Zelf kiemgroenten maken: alfalfa

Wil je voortaan gezonder eten? Begin eens met het dagelijks toevoegen van kiemgroenten aan je lunch en avondeten. Makkelijk, snel en supergezond! Tegenwoordig vind je verschillende kiemgroenten in de supermarkt bij jou om de hoek. En er zijn ook biologische varianten in de ‘normale’  supermarkt te vinden. Super! Maar weet je dat je heel makkelijk zelf je eigen kiemgroenten kan maken? Dit is leuk om te doen, lekker, gezond en ook goedkoper. Dat laatste is ook altijd fijn ;-)

Zelf kiemgroenten maken?

Ja doen! Zelf kiemgroenten maken is heel gemakkelijk. En je kan snel en goedkoop variëren. Je kan eigenlijk van allerlei soorten zaden, granen of peulvruchten kiemgroenten maken en deze laten ontspruiten. Gemakkelijke soorten om zelf te ontkiemen zijn: alfalfa, fengriekzaad, groene erwten, rode erwten, adukibonen, linzen, mungboontjes (dat wordt taugé), quinoa en bijvoorbeeld radijszaad. Maar ook broccolizaad, kikkererwten en zonnebloempitten zijn goed te gebruiken en zo kun je nog even doorgaan. Veel variatie dus.

Kiemgroenten zijn gezond!

Kiemgroenten zijn zoals gezegd super gezond. Ze bevatten ondanks hun kleine formaat juiste grote hoeveelheden anti-oxidanten. Deze stofjes maken de vrije radicalen in ons lichaam onschadelijk. De vrije radicalen in ons lichaam (daar door onder andere roken, stress, overmatig sporten en bijvoorbeeld slecht eten) zorgen voor beschadiging van celweefsels en versnellen bijvoorbeeld het verouderingsproces. Fijn dat anti-oxidanten de negatieve effecten tegengaan dus! Nog een voordeel is dat door het kiemen het zaadje wordt ‘voorverteerd’. Hierdoor gaat het verteringsproces in je lichaam makkelijker en worden de goede stoffen sneller opgenomen. Al die vitaminen en mineralen worden snel opgenomen en boosten daarmee onder andere ook jouw immuunsysteem, good to know!

Misschien ben je (net als ik vroeger) wel verbaasd over hoe gezond kiemgroenten eigenlijk zijn. Lees meer over de kracht van alfalfa in mijn blog van vorig jaar ‘Powerfood Alfalfa, een super kiemgroente‘.

Schaaltjes, potjes, sprouty, kaasdoek? Yep, we gaan kiemen!

Aan de slag dus! Neem per keer 1 á 2 lepels en gebruik een schone glazen pot. Spoel de zaden altijd goed uit. Gebruik hiervoor een kaasdoek of gebruik een speciale kiemdeksel. Ik heb zelf ooit in Duitsland ‘sprouty potjes’ gekocht in Duitsland in de aanbieding, maar in Nederland zijn er ook verschillende soorten te koop. Vraag eens bij een biologische supermarkt zoals Eko Plaza of de Dille & Kamille. Ik heb zelf ook een aantal schaaltjes voor kiemgroenten van de Dille & kamille. En gebruik ook andere glazen potten of schalen, net wat uitkomt. En ook afhankelijk van de hoeveelheid die je wilt maken. Ben je thuis met een groot gezin, gebruik dan grotere potten. Ik heb zelfs mensen gezien die hun kiemgroente in grote linnen tassen maakten. Het spoelen gebeurde onder de douche haha.

Zelf kiemgroenten maken: alfalfa

Maar wij beginnen hier gewoon klein en simpel, dus terug naar de alfalfa. Dit is een gemakkelijke ‘instap’ kiemgroente, de meeste mensen kennen het al en kijken niet op van de smaak.

Zelf alfalfa kiemen, wat heb je nodig

Je wilt dus zelf kiemgroenten maken, het begin is er. Top! Kies zoals gezegd in eerste instantie voor een makkelijke kiemgroente zoals alfalfa.

Zelf kiemgroenten maken: alfalfa

Wat heb je nu precies nodig?

  • Een glazen pot met kaasdoek, of een pot met kiemdeksel zoals een sprouty. Dit de pot die je hieronder op de foto ziet. Met een speciale deksel, zodat je makkelijk kan spoelen. En nee ik heb geen aandelen, maar vind deze deksel gewoon handig. Ik heb niet altijd zin om kaasdoek o.i.d. te spoelen/wassen.
  • Biologisch alfalfa zaad, te koop bij biologische supermarkten, reformhuisen, soms tuincentrum en ander online.
  • Een opvang bakje of schaal. Je kan de pot ook uit laten lekken in de gootsteen maar dat vind ik zelf niet zo handig. Ik zet de pot na het spoelen in de glazen schaal op mijn aanrecht.
  • Water om te spoelen.
  • En een paar dagen geduld ;-)

Zelf kiemgroenten maken: alfalfa

Zelf alfalfa kiemen, hoe maak je het

Easy peasy;

  • Gebruik 1 a 2 eetlepel alfalfazaad in de sprouty pot of een bijvoorbeeld een weckpot, mason jar of een ander (oud) glazen potje met een stuk kaasdoek.
  • Spoel de zaden om te beginnen een keer goed. En dan laat je ze ongeveer 6-8 uur in de pot met water staan. Met al het water er in dus en de opening naar boven
  • Vervolgens spoel je de zaden goed, door het water eruit te laten lopen. Spoel nogmaals flink door. Laat de zaden echt ‘dansen’ in het water. Indien nodig even schudden. Het spoelen hou je even vol.
  • TIP: Vang het water wat je uit jouw pot spoelt op. Dit water is prima om je planten of moestuin mee te besproeien/te gieteren. Zo voorkom je waterverspilling en het water uit de spoelbeurten neem toch wat kracht van de kiemzaadjes mee. Win-win dus.
  • Let op: je spoelt dus met de deksel (of de doek) op de pot. De zaden blijven in de pot zitten.
  • Na het spoelen zet je de pot onderste boven weer terug in de schaal (spoel deze ook steeds even om). Onderste boven zodat het overtollige water weg kan lopen.
  • De komende 3-5 dagen spoel je de zaden een paar keer per dag. Liefst minimaal 3x. Heel belangrijk, omdat er anders binnen no time vage schimmelvorming (lees ongewenste pluizenbollen!) in je pot ontstaat.
  • Hou zelf in de gaten hoe lang je de alfalfa laat spruiten. De ene keer gaat het wat sneller dan de andere keer. Bijvoorbeeld door temperatuurschommelingen etc. Altijd blijven checken en twijfel? Gewoon even proeven :-)
  • Je ziet al snel mooie scheuten ontstaan en de alfalfa groeien, mooi proces! Blijf minimaal 3x per dag spoelen tot de grote naar wens is.
  • Bewaar na de laatste keer spoelen de volwassen alfalfa in de koelkast in een (liefst glazen) bakje, eventueel met wat keukenpapier.  En eet binnen een paar dagen op. Nice!

Zelf kiemgroenten maken: alfalfa

Ehm waar gebruik ik alfalfa voor dan?

Niet zoveel ervaring met kiemgroenten en alfalfa? Geen idee wat je er mee moet? Geen probleem ik geef je voldoende mogelijkheden :-)

Denk eens aan:

  • kiemgroenten door je salade, gebruik iedere dag weer anders en varieer er lekker op los!
  • kiemgroenten als garnering bij een lekker soepje. Hier word ik zelf echt heel blij van. Een grote dot alfalfa op pompoensoep of tomatensoep bijvoorbeeld, hmmmm
  • kiemgroenten op de boterham (bijvoorbeeld een op een yam desem boterham van Ralph ;-p), lekker met avocado!
  • kiemgroenten door je smoothies en door de slowjuice sapjes
  • soms eet ik een pluk gewoon zo met een handje nootjes erbij
  • gebruik ze als garnering op je fruitsalade, ook lekker!

Nou keuze genoeg dus. Laat hieronder gerust weten hoe jij je kiemgroenten gebruikt en wat jij het lekkerst vindt!

Enjoy!

Zelf kiemgroenten maken: alfalfa

Interessant? Deel dit bericht van Happy and healthy:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
Volg Happy and healthy op jouw favo social kanaal:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestrssinstagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *