Hmmm Raw Brownies!

Raw brownie hmmmm serious happy & healthy raw food stuff

Chocola zonder schuldgevoel! Daar wordt iedere vrouw toch blij van?

Ik maak vaak lekkere hapjes van rauwe chocolade. Raw food is een stroming die mij sowieso erg aantrekt. En raw chocolat helemaal! Heerlijk als je een zoete trek hebt, maar geen meuk wilt eten. Deze keer heb ik weer eens raw brownies gemaakt. Snel, makkelijk en lekker!
20140209-174942.jpg
Je hebt maar weinig ingrediënten nodig en het is 100% rauw. Er komt dus geen oven aan te pas. Wel heb je een keukenmachine nodig. Ik gebruik een magimix 3200XL (geen aandelen).

De brownies zijn gemaakt van maar een handjevol ingrediënten. Namelijk dadels (bij voorkeur medjool), pecannoten, walnoten, amandelen en rauwe cacoapoeder. De ingrediënten zijn eerlijk, biologisch, rauw en zo goed als suikervrij. Alleen de dadels bevatten natuurlijke suikers. Wil je minder suiker eten? Gebruik dan iets minder dadels in verhouding.

Hoe ga je te werk? Het begint met voorbereiding. Waar de meeste tijd (ja tijd, want moeite kost het niet) in gaat zitten is wachten. Dat is vaker zo wanneer je werkt volgens de ‘raw food keuken’. Van te voren laat je namelijk de noten weken.

Stap voor stap:

 • stap 1 is het weken van de noten. Ik gebruik hiervoor een zeef. En een bakje waar de zeef in kan hangen. Doe de noten in de zeef en spoel de noten goed af. Na de eerste spoeling hang je de zeef met de noten in het bakje met water. Ververs om het uur het water en spoel de nootjes door. Walnoten zijn meestal al na 2 uur klaar. Amandelen laat je bij voorkeur 8 uur weken. Ik had vandaag geen geduld haha, dus heb ik alle noten in dezelfde zeef gedaan en ong 4 uur laten weken.
 • Zodra het wachten voorbij is, kunnen alle noten de keukenmachine in. Voeg ook de dadels (let op: zonder pit!!!) en de cacaopoeder toe.
 • Laat de keukenmachine 1 á 2 minuutjes draaien. Je krijgt dan een smeuïge licht kruimelige massa. Deze massa doe je in een bakje en duw/prak met een vork oid tot je solide massa hebt
 • Weer even geduld. Je laat je ‘brownie deeg’ nu even hard worden in de koelkast. Daarna kun je je brownie vormen naar wens. Ik heb deze keer een vierkante uitsteekvorm gebruikt. Maar rond of rechthoekig kan ook.
 • Duw de brownie goed in je vorm en haal deze voorzichtig weg.
 • Garneer naar wens. Vandaag gebruikte ik een paar hele peccannoten en de rauwe cacaopoeder voor op het bord hmmmm
 • Geen fan van walnoten of last van een notenintolerantie of allergie? Gebruik waar kan noten of zaden waar je wel tegen kan. Mijn zus is bijvoorbeeld allergies voor de meeste noten. Paranoten verdraagt zij wel, zij het in kleine porties. Probeer in geval van een intolerantie of allergieën uit wat werkt voor jou, eventueel onder begeleiding van jouw allergoloog. Het weken van de noten zal al zeker helpen, je raakt dan namelijk het grootste gedeelte van het fytinezuur kwijt.
 • Variatie? Hak een handje peccanootjes fijn en maak hier een mooie toplaag van. Of gebruik hier hennepzaadjes voor, heerlijk en supergezond!

Je raw food brownies blijven een paar dagen goed in de koelkast. Handig dus om van te voren te maken wanneer je bezoek krijgt. Ook heerlijk om mee te nemen voor de 4 uur dip op werk. Zelf eet ik ook wel een (grote) brownie als rauwe lunch hmmmmmm
20140209-175000.jpg
Nou, ik ga er nu eens voor zitten met een kopje thee. Heb er trek van gekregen, enjoy!

Interessant? Deel dit bericht van Happy and healthy:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
Volg Happy and healthy op jouw favo social kanaal:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestrssinstagram
Dit bericht heeft 8 reacties
 1. Hey, sorry ik ben hier niet zo goed in. Hoeveel van alles moet erin? Of in elk geval in welke verhoudingen?
  Ik heb nu de noten in de week staan… Ben benieuwd!

 2. Hi ladies, sorry voor de wat late reactie. Ik had vandaag een NLP cursusdag. Ik was druk oefeningen aan het doen :-) Hierbij het lijstje: de ingrediënten zijn dadels (bij voorkeur medjool), pecannoten, walnoten, amandelen en rauwe cacaopoeder. Ik heb inderdaad de verhoudingen niet duidelijk genoemd. Dit komt omdat ik hier meestal een beetje mee speel. En het is ook afhankelijk van wat er in mijn keukenkastjes te vinden is. En voor wie ik ze maak. Meestal neem ik ongeveer 1,5 cup noten, 4 dadels en één á twee scheppen cacaopoeder. Het belangrijkste is dat je zelf proeft, je kan makkelijk de smaak bijstellen. Begin dus met een beetje cacao en de helft van de dadels. Proef en voeg toe wat je lekker vindt! Zo creëer je jouw eigen optimale combi. Denk ook eens aan andere noten, zoals hazelnoten. Of doe een beetje avocado door de mix. Of eet er blauwe bessen of framboosjes bij hmmmmm

 3. Dag zus,
  Ik wil graag reageren op het feit dat ik ondanks dat ik inderdaad zeer allergisch ben voor diverse natuurlijke producten, ik van alles uitprobeer op gebied van fruit en noten. Echter probeer ik diverse eetwaren altijd in overleg met mijn Allergoloog uit, dus met/onder medische begeleiding!
  Ik gebruik dagelijks anti-allergiemedicijnen, anders kan ik überhaupt geen noten eten. Als ik noten eet zonder mijn medicijnen wordt ik daar helaas niet zo happy van en healthy trouwens ook niet :-(

  xxx

  1. Met een echte allergie is het altijd oppassen, en ga je uiteraard onder begeleiding aan de slag (heb ik toegevoegd in de blog hierboven, dank voor de aanvulling XX). Een intolerantie is weer een ander verhaal. Vaak kun je daar om te beginnen door andere voeding, beweging en stressreductie zelf al een hoop aan verbeteren. En het uitsluiten van bepaalde voedingsmiddelen zoals geraffineerde suikers, lactose, gluten en/of bijvoorbeeld smaakversterkers helpen bij de verbetering van de weerstand. Wat een verbetering met zich mee kan brengen bij bepaalde intoleranties & allergieën. Ieder mens is anders en voor iedereen geldt dat hij of zij goed naar zijn lichaam moet luisteren.
   XXX

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *