
Bloemkool ‘salade’, lekker kruidig met granen, rozijnen, zaden & noten!
Bloemkool & granen salade met een India twist
Dit recept heb ik ergens eerder dit jaar in elkaar gezet voor een opdracht voor de opleiding Natuurvoedingsadviseur. Ik was er alleen nog niet aan toe gekomen om deze met jullie te delen. We kregen een opdracht om een recept te maken met granen. En in mijn geval met tarwe. Nou maak ik eigenlijk nooit iets met tarwe en eet niet super veel granen. Ik kon dan ook niet direct terugvallen op een leuk recept wat ik wekelijks maak. Normaal vind ik overal inspiratie, maar wanneer je gaat zoeken naar ideeën over en foto’s van tarwe kom je natuurlijk voornamelijk informatie tegen waarom je vooral GEEN tarwe moest eten. Ik zal hier binnenkort ook voor jullie een blog over schrijven. In de natuurvoeding ga je uit van het basisprincipe dat je niets uitsluit en vooral gevarieerd eet. Dus een gerecht met tarwe op zijn tijd moet kunnen. Ik heb gekozen voor de biologisch dynamische variant van Demeter. Er is zeker veel te zeggen over tarwe en granen, dus wordt vervolgd :-)
Maar nu terug naar het uiteindelijke recept met tarwe. Ik wist al snel dat ik in ieder geval iets wilde maken met veel smaak; lekker pittig en/of vol kruiden. Uiteindelijk heb ik de tarwe als basis genomen voor een kruidige salade met onder andere bloemkool. Het is een heerlijk recept geworden met een knipoog naar India. Want ze gebruiken in India heerlijke kruiden die prima passen bij onze Hollandse biologische bloemkool. En ik hou van deze oosterse smaken en pas ze vaak toe. Ik heb voor de opdracht, geïnspireerd op dit kleurrijke land, deze kruidige bloemkool tarwe salade gemaakt met ingrediënten die ik verder nog in huis had. En uiteindelijk was het heel lekker!
Liever geen tarwe?
Wil jij liever geen tarwe eten? Gebruik dan een ander biologisch graan, zoals spelt, quinoa, amarant (familie van quinoa) of boekweit. Of laat de granen in zijn geheel weg. Dan heb je een lekkere licht groente salade. Gebruik wat jij lekker vindt en waar jouw lijf goed op reageert. Dit is voor iedereen anders. En pas de hoeveelheid naar jouw wensen. Een paar eetlepels of een half bord vol geeft uiteraard ook een andere reactie in je lichaam. En varieer bijvoorbeeld eens met andere noten soorten of gebruik zaden voor een beetje extra crunchy effect. Ook lekker!
Koud of warm, lunch of diner?
Fijn aan dit gerecht is dat het zo lekker gevarieerd is. En altijd smaakt. De salade is zowel warm als koud te eten. Dus ook handig om ’s avonds te maken en als lunch voor de dag erna mee te nemen naar werk of school. Ik heb de salade ook ’s avonds gemaakt voor de studiedag erna en lekker van lopen smullen bij de lunch. De foto heb ik die avond even snel gemaakt met mijn iPhone in slecht licht. Briljante close-up haha. Binnenkort zal ik dit recept nog een keer maken en nieuwe foto’s maken. Het oog wil ook wat tenslotte ;-)
Kruidige bloemkool salade, wat heb je hiervoor nodig?
- Tarwe korrels (Demeter, biologisch dynamisch)
- 3 tomaten
- Flink wat kurkuma
- Flink wat Kerrie
- Gemalen rode pepers
- Beetje Himalaya zout
- Grove peper
- 4 gehakte tenen knoflook
- Klein stukje bouillonblokje
- Sesam + hennep zaadjes
- Noten, dit keer heb ik amandelen en cashews gebruikt
- Rozijnen
- Klein beetje ui (ik neem nooit zoveel ui, als je het lekker vindt uiteraard meer toevoegen)
- Stukje gember
Kruidige bloemkool salade, hoe maak je het?
De tarwekorrels van Demeter moeten minimaal 3 uur weken. Ik heb ze echter ’s ochtend voor werk in het water gezet en ’s avonds afgespoeld. Dit is eerder 9 a 10 uur. Ik heb ze daarna nog ongeveer 45 minuten gekookt. In het water heb ik al wat kurkuma, knoflook en een kleine hoekje bouillonblokje (eko, bio, zonder smaakversterker/gistextract!) toegevoegd.
Hak de bloemkool vervolgens in kleine stukjes/roosjes en bak deze even kort in de pan.
Ondertussen heb ik met de staafmixer een lekker tomatenprutje gemaakt van de knoflook, ui, tomaten en de gember. Haal daarna de bloemkool uit de pan. En bak het tomatenprutje in de pan. En voeg vervolgens de overige kruiden toe. Laat dit ook weer even pruttelen en verder indikken.
Voeg vervolgens de bloemkool opnieuw toe. Hussel dit goed door zodat de smaken lekker in de bloemkool trekken. Voeg na 2 a 3 minuten de tarwekorrels toe. En giet indien gewenst een beetje van het kruidige kookvocht toe. Dit geeft extra smaakje mee en maakt het geheel wat ‘natter’ en smeuïger. Kijk dus even wat jij lekkerder vindt.
Voeg op het laatst de noten en de rozijnen toe en laat nog 1 minuten pruttelen.
Schep over in een bakje of mooi bordje en gebruik als garnering nog sesamzaad en hennepzaad.
Eet smakelijk!
Anderen bekeken ook:
Volg Happy and healthy op jouw favo social kanaal:
Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.
[…] Vervang de bloemkool eens door boekweit in dit recept […]