Spicy Tempe!

Spicy tempé: go vega op makkelijke maandag!

Maandag is voor velen de start van een nieuwe week en vaak ook een lange werkdag. Dan wil je niet altijd lang in de keuken staan wanneer je thuiskomt. Daarom geef ik makkelijke recepten voor op de maandag. Deze keer een snel en super lekker vega gerecht.

Vega of veganistisch eten nog lastig?

Tegenwoordig eten we minder vlees. Er zijn steeds meer vegetariërs en veganisten. En er is het laatste jaar een nieuw fenomeen aan het voedselfront. Namelijk voor wie een vega of veganistische levensstijl nog een brug te ver is. Er is nu een nieuwe smaak in de aanbieding: flexitariërs.

Flexitariërs eten nog wel vlees, maar veel minder. Ze eten ook minder vaak vlees en als het kan zo veel mogelijk diervriendelijk biologisch vlees. Iets voor jou? Begin eens een paar keer per week met het invoeren van gerechten zonder vlees. Zoals deze makkelijke en super lekkere Indische schotel. Proberen kan geen kwaad, toch?

Aan de slag met je spicy tempé

We gaan aan de slag en snel, we hebben tenslotte honger! Je hebt niet veel keukengerei nodig. Ik gebruik een wok voor de tempé, een normale pan voor het blancheren van de boontjes en een mengkom om de boemboe te maken. 
Je kan als groente bijgerecht eigenlijk alles kiezen. Ik heb deze keer voor simpele boontjes gekozen. De tempé maak ik extra spicy, dus frisse boontjes erbij is voldoende. En lekker snel. Soms maak ik een Indische rijsttafel en zorg voor meerdere gerechten. Maar op de makkelijke maandag vind ik tempé en groenten voldoende. Variatie? Denk aan groenten als shiitake en kastanje champignons, taugé, paksoi, komkommer en bijvoorbeeld broccoli. Eigenlijk waar je trek in hebt of gewoon wat je nog in je koelkast hebt liggen en op moet. Je hebt op maandag ook niet altijd tijd om de groenteboer op te zoeken.

Hoe maak je de spicy tempé stap voor stap?

Je begint met het maken van je boemboe. Ik gebruik hiervoor verse knoflook, peper (4 seizoenen heb ik standaard in mijn molen op grove stand), een beetje Himalaya zout, klein beetje koriander, verse pepers, ketjap, trassie, laos, daun salamblad, een paar fijngehakte sjalotjes, tamarinde (assem) en gula djawah of palmrietsuiker naar smaak (gebruik geen geraffineerde suikers, zoals witte suiker of rietsuiker). Snij de tempé in kleine reepjes. Doe de knoflook, pepers en de sjalotjes in de wok. Fruit deze tot ze glazig zijn. Let op: niet bakken. Voeg de reepjes toe aan je basis in de wok. Goed bakken tot de reepjes krokant zijn. Haal de reepjes uit de wok. Voeg nu de overige ingrediënten toe in de wok. Hussel hier een kruidig papje van. Voeg vervolgens de tempé reepjes weer toe. Let op: pas op dat ze niet verbranden. En nu geduld tot ze lekker knapperig zijn. Af en toe proeven verplicht ;-p
Dat lukt nog wel op de maandag toch? Zorg bij het wokken dat de tempé lekker crunchy wordt. Tenminste, zo vind ik ze het lekkerst!

Samen met je knapperige boontjes heb je een frisse en spicy combinatie die in een wip op tafel staat. Heb je hier niet genoeg aan? Maak dan extra groente of neem een beetje quinoa erbij i.p.v. witte wijst. Ook lekker, voeg sesamzaadjes of hennepzaadjes toe aan de tempé hmmmmmmm!
Selamat makan!
Spicy vega tempé I Happy and Healthy

Interessant? Deel dit bericht van Happy and healthy:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
Volg Happy and healthy op jouw favo social kanaal:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestrssinstagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *