Pepitamix Vierkant 300

Pittige pepitamix, borreltijd happy and healthy style!

Het is weer weekend en voor velen betekent dit tijd voor gezelligheid! Gezellig samen aan de borrel met lekkere hapjes erbij. Genieten! Op happy and healthy geef ik recepten voor gezellige hapjes zonder meuk :-) Zoals ook deze pittige pepitamix!

Pittige pepitamix, zelf maken natuurlijk!

Ik ben zelf altijd van de hartige snacks geweest. Chips, hete pinda’s, borrelnootjes; ik vond het allemaal lekker. Helaas zitten ze bijna altijd vol met smaakstoffen en andere troep. Eet maar eens paprika ribbelchips en kijk hoe je je dan voelt. Vooral (paprika) chips en borrelnoten zitten vol smaakversterkers (daarom vinden we ze ook zo lekker!) en andere gekke soms ondefinieerbare ingrediënten. Wanneer je zelf je snacks en borrelhapjes maakt weet je zeker wat er in zit. En het hoeft niet moeilijk te zijn of veel tijd te kosten!

Bij de borrel maak ik al jaren hapjes zoals raw crackers met bruchetta tomaatjes en bijvoorbeeld een avocado spinazie guacemole (yummy!). En soms is het gewoon lekker om een pittig crunchy nootje erbij te hebben. Je kan zelf makkelijk super lekkere alternatieven maken. Deze keer een recept voor pittige pepitamix. Lekker, makkelijk en veelzijdig. Je kan de mix ook gebruiken over je salade bijvoorbeeld om de salade extra pit te geven bij het avondeten. En oh ja, de mix is ook gewoon erg lekker bij een kopje thee.

Pittige pepitamix, wat heb je nodig?

Niet heel veel gelukkig. Noten en zaden die je zelf lekker vindt. En wat olie en lekkere kruiden voor de kruidenmix. Een bakje om de noten en zaden te weken en een bakje voor de kruidenmix. Ik gebruikte deze keer voor de kruidenmix:

 • Olijfolie
 • Paprikapoeder
 • Knoflookpoeder
 • Kerriepoeder
 • Kurkuma
 • Cayennepeper
 • Gemalen chiliflakes
 • Himalaya zout
 • Zwarte peper

Zelf hou ik van pittig, dus ik schiet soms lekker uit met de cayennepeper en chiliflakes. Liever minder pittig? Gebruik dan meer paprika of kerriepoeder. Of probeer eens een beetje uienpoeder. Stel de mix af op jouw favoriete smaak of gewoon op je bui van het moment :-)

Voor de pepitamix zelf gebruik ik meestal:

 • Pompoenpitten
 • Zonnebloempitten
 • Pecannootjes
 • Pijnboompitten

Deze keer heb ik bijvoorbeeld alleen pompoenpitten en zonnebloempitten gebruikt. Dan is de mix wat lichter en nog steeds erg lekker. Kijk gewoon wat je in huis hebt en wat je lekker vindt. Je kan bijvoorbeeld ook pinda’s of pistachenootjes door de mix mengen. Allemaal lekker!

Noten en zaden zijn lekker en gezond!

Noten en zaden bevatten veel gezonde vetten (omega-3 en omega-6), voedingsvezels en eiwitten. En zitten vol vitaminen en mineralen waaronder magnesium, foliumzuur, koper, zink, kalium en vitamine E. Zonnebloempitten bevatten bijvoorbeeld veel vitamine E, wat een goede bestrijder is van vrije radicalen. Wanneer je veel sport op hoog niveau is het goed om af en toe een handje zonnebloempitten te eten.

Pittige pepitamix, hoe maak je het?

De noten en zaden week je van te voren. Liefst 2 uur, langer kan ook. Hierdoor vermindert de hoeveelheid fytinezuur. Fytinezuur is een stof in peulvruchten, granen, noten, zaden en pitten. Het vormt een deel van het verdedigingsmechanisme van planten. Fytinezuur voorkomt onder andere dat wij de mineralen uit noten en zaden op kunnen nemen. Door het weken hef je dit gelukkig op.

Na het weken meng je de noten en zaden door de kruidenmix. De kruidenmix maak je eerst in een apart bakje. Zorg ervoor dat het een gladde massa wordt en alle kruiden goed gemengd zijn. Is dit het geval dan kun je de mix door de noten en zaden heen mengen. En dan zijn we er bijna. Je kan op verschillende manieren de pittige pepitamix klaarmaken:

 • In de dehydrator
 • In de koekepan
 • In de oven

Zelf maak ik de pepita’s in de dehydrator: spreid de mix uit over je droogbladen en zet de dehydrator op ongeveer 40 graden. De mix moet ongeveer 12 uur drogen. Heb je snelle trek? Maak het dan in de koekepan of oven. Blijf er, zeker als je de mix in de pan verwarmt, goed bij en let op dat de zaden niet verbranden. Warm, net uit de pan of oven, is de mix ook errug lekker :-)

Enjoy en fijn weekend!

Pittige pepitamix happy and healthy style

Interessant? Deel dit bericht van Happy and healthy:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
Volg Happy and healthy op jouw favo social kanaal:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestrssinstagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *