Amaranth Oats 300 Vierkant

Amaranth, lekker als ontbijt oats met noten en fruit!

Heel veel mensen vinden gevarieerd eten lastig. Zo ook het dagelijkse ontbijt. Het is gewoon makkelijk om snel een boterhammetje te smeren. En in het weekend pakken we uit met een croissantje of een eitje erbij, toch? Nou gelukkig zijn we de laatste jaren wat creatiever, en gezonder, geworden. Tegenwoordig maken we heus ook af en wat anders dan een boterham. Veel mensen kiezen tegenwoordig ook voor alternatieven zoals bijvoorbeeld cruesli of lekkere overnight oats.

Oats, pap, cruesli, muesli?

Wat mij opvalt is dat de meeste mensen kiezen voor kant en klare pakken met cruesli of muesli. En zo vaak ongemerkt en onbedoeld heel veel suikers binnen krijgen. Jammer toch! Check altijd goed de ingrediënten op de verpakking. Heb je die suikers en gedroogde fruit hoeveelheid nou echt nodig? Wat is het hoofd ingrediënt van jouw favoriete verpakking? In veel gevallen zal dit suiker zijn! Kies daarom bij voorkeur voor een een simpel pak met alleen de vlokken naar wens. Je kan zelf tenslotte altijd nog toevoegen wat je wilt. Zo weet je precies wat je eet!

Variatie, variatie, variatie!

Ik blijf er op hameren: denk aan je variatie! Oats en pap kun je met meer dingen maken dan alleen maar havermout. Doordeweeks eet ik meestal 3 keer per week oats als ontbijt. Hierbij varieer in de basis:

  • Denk aan havervlokken, boekweitvlokken of dus AMARANTH.
    Ik kies trouwens bij voorkeur voor de hele vlokken, weer net iets minder bewerkt dan de havermout.
  • Vervolgens varieer ik met de noten en/of zaden die ik er doorheen meng.
  • En ik wissel af met verschillende fruit soorten erbij. Zelf maak ik ze graag met water, maar varieer hier ook eens met zelfgemaakte amandelmelk of kokoswater.

Genoeg te proberen en te variëren dus, ook met je ontbijt papje of overnight oats voor de lunch! Sommige mensen denken dat ik iedere keer het zelfde eet, maar het is toch echt iedere keer net anders. Gecombineerd met steeds een andere slowjuice of smoothie uit de blender kom ik de ochtend wel door.

Ben jij een vaste boterhammen of havermout fan? Probeer dan komende tijd ook eens boekweit of amarant!

Amaranth? Eehm wat is dat dan?

Amaranth is eigenlijk geen graan, maar een zaad. Het is glutenvrij en daarom ook geschikt voor mensen met coeliakie of een glutenintolerantie. Het smaakt een beetje nootachtig en je kan er van alles mee maken. Amarant lijkt een beetje op quinoa en is veelzijdig in te zetten:

  • gebruik amaranth als pap of oats,
  • pof de amaranth voor een crunchy effect,
  • eet het als rijstvervanger,
  • gebruik het als vervanger voor vermicelli  in de soep,
  • noem maar op.

Amaranth is een bron van eiwitten en zit vol goede stoffen, zoals vezels, vitaminen en mineralen. Denk aan magnesium, zink, kalium en vitamine E en B. Klinkt allemaal goed, niet waar.

Nu is er ook een nadeel aan amaranth, het komt officieel uit Zuid-Amerika. En helaas niet bij onze eigen Hollandse boer vandaan. Net als quinoa moeten we er niet te veel van eten en er bewust van zijn waar ons eten vandaan komt. Door eenzijdig en dus te veel van een bepaald product te eten, ontstaan er op een gegeven moment te korten. Zoals ook bij quinoa het geval is. De hype van de afgelopen jaren heeft een te grote vraag voor het aanbod veroorzaakt. Alleen daarom al is gevarieerd eten van belang! Kies dus bewust, zoveel mogelijk producten uit de buurt en varieer voldoende. En af en toe amaranth of quinoa moet daarbij kunnen. Kies bij voorkeur voor een biologische variant, en let op een fairtrade keurmerk.

Amaranth oats met noten en fruit, heerlijk als ontbijt en glutenvrij!

Amaranth oats, wat heb ik nodig?

Ook bij dit receptje heb je niet veel nodig:

  • amaranth vlokken natuurlijk,
  • noten en/of zaden naar wens,
  • fruit naar wens, bij voorkeur van het seizoen en uit Nederland,
  • kaneel,
  • eventueel gember en koek of speculaaskruiden.

Amaranth oats, hoe maak ik het?

Het is heel gemakkelijk. Je kan de basis met de amaranth vlokken op meerdere manieren maken.

  • Bij voorkeur laat je het een nacht weken en spoel je de amaranth nog even af.
  • Kort koken of gekookt water er bij gieten en nog even laten staan.
  • Vervolgens de kaneel erbij, en goed doorroeren.
  • Naar wens meer of minder water toevoegen.
  • Vervolgens voeg je de noten en/of zaden toe die jij lekker vindt. Denk aan zonnebloempitten, hennepzaad of pompoenpitten. Amandelen, pecans, paranoten, of walnoten.
  • En als laatste wat fruit naar wens. Some eet ik het ook wel eens zonder fruit, maar met is net even wat gezelliger en lekkerder.

Zoals gezegd kun je variëren door bijvoorbeeld in plaats van water eens amandelmelk of kokoswater te gebruiken. Wil je een keer iets meer zoet? Gebruik dan extra kaneel en als dat niet voldoende is wat rozijntjes, goji-besjes of stukjes gedroogde vijg.

Amarant oats, quick & dirty

Heb je echt een keer haast en is voorbereiden niet gelukt? Dan heb ik hier een snelle(re) variant. Uiteraard kies je bij voorkeur voor de slowcooking variant, maar in tijden van nood kan deze bereidingswijze je een uitkomst bieden!

  • Doe dan de oats in een meeneem bakje, giet kokend water er op.
  • Meng de kaneel er goed door heen en haast je naar werk of studie!
  • Wacht even 2 uurtjes en gooi en nog wat er extra heet water bij op plaats van bestemming.
  • Fruit erover een en klaar.

Ik heb wel eens een hapje oats en vervolgens een hapje peer genomen, bij gebrek aan tijd om te snijden ;-)

I know, niet heel mindfull etc. maar beter dan een broodje uit onze kantine kan ik je vertellen.

Wees dus niet te streng voor jezelf, maar doe gewoon wat lukt. En probeer steeds een beetje handiger te worden in de Happy and healthy lifestyle. Remember, prepping works!

Enjoy!

Amaranth oats met fruit en noten

Interessant? Deel dit bericht van Happy and healthy:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
Volg Happy and healthy op jouw favo social kanaal:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestrssinstagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *