 oz
125 g = 4 oz
180 g = 6 oz
250 g = 8 oz
500 g = 16 oz
1 kg = 32 oz (2 lb)

Bloem: 1 cup = 135-150 gram
amandelmeel: 1 cup = 120 gram
suiker: 1/8 cup = 25 gram = 2 tablespoons
Suiker: 1 cup = 175-200 gram

Omrekenen van Fahrenheit naar Celsius

Nog een handig rijtje:

200F = 100 C
250 F = 120 C
275 F = 140 C
300 F = 150 C
325 F = 160 C
350 F = 180 C
375 F = 190 C
400 F = 200 C
425 F = 220 C

Let op: zelf zet ik mijn oven nooit hoger van 180 graden C en mijn dehydrator nooit hoger dan 38 graden C.

Keuken maten omrekenen, nog wat extra termen

Lees je recepten dus ook in het Engels/Amerikaans? Dan hieronder nog een paar termen op een rij:

  • Een ‘stick of butter’ is dus ongeveer 113 gram, iets minder dan een half Nederlands pakje roomboter.
  • Een ‘dash’, ‘pinch’, ‘speck’ of ‘smidgen’ is een ‘snufje’ of ‘mespuntje’; niet heel duidelijk, gewoon een klein beetje toevoegen en weer proeven :-)

Bronnen: Ik heb dit overzicht samengesteld door eigen praktijkervaring te combineren met veel google- en leeswerk op internet en in diverse kookboeken. Waaronder ook het boek van Donna Hay, Fresh & light. Hoe meer je zoekt hoe meer maten je vindt, die vaak net iets afwijken van elkaar. Ik heb in dit overzicht gemiddelden genomen of eenheden die voor mij goed werken. Heb je aanvullingen of opmerkingen over bovenstaand overzicht, let me know!

keuken maten omrekenen

Interessant? Deel dit bericht van Happy and healthy:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
Volg Happy and healthy op jouw favo social kanaal:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestrssinstagram
Dit bericht heeft 5 reacties
    1. Altijd fijn he zo een overzichtje, maak een snelkoppeling, zet hem op Pinterest of print hem even uit en je hebt hem altijd bij de hand ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *