
Raw appeltaart, happy and healthy style vol appels en noten
Heerlijk huiselijk toch zo een ouderwetse appeltaart :-) En deze keer is de appeltaart naast heel lekker ook nog eens happy and healthy proof! Dus lekker snoepen zonder schuldgevoel of spijt na afloop. Uiteraard wel volop genieten. Voor een raw taart heb je geen oven nodig. Je gebruikt de ingrediënten zo, vaak geweekt en gemixt in de keukenmachine. Het is misschien even wennen tijdens het ‘bakken’, maar na het proeven van het eindresultaat ben je gegarandeerd om. Probeer het ook eens!
Je maakt de taart in twee of drie delen. De bodem, de vulling en indien je nog meer zoet kan hebben ook nog een topping erbij. Ik vind hem heerlijk met de eerste twee stappen en kijk per keer of ik de topping maak of niet. Deze keer heb ik hem zonder topping gemaakt.
Raw appeltaart, wat heb je nodig en hoe ‘bak’ je hem?
Hieronder leg ik stap voor stap uit hoe je de taart ‘opbouwt’. Je begint met de basis; een heerlijke notenbodem.
Stap 1: de notenbodem
Hiervoor gebruik je ongeveer:
- 1,5 a 2 cups hazelnoten en/of amandelen (laat ze een nachtje weken van te voren),
- 1 cup dadels zonder pit, liefst medjool,
- 1 theelepel zest van een sinaasappel.
Dit mix je in de magimix tot een deeg. Druk het deeg aan in jouw taart vorm zodat het de bodem en zijkanten goed bedekt. Ik heb een ronde vorm gebruikt van 21 cm doorsnede. Laat de taartbodem vervolgens een paar uur opstijven in de koelkast.
Stap 2; tijd voor de vulling!
Voor de vulling heb je het volgende nodig:
- Ongeveer 800 gram appels,
- 1 cup walnoten,
- 2 dadels 1 cup rozijnen,
- sap van 1 citroen of sinaasappel,
- Rasp van een sinaasappel,
- beetje geraspte nootmuskaat,
- naar smaak kaneelpoeder,
- en een beetje water.
De appels schil je eerst en hak je vervolgens in kleine stukjes. Je verdeelt de appels over twee bakjes om ze 1 a 2 uurtjes te weken. De ene helft week je in versgeperst sap van 1 uitgeperste citroen (zuur) of van 1 sinaasappel (kies ik meestal omdat het iets zoeter is). En de andere helft week je in appelsap (maak je zelf van een extra appel uit de juicer/blender met water of neem een beetje appeldiksap met wat water).
De dadels week je ook in appelsap voor ongeveer 2 uurtjes (stop ze bij de appeltjes, dat is makkelijker). Na het weken mix je de dadels samen met het weeksapje in de blender.
De walnoten hak je, na een nachtje laten weken, in de keukenmachine fijn. Ik gebruik hiervoor de Magimix. En gooi vervolgens de dadels met het appelsapje uit de blender erbij. Dit meng tot een lekker romig papje.
De rozijnen week je 1 a 2 uur in een bakje met water. Spoel ze om en gooi het weekwater weg.
Zijn alle ingrediënten gehakt en geweekt? Gooi dan alles bij elkaar in een grote schaal. En hussel alles met de hand of een grote lepel door elkaar. Als alles goed gemixt is voeg je nootmuskaat en kaneel toe. Begin met een theelepel van beide en proef. Ik heb uiteindelijk nog een paar keer kaneel toegevoegd en een klein beetje nootmuskaat. Proef en bepaal wat jij lekker vindt. Wil je het liever wat zoeter? Gebruik dan meer rozijnen en kaneel in de mix. Liever iets minder zoet? Gebruik dan minder rozijnen en meer citroensap om je appels in te weken. Pas de taart aan op je eigen smaak.
Hussel alles uiteindelijk goed door elkaar en de vulling is klaar. De vulling druk je vervolgens stevig aan op de bodem. Ik laat de taart meestal zoals die nu is. Ik strooi nog een beetje kaneel erover met een zeefje en klaar!
Stap 3: de raw appeltaart kan nog mooier!
Maar je kan nog een stap verder gaan. Eventueel kun je nog een topping op je appeltaart doen. Zelf vind ik dit een beetje machtig, dus ik doe dit niet iedere keer. Maar voor de liefhebber: het staat wel erg mooi.
Voor deze topping gebruik je:
- 1 cup amandelen zonder schil of cashewnoten.
- Uiteraard ook geweekt 1 halve theelepel biologische vanilledruppels (als je deze in huis hebt, zo nee dan een beetje vanillepoeder, weglaten kan ook dan is het natuurlijk minder zoet).
- En als laatste weer 2 dadels.
Deze dadels week je weer in een beetje appelsap. Week ze apart van je vulling, want deze doe je na het weken samen met de amandelen en de vanille in de blender of magimix zodat het geheel lekker smooth (glad) wordt. Nadat je een gladde topping hebt gecreëerd, doe je deze over de taart en voila… tijd om te genieten!
Raw appeltaart, veel werk?
Het klinkt allemaal een beetje ingewikkeld, maar het is vooral voorbereiding. Bedenk wat je en wanneer je dit moet weken en zet genoeg bakjes klaar op je aanrecht. Dan is het zo gebeurd. Mij kost het meestal even tijd om de appels te hakken. Soms smokkel ik een beetje en laat de stukjes wat groter, zoals vandaag haha. Het smaakt net zo lekker gelukkig :-)
Raw appeltaart anywhere anytime?
Ja natuurlijk, je gebruikt alleen natuurlijke en liefst biologische ingrediënten. Als je het zelf maakt heb je geen extra suiker, tarwebloem, boter, geur-, kleurstoffen of smaakversterkers nodig. Je taart bestaat uit fruit, noten en specerijen! Daarom is de raw appeltaart ook zo geschikt om lekker te eten bij je ontbijt, als lunch of als tussendoortje. Lekker met een kopje verse munt of chai thee!
Enjoy! XOXO
Anderen bekeken ook:
Volg Happy and healthy op jouw favo social kanaal:
[…] De wildpluk is weer begonnen. Heb je zelf geen appel of perenboom in je tuin? En wil je lekker vers van de boom je appeltje eten? Ga dan dit weekend (of binnenkort) eens plukken bij de Olmenhorst. Pluk dit weekend lekkere appels op vrijdag, zaterdag en zondag (Santana, Cox en Alkmene). En op zaterdag en zondag ook overheerlijke peertjes (Conference en Doyenné du Comice). Super leuk voor jong en oud. Uiteraard een super activiteit met kleintjes, maar ook zonder kinderen heel leuk en lekker! En daarna lekkere gerechtjes maken natuurlijk. Misschien wel een raw appeltaartje? […]