Yam glutenvrij biologisch desembrood (by Ralph Moorman) – review
Eehm ‘glutenvrij’ brood, waarom ook alweer?
Veel mensen eten tegenwoordig glutenvrij. Ook wanneer ze niet allergisch of intolerant zijn voor gluten. Waarom? Gluten zijn veel in het nieuws geweest de laatste tijd en mensen zijn steeds bewuster met hun eten bezig. Gluten zijn vooral bekend van glutenintolerantie of Coeliakie. Mensen met een glutenallergie of intolerantie kunnen de meest vervelende klachten krijgen na het eten van gluten. Denk aan verschillende vormen van exceem, migraine, darmproblemen, problemen aan de luchtwegen, noem maar op. Er is steeds meer bekend over gluten en veel mensen reageren goed op een glutenvrij voedingspatroon. Glutenvrije granen zijn namelijk lichter verteerbaar. Dus ook voor mensen zonder allergieën is het prettig om (af en toe) glutenvrij te eten. Ik zou zeggen, probeer het eens een tijdje en kijk hoe je je erbij voelt!
Nu is het glutenvrije voeding in het buitenland al langer makkelijk te verkrijgen. Duitsland en frankrijk liepen hiermee voor op Nederland. Ik weet nog wel een oud collega van mij jaren geleden al glutenvrij at vanwege een allergie. En helaas altijd problemen had wanneer ze uit eten ging. Glutenvrij was not done en maar gezeur en lastig. Gelukkig krijgen we in Nederland ook steeds meer keus. Niet alleen in restaurants, maar ook in de supermarkt. En nee, niet alleen maar van die stiekem toch ongezonde voorverpakte redelijk ranzige glutenvrije spullen, maar gelukkig ook echte goede opties. Zoals nu eindelijk HORMOONFACTOOR proof Biologisch zuur desem brood van Yam!
Glutenvrij brood inspired bij Ralph Moorman?
Ja zeker, Ralph Moorman is al jaren bezig om zijn kennis van zijn studie Levensmiddelentechnologie te Wageningen in te zetten voor goede producten. En eind 2015 is zijn eerste prachtige ‘Inspired by‘ product op de markt gekomen. Terecht dat hij supertrots is op het resultaat! En ik ben er als trainer Hormoonfactoor ook trots op, en blij! Want het is een heerlijk brood en ook nog eens beter voor je lijf. Veel van mijn cliënten eten toch graag af en toe nog eens een boterham en naast zelf bakken is dit een fijn alternatief.
Tijd dus voor een uitgebreide review! Het heeft even geduurd, maar het brood moest natuurlijk uitgebreid getest worden door mij en meerdere mensen in mijn omgeving. Smaakt het wel goed en hoe is de structuur? Waar te koop en hoe eet je het? Allemaal vragen waar ik hieronder op in ga :-)
Allereerst, een prachtig plaatje!
Ik begin met een foto, want ik vind het brood er in ieder geval prachtig uitzien. Erg fotogeniek dus. Zo een broodje staat gewoon te shinen op jouw zondagse ontbijt-, brunch- of lunchtafel. Kortom je kan er mee voor de dag komen :-) En het oog wil ook wat: uiterlijk doet zeker iets voor je smaakbeleving. Punten gescoord dus.
Yam glutenvrij biologisch desembrood, wat zijn de ingrediënten?
Volgende punt van aandacht: wat zit er eigenlijk is dit kleine wonderbroodje? Het voelt in ieder geval lekker zwaar. Wat ziet er nu precies in, nou het volgende:
- water,
- havervlokken,
- rijstmeel,
- startercultuur,
- kokosolie,
- kikkererwtenmeel,
- vlozaad,
- bakkerszout.
- Alles 100% biologisch
Zoals gezegd is dit desembrood is gegarandeerd vrij van gluten, tarwe, melk, lactose, gist, e-nummers, ei en toegevoegde suiker!
Dit brood is op basis van haver en daardoor een rijke bron van gezonde vezels. Het rijstmeel is de grondstof (ookwel voeding) voor de fermentatie. De suikers uit het rijstmeel worden gefermenteerd en even kort door de bocht; ‘ onschadelijk’ gemaakt. Je bloedsuiker zal van een Yam desem boterham niet heel snel gaan schommelen. Met andere woorden, je zit langer vol van een boterhammetje van Ralph dan een andere niet bio desem boterham.
Yam glutenvrij biologisch desembrood, voedingswaarde
Voor de liefhebber hieronder ook nog even de voedingswaarden tabel op een rij:
Voedingswaarde | Per 100 gram | Per portie (50 gram) |
---|---|---|
Energie | 911 kJ / 218 kcal | 455 kJ / 109 kcal |
Vetten | 5,9g | 2,9g |
Waarvan verzadigde vetzuren | 3,2g | 1,6g |
Koolhydraten | 31,1g | 15,5g |
Waarvan suikers | 0,6g | 0,3g |
Vezels | 7,5g | 3,75g |
Eiwitten | 7g | 3,5g |
Zout | 0,8g | 0,4g |
Gemaakt in een bakkerij die ook sesam verwerkt |
YAM Desem, overig specs
Het glutenvrije zware brood heeft een gewicht van 700 gram. Het wordt in een speciale bakkerij gebakken en is daarom een van de weinige broden die echt gegarandeerd glutenvrij is. Het is exclusief verkrijgbaar bij Jumbo Supermarkten. De prijs is voor een biologisch zuurdesembrood redelijk, namelijk € 4,25. Ben je gewend aan goedkoop brood, is dit misschien even een drempel. Bedenk wat de voordelen zijn van een goed brood en probeer het gewoon een keer. Je zult zien dat je er minder van eet en je hebt er ook minder last van regulier supermarktbrood. Het is niet lang houdbaar, omdat er weinig troep in zit. Eet dus met meerdere mensen thuis van een broodje en deel een broodje met de buurman. Ieder een halfje en je hebt voor een twee dagen vers brood in huis. Het is ook goed in te vriezen. Al ben ik zelf niet een enorme fan van voeding invriezen. Je haalt uit een brood ongeveer 16-17 sneetjes. Je betaald per sneetje dus ongeveer 25 cent.
Yam glutenvrij biologisch desembrood, voor- en nadelen?
> Lekker brood, licht smeuïg en iets kruimig
Wat vinden we nu van het desembrood van Ralph? Het is een lekker brood met een fijne structuur, licht smeuïg en iets kruimig. Ik hoor verschillende geluiden over de ‘ smeerbaarheid’ . De een zegt prima, de ander zegt dat het brood snelt brokkelt. Bij zuurdesem is het altijd zo dat je voorzichtig moet smeren. Dus gebruik jij graag wat ‘hardere’ smeersels, zoals humus, tahini of pindakaas als beleg op brood? Smeer dan met beleid ;-) Beetje oefenen en het gaat prima.
> Luchtbel?
Er zijn ook geluiden geweest dat het brood bovenaan een ‘luchtbel’ zou bevatten en dat het daardoor inderdaad sneller uit elkaar valt. Zelf heb ik dit ook 1 keer meegemaakt. Ralph nam dit signaal zeer serieus en reageerde vorig jaar al snel met een duidelijke blog met uitleg, en toekomstige oplossing! Dit duurt niet lang meer, een nieuwe machine maakt een einde aan dit euvel. Top, dat er zo snel een oplossing is gevonden.
- Ga naar de uitleg van Ralph Moorman over de luchtbel trubbles bovenin zijn zuur desem brood (opent in nieuw venster)
> Tips voor Yam desem brood
Tip voor in de tussentijd: eet het brood liefst zo snel mogelijk op en snij het direct na aankoop. Prima om zo in de vriezer te bewaren.
Tip voor onderweg: neem een boterham mee in een trommel o.i.d. en niet in een boterham zakje. Dan blijft de boterham langer heel. En eet hem gewoon een beetje voorzichtig, zodat deze niet in je hand uit elkaar valt. Vanaf een bord werkt voor mij het best. Sowieso is het beter om rustig en geconcentreerd te eten en niet al lopend terwijl je jouw to do lijst aan het afwerken bent ;-)
> Desembrood is anders dan een regulier witbrood!
En verder? Sommige mensen moeten een beetje wennen aan de smaak. Eet jij normaal al desembrood of glutenvrij? Dan ben je meteen fan! Eet jij normaal alleen bijvoorbeeld casino wit brood? Ehm ja, dan is dit inderdaad een nieuwe smaak. Even wennen qua smaak en ook zeker voor je darmen. Blijf er wel van eten en je went vanzelf aan de smaak. Let op: neem steeds een klein stukje en ga niet ineens 8 zuurdesem boterhammen eten. Dat werkt niet natuurlijk. Geef het de tijd. En jij en je darmen wennen ook aan Ralph en zijn brood ;-)
Nog een tip voor de mensen die niet gewend zijn aan zuurdesem brood: je hebt niet veel nodig. Je snijdt dus dunnere plakjes brood. Vergeet dikke boerenboterham, maar kies voor een bescheiden plakje met lekker veel beleg! Ik moet eerlijk zeggen dat ik de boterham hieronder nog iets te dik vond. Dus ik heb er lekker extra veel tonijnsalade opgedaan. Door de extra komkommer een lekker frisse combinatie! De foto is via mijn iphone en omdat ik zo een trek had heb ik hem te snel gemaakt en is hij een beetje bewogen hahaha. Ahh well, 1 boterham was in dit geval samen met een groene smoothie en wat nootjes genoeg als lunch!
> de prijs?
Zoals gezegd is Yam desembrood niet het zelfde als een goedkoop brood. Je lichaam heeft er minder van nodig en het is een stuk gezonder. Dus ja, het is duurder dan een een normaal brood. De prijs is trouwens vergelijkbaar met ander biologisch zuurdesembrood. Het proces om het brood te maken krijgt meer tijd en is heel zorgvuldig opgezet. Een normaal broodje wordt soms wel in een uurtje in elkaar gedraaid in een fabriek. Tijd om te rijzen bijvoorbeeld is er niet. Er wordt gewoon een lading extra gist en andere troep in gedaan. Met allemaal nare gevolgen voor jouw darmen! Een YAM desembrood krijgt 48 uur (!) de tijd om een brood te worden dat jouw darmen goed kunnen verwerken. De ingrediënten zijn biologisch en van goede kwaliteit. Dit alles maakt dat je er voor betaald. Maar ik heb het er graag voor over.
Yam zuurdesem en beleg?
Ja, en dan dus het beleg! Wat eten we op het zuurdesem bammetje? Zorg voor lekker beleg en varieer hier ook mee. En zorg vooral ook voor voldoende beleg. Dus zoals gezegd: flink beleg op een dun sneetje brood. Denk eens aan de volgende variaties:
- zoals hierboven op de foto lekkere tonijnsalade met extra komkommer en sesamzaadjes,
- tahini met tomaat en alfalfa,
- gegrilde kipfilet met avocado en brocollikiemen,
- gegrilde groenten met knoflook, oregano en olijfolie,
- paprika, tomaat, komkommer, avocado en hennepzaadjes met een scheutje sesamolie,
- gerookte zalm (let op suikervrij!), met komkommer, rucola en rucola kiemen,
- sla, gekookt eitje, tomaat, avocado,
- zelf gemaakte (raw vegan) eiersalade,
- zelf gemaakte tapenade,
- noem maar op, ik krijg er trek van ;-)
Komende periode plaats ik vaker recepten voor broodbeleg voor jullie, dus hou Happy and healthy Nederland in de gaten.
Yam glutenvrij biologisch desembrood, conclusie
Yam brood is een aanwinst in het schap van de (voorlopig alleen Jumbo) supermarkten en ook voor je thuis voorraad. Het is een extra optie om je ontbijt of lunch mee te variëren. Eet niet elke dag brood, maar wissel lekker af. Neem het af en toe mee naar werk of geniet er thuis lekker van. Maak naast frisse salades, bananenbrood, left-overs, wafels en andere lekkere lunchgerechten eens een makkelijk Ralph Moorman boterhammetje. Ik ben heel benieuwd wat jij er van vindt! Laat een bericht achter op Facebook of onder deze blogpost :-)
Voor nu, enjoy!
Yam desem biologisch gluten vrij brood, klein maar fijn. In een herkenbare oranje verpakking (Bron foto YAM desembrood in verpakking: originele foto door Yam zelf).
Anderen bekeken ook:
Volg Happy and healthy op jouw favo social kanaal:
[…] mee te nemen met wat extra sla, kiemgroenten en avocado. Of doe eens wat gegrilde groenten op een biologische desem boterham […]
Leuk stukje , Ik ben ook erg blij met het brood van Ralph en heb ook al heel wat mensen in mijn omgeving getipt.Een aantal daarvan zijn het ook gaan eten.
Even een kleine kanttekening,er zit GEEN troep in dit brood. En ik vind het erg jammer om te lezen dat ,omdat er een luchtbel in het brood zit een nieuwe machine is aangeschaft om dit in de toekomst te voorkomen.
Een luchtbel is toch helemaal niet erg …..we zijn veel te veel gewend aan voedsel dat er niet meer uitziet als eten maar als etalagemateriaal . Alles moet er mooi en gelikt uitzien. Als ik groente uit mijn moestuintje haal zit er meestal gekruld en natuurlijk gevormd tussen . Dat gooi ik echt niet weg ,dat wordt met respect gewoon lekker bereid en opgegeten. Maar dat is bijzaak. Hoofdzaak is dat er weer een gezond en lekker troepvrij product is gemaakt . Daarvoor mag Ralph wat mij betreft een dikke vette felicitatie hebben.Dus Ralph gefeliciteerd ,en veel dank .Marijke van der Linde
Helemaal eens Marijke! Helaas vinden veel mensen de luchtbel lastig omdat ze vinden dat hierdoor de boterhammen ietsje sneller uit elkaar kunnen vallen. Ik ben het met je eens dat veel mensen tegenwoordig gewend zijn aan te shiny, bijna plastic voedsel. Gelukkig gaan veel mensen ook weer over op biologisch en vers(er) eten. Dat is een goede trend van de laatste de jaren die de komende tijd gewoon doorzet. Wat fijn dat jij ook zo lekker geniet van je groenten uit je eigen moestuin! Dat moeten nog veel meer mensen doen :-)
Warme groet,
Nanou
[…] op de boterham (bijvoorbeeld een op een yam desem boterham van Ralph ;-p), lekker met […]
[…] tijd is dit niet heel erg voor een gezond lijf, maar met deze homemade jam zonder suiker en andere glutenvrije alternatieven voor brood doe je jouw lijf echt meer […]