Spicy Sojaboontjes!

Spicy sojabonen; lekker als bijgerecht of over de salade!

Dit keer een lekker recept voor pittige sojaboontjes. Zelf gebruik ik normaal niet zo heel veel sojaproducten. Al ben ik wel een fan van tempé. Voor de opleiding Natuurvoedingsadviseur die ik op dit moment volg, maken we per les een gerechtje klaar om met zijn allen te proeven. Deze keer moesten we iets maken met een peulvrucht en ik mocht iets in elkaar flansen met sojabonen. Superleuk om zo iedere keer ideeën op te doen van elkaar! Ik zal binnenkort een blog schrijven over soja aangezien de meningen over soja nogal uiteen lopen. Daar kom ik dus nog op terug!

Vandaag hebben we weer een proefsessie. En dit keer neem ik dus de spicy sojabonen mee. Heerlijk als bijgerecht of gebruik ze bijvoorbeeld in je salade. Maak de sojaboontjes zo spicy als je zelf wilt. Zelf hou ik wel van een beetje pittig, dus ik gebruik graag extra knoflook en rode pepers. Probeer zelf uit, je kan gemakkelijk altijd nog wat spice toevoegen. Maar minder wordt lastiger.

Spicy sojabonen, wat heb je nodig?

Gelukkig geen lange lijst met ingrediënten. Het meeste heb je denk ik wel standaard in huis. Zet het volgende klaar op je aanrecht:

 • 1 cup gedroogde soja bonen
 • ½ cup soja saus (ik gebruik eko/bio Tamari van Lima)
 • 1 theelepel biologische olie (ik heb deze keer arachide-olie gebruikt)
 • 2 gehakte tenen knoflook
 • 1 verse rode peper (zonder zaadjes is het minder pittig, naar eigen smaak toevoegen of niet)
 • ⅓ cup biologische palmsuiker
 • Sesam zaadjes

En nu, aan de slag!Spicy sojaboontjes nomnomnom

Hoe maak je ze?

Spoel de gedroogde soja bonen af in een vergiet onder de kraan. Doe ze vervolgens in een schaal en voeg hier 2 cups water aan toe. Je moet de sojabonen vervolgens ongeveer 8 uur laten weken. Bijvoorbeeld ’s nachts of overdag wanneer je aan het werk bent.

Na ongeveer 8 uur hebben de boontjes het vocht grotendeels wel opgenomen. Is er nog wat over, giet dit dan gewoon even af.

Doe ze vervolgens in een pan met een laagje water zodat ze net bedekt zijn. Zo moet je ze nog ongeveer een kwartiertje door laten borrelen. Pas op tijdens het koken, want sojabonen koken makkelijk over. Hou ze dus in de gaten en kook ze zonder deksel.

Na een kwartiertje ga je de lekkere smaakjes toevoegen en gaat je keuken heerlijk ruiken. Of tenminste ik vind het altijd lekker naar toko ruiken nomnomnom. Voeg achter elkaar de soja saus, de rode peper, olie, de knoflook en de biologische palmsuiker toe.

Nu laat je het nog een half uurtje staan met gesloten deksel op een laag pitje. Na het half uur zet je het vuur hoger en zorg je ervoor dat het geheel ‘indikt’. Het vocht moet verdwijnen en er ontstaat (als het goed gaat haha) een beetje stroperige substantie.

Is de dikte naar wens? Dan ben je er bijna!

Doe de boontjes in een serveerschaal en besprenkel met 1 el sesam zaadjes en bijvoorbeeld hennepzaadjes.

Gebruik ze als bijgerecht of lekker in de salade. Hmmmm!Spicy sojabonen I Happy-and-healthy.nl

Interessant? Deel dit bericht van Happy and healthy:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
Volg Happy and healthy op jouw favo social kanaal:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestrssinstagram
Dit bericht heeft 8 reacties
 1. Leuk Nanou! En ja de discussie over soja is never ending lijkt het. Ik ben gek op edamame boontjes al geloof ik dat dat het enige is dat ik echt eet van soja. Gedroogd heb ik ze nog niet eerder gebruikt maar dit klinkt wel heel lekker. Ga het proberen!

 2. Ben benieuwd wat je er van vindt! En ik ben ook echt groot fan van sushi en edamame boontjes. Hoewel je zoveel slechte verhalen hoort, vind ik dat echt (nog) te moeilijk om te laten staan! I just love sushi :-)

  1. Leuk om te horen Bibi, ik heb het op smaak zo gemaakt als bijgerechtje. Ik wist niet dat het een Koreaanse gerecht was. Mooie naam Kongjorim! Ik heb ze nu al een tijd niet meer gemaakt, maar krijg er spontaan weer trek in :-)

 3. zojuist gemaakt en gegeten, lekker maar een beetje te zout.. volgende keer iets minder tamari saus gebruiken… maar zeker voor herhaling vatbaar!

  1. Hi Marja, ja eens je hoeft maar een klein beetje te gebruiken. En ik neem van dit soort bijgerechten altijd maar een klein beetje bij een hele berg groente, dus de verhoudingen zijn ook van belang. Leuk dat je het lekker vond!

 4. Hallo Nanou,

  wat grappig! Ik ben net bezig met de opleiding voor natuurvoedingsadviseur en mijn peulvrucht die ik toebedeeld kreeg om wat mee te maken was ook de sojaboon. Jouw recept was de eerste ‘hit’ en ik ga ermee aan de slag!

  1. Hi Gieneke!
   Wat leuk, ik hoor graag wat jij en je medestudenten er van vinden :-)
   Groeten aan jouw docenten (ik ben heel benieuwd waar en van wie jij les krijgt) en heel veel plezier tijdens de opleiding!
   Veel bak-, kook- en proefplezier de komende maanden!
   Nanou

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *