Chai Thee

Chai thee, heerlijk kruidig en verwarmend!

Hmmm lekker! Onlangs kregen we van een docent een heerlijke zelfgemaakte Chai thee. Wow, meteen verslaafd! Ik wil het Ayurvedische Chai recept dat we van hem kregen dan ook graag met jullie delen.

Vriendinnen van mij zijn eigenlijk al jaren fan van de Chai lattes van grote koffieketens. Mij doe je geen plezier met zo een Chai latte. Ik heb liever de Chai zonder latte, en bij voorkeur zonder meuk. Dus tegenwoordig maken we hem lekker zelf! En Chai maken is gelukkig helemaal niet moeilijk. Waarschijnlijk heb je de meeste ingrediënten gewoon in je keukenkastje.
Chai, heerlijk kruidig en verwarmend

Chai, wat heb je nodig?

Water en kruiden, een grote pan en iets om de Chai warm in te houden natuurlijk.

Ingrediënten

  • Kaneel, 3 stokjes
  • Kardemom, 8 peulen
  • Venkel, 1 eetlepel
  • Steranijs gedroogd, een paar
  • Verse gember, stukje van ongeveer 2 cm
  • 4 kruidnagels

Dit is genoeg voor een grote theepot of thermoskan vol lekkere Chai.

Chai maken kan iedereen!

Maak alle kruiden voor de Chai in een vijzel fijn eerst fijn. Zet de pan met water op en voeg de kruiden toe. En nu even geduld!

Voor de smaak houden veel mensen 45 minuten aan. Voor de optimale werking van de kruiden kan je beter ongeveer 20 minuten kooktijd aanhouden. Lastig? Welnee, gewoon steeds zelf even proeven. Haal van het vuur als de smaak naar jouw wens is. Hou er rekening mee dat kaneel en steranijs langzaam smaak afgeven. Dus je zal echt even geduld moeten hebben, maar 20 minuten gaan zo voorbij. Tip: Je kan bijvoorbeeld in de tussentijd even raw brownies maken voor bij de thee! Hmmm nice!

Heb je de Chai van vuur gehaald, giet hem dan over in een theepot of thermoskan. En vergeet de Chai niet te zeven. Gebruik hiervoor een gewone keukenzeef. Indien nodig met kaasdoek of bijvoorbeeld een koffiefiltje. En dan? Niks, klaar voor gebruik. Ga lekker met je Chai onderuit zitten en geniet!

Voor de latte fans: voor de Indiase versie van Chai kun je dus melk toevoegen. Gebruik als het kan zelfgemaakte notenmelk, bijvoorbeeld amandelmelk. Zelf drink ik de Chai liever zonder, maar probeer gewoon uit wat het beste bij jou past.

Chai is verwarmend!

Chai is door de gebruikte kruiden nog goed voor je ook. Vervang dus eens je koffie door Chai!

Eigenschappen van de gebruikte Chai kruiden:

  • Verwarmend
  • Zuiverend ( vooral gember heeft zuiverende werking)
  • Goed voor je maag & spijsvertering
  • Kaneel houdt je bloedsuikerspiegel stabiel
  • Weerstand verhogend

Alle gebruikte kruiden hebben deze eigenschappen. Maar gember is het meest zuiverend. Kruidnagels hebben ook alle goede eigenschappen, maar zijn ietsje minder verwarmend.

Chai thee, ook drinken in de zomer?

Ja juist! Warme dranken werken juist verkoelend bij warm weer. Warme dranken openen je poriën waardoor je lichaam in de zomer sneller kan afkoelen tot de gewenste temperatuur.

De gebruikte kruiden in de Chai thee werken rustgevend. Ze brengen je terug in je zelf, in je eigen kracht. Chai thee geeft rust, ook of juist in drukke tijden. Heerlijk voor drukke stuiterballen zoals ik ;-)

Chai, comfort tea to the max!

Tip: geef Chai eens aan je gestresste pubers na een zware dag op school. Of gewoon aan jezelf na een zware dag op werk, of neem een thermosflesje mee.

Chai, een heerlijk bakkie troost vol goede eigenschappen!

Interessant? Deel dit bericht van Happy and healthy:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
Volg Happy and healthy op jouw favo social kanaal:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestrssinstagram
Dit bericht heeft 3 reacties
  1. […] Ja natuurlijk, je gebruikt alleen natuurlijke en liefst biologische ingrediënten. Als je het zelf maakt heb je geen extra suiker, tarwebloem, boter, geur-, kleurstoffen of smaakversterkers nodig. Je taart bestaat uit fruit, noten en specerijen! Daarom is de raw appeltaart ook zo geschikt om lekker te eten bij je ontbijt, als lunch of als tussendoortje. Lekker met een kopje verse munt of chai thee! […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *