Home made vegan bacon champignons

OMG dit is zo een lekker en simpel receptje! En ja iedereen vind dit lekker, zelfs de grootste carnivoor. Ik hoor van veel mensen dat ze zo gek zijn op spek, bacon, ontbijtspek, blokjes spek, wat voor vorm dan ook. En dat ze het moeilijk vinden om te laten staan. De zoutige smaak spreekt velen aan en tilt veel gerechtjes naar een hoger smaak niveau.

Helaas zitten in de meeste spek of bacon veel slechte stoffen, zoals onder andere suikers en smaakversterkers. Niet gek dus dat je er graag veel van wilt eten, maar helaas niet zo gezond. Dat bacon gemaakt wordt van lieve varkentjes is voor sommigen ook een belangrijke reden om op zoek te gaan naar alternatieven.

Diervriendelijk, gezond en lekkere bacon!

Maak daarom eens spekreepjes of bacon strips op een gezondere en diervriendelijke manier. Namelijk van hele bijzondere champignons: de koningsoesterzwammen of trompet champignons. Deze grote champignons hebben een extra vlezige smaak en structuur en zijn zeer geschikt als vleesvervangers.

Kant en klare vleesvervangers?

Veel mensen vinden het lastig om te kokkerellen zonder vlees. Wat ik veel zie is dat beginnende vegetariërs of flexitariers nog steeds volgens de traditionele Hollandse pot eten: groente, aardappelen & vlees, maar dan met een vleesvervanger.

Niet iedereen is fan van vleesvervangers, en eerlijk gezegd ik ook niet. Maar dit komt meer door de samenstelling en ingrediënten dan door de smaak. Er zijn op dit moment best vleesvervangers te vinden die een redelijk goede smaak hebben.

Tegenwoordig zie je bijna in iedere supermarkt wel vega(n) variaties op vleesgerechten, zoals een vegan hamburger of vegetarische of vegan worstjes. En al komen ze steeds meer in de buurt, vaak smaken ze toch net anders dan de vlees of visvariant. Anders, maar niet altijd minder goed of minder lekker van smaak. De nieuwe smaken krijgen de makers voor elkaar door veel kruiden, zout, suikers en smaakversterkers te gebruiken.

Kant en klare vleesvervangers smaken gewoon toch niet altijd naar vlees, het is gewoon geen vlees mensen. En ze zijn anders qua structuur en zijn sowieso niet zo gezond in mijn ogen wanneer je naar de ingredienten kijkt. Mijn boodschap is: ga lekker zelf kokken en maak gewoon wat lekkers is. Zonder vast te houden aan de traditionele groente – aardappelen – vlees indeling.

Haal je inspiratie bijvoorbeeld eens uit de Indiase keuken, zoveel smaaksensaties en heel vaak zonder vlees. Gebruik eens nieuwe ingrediënten en experimenteer er op los. En wanneer je toch af en toe vlees eet, kies dan in ieder geval voor biologisch.

En nu, na dit verhaal kom ik dan toch ook met soort van een vlees vervanger, ik geeft het toe. Dit is namelijk zo lekker, dat ik het wel moet delen. En je maakt dit zelf van (h)eerlijke ingrediënten, er komt E621 of suiker bij kijken!

Los daarvan, echt serieus, deze vegan bacon smaakt ECHT naar bacon! Gewoon eens proberen dus :-)

Vegan bacon, wat heb je nodig?

Zoals gezegd heb je mooie grote verse champigons nodig. Met kleinere kan het ook, maar de smaak en structuur wijkt meer af en je het is een heel werk om al die kleinere champignons zo fijn te snijden. Begin dus maar gewoon met de juiste soort en gebruik:

  • Minimaal 2-3 konings oesterzwammen
  • Grof zout (Himalaya)
  • Grof peper
  • Gerookte paprikapoeder
  • Olijfolie

Vegan bacon, hoe maak je het?

  • Verwarm de oven eerst voor op 160 graden.
  • Snij vervolgens de speciale champignons in lange dunne plakken. Let op dat je echt dunnen plakken maakt. Dit is even oefenen in het begin misschien. Gebruik eventueel een mandoline, of anders een scherp mes.
  • Leg de reepjes vervolgens op je bakplaat, liefst op bakpapier. Smeer met een kwastje een beetje olijfolie op de plakjes. Voeg lekker grof zout en peper toe met de molen. Draai om en herhaal aan de andere kant.
  • Doe ze in de oven. Bak beide kanten ongeveer 15 minuten. Haal ze dan even uit de oven en doe een snufje gerookte paprikapoeder aan beide kanten van de nu al krokante plakjes.
  • Doe de bacon strips nog 3 minuutjes ongeveer terug in de oven. That’s it.

Super makkelijk en erg lekker! De vegan bacon is eventueel te bewaren, al denk ik dat je net als ik alles in 1x op eet ;-P

Toch bewaren? Leg ze dan vlak voor gebruik nog even kort onder de gril of in de oven om ze weer extra crunchy te maken!

Eet de cruncy vegan bacon bij een lekkere salade, over een omelet, bij de wokgroente, bij een biologische of vegan hamburger, over een soepje, of zo uit het vuistje als snack. Het is eigenlijk overal lekker bij!

Enjoy!

ps de foto hieronder is van het recept van een Full English vegan breakfast, yum! Benieuwd? Het gehele recept is te vinden in ons nieuwe boek ‘Gezonde wereldgerechten‘, bestel hem snel!

Interessant? Deel dit bericht van Happy and healthy:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
Volg Happy and healthy op jouw favo social kanaal:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestrssinstagram