Kerst Bananen Brood

Kerst bananenbrood met goji bessen hmmm yummy!

Bananenbrood is al tijden een populair baksel onder de foodies. En terecht! Bananenbrood is makkelijk te maken en lekker gezond. Prima als vervanger voor brood of als tussendoortje.

Heb jij veel visite de komende dagen of ga je juist veel op pad? Maak dan vanavond nog deze heerlijke kerst variant en geniet verantwoord ;-) Heerlijk om mee te ontbijten, bij de lunch of gewoon bij een bakkie thee! En ook makkelijk om mee te nemen voor onderweg. Kan niet mis gaan.

Vroeger werd bananenbrood of cake vaker in een ongezonde variant gemaakt met veel geraffineerde witte suiker en patentbloem. Tegenwoordig wordt er volop geëxperimenteerd met glutenvrije bloemsoorten, alternatieven voor suikers en extra ingrediënten. Super toch! Ik hou ervan.

Deze feestdagen variant is weer net iets anders en geeft een lekkere twist met een rood kerstknipoogje. Uiteraard zonder gluten, of lactose en zonder geraffineerde suikers.

Kerst bananenbrood, wat heb je nodig?

Haal onderstaande ingrediënten zoveel mogelijk biologisch. Check bij eitjes altijd of je 3 sterren hebt, dit mede i.v.m. de diervriendelijkheid. Meer weten over verschillende soorten eieren? Check dan mijn uitleg over de verschillende soorten eieren en eicodes.

  • 150 gram amandelmeel
  • of 100 gram amandelmeel en bijvoorbeeld 50 gram haver- of speltvlokken of boekweitmeel (net wat jij lekker vindt of je in huis hebt aan meel)
  • +/- 3 rijpe bananen
  • 2-3 medjool dadels of 4-5 kleinere dadels (zonder pit)
  • 3 eieren
  • 1/2 cup ongebrande walnoten
  • 1/3 cup goji bessen
  • 1/4 cup hennepzaad
  • 1 ½ theelepel bakpoeder
  • wat kaneel en/of speculaas/koekkruiden
  • wat gember
  • snufje himalaya zout

En uiteraard je standaard keukenmateriaal, in dit geval zijn een oven, keukenmachine, kom, cakevorm en klutser het belangrijkste.

Kerst bananenbrood, hoe maak je het?

Ook tijdens de feestdagen ga ik graag voor makkelijk. Je hebt immers genoeg te doen op die dagen. Bij deze dus een makkelijk recept waarbij je alles in 1 kom en je keukenmachine kan gooien en daarna zo de oven in kan doen. Ja, jij kan dat ook!

Stappenplannetje Kerst bananenbrood:

  • Niet vergeten om je over alvast voor te verwarmen. Ongeveer 170 graden is goed. Zorg dat de temperatuur in ieder geval niet boven de 180 graden uitkomt.
  • Ik heb deze keer havervlokken gebruikt. Deze doe je als eerste in de keukenmachine om er grof meel van te maken.
  • Daar voeg je er de (in stukjes gesneden) dadels en bananen aan toe.
  • Meng dit tot een glad tot iets grof beslag.
  • Kluts de eitjes en voeg dit ook toe aan het beslag voor het bananenbrood.
  • Voeg vervolgens het amandelmeel en het bakpoeder toe en laat je keukenmachine nog een draaien.
  • En daarna voeg je de hennepzaadjes, de goji bessen en de walnoten. En weer even laten draaien.
  • Voeg de gewenste kruiden toe. Ik heb een beetje kaneel, gember en speculaaskruiden gebruikt. Lekker winters!
  • Doe het mengsel in de gewenste cakavorm en zet deze vervolgens in de oven. Zorg dat de oven niet te heet wordt. Je kerst bananenbrood is ongeveer na 45 minuten klaar, afhankelijk van de grote en hoogte (!) van jouw vorm. Check tussendoor dus af en toe of de cake niet te hard gaat en te donker wordt. Zet de over ietsje lager of bedek het bananenbrood met wat bakpapier als het echt te snel gaat.
  • Tip: het beslag is ook leuk en makkelijk om er cupcakes van te maken. Hou dan rekenig met een kortere baktijd. Check na 15 minuutjes even hoe hard ze gaan. Ik had nog wat beslag over en heb twee extra cupcakes naast mijn hele bananenbrood gemaakt. Kon ik meteen proeven!

Ruikt het al lekker en ben je zover denk je? Controleer even of alles goed gaar is met een satéprikker. Is de prikker nog droog wanneer je hem in het brood prikt en er weer uithaalt? Dan zijn we echt klaar! That’s it; kerst bananenbrood, klaar om opgepeuzeld te worden!

Enjoy & Happy holidays!

Kerst bananenbrood met goji bessen

Interessant? Deel dit bericht van Happy and healthy:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
Volg Happy and healthy op jouw favo social kanaal:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestrssinstagram
Dit bericht heeft 5 reacties
    1. Dankjewel Anouk! En hij is eigenlijk ook heel lekker als het niet kerst is. Ik ga hem morgen weer maken voor op 1 januari bij de brunch :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *