Makkelijke Maandag: Paprika Tomaten Soep

Makkelijke maandag: paprika tomaten soep!

Deze keer voor de makkelijke maandag een recept voor lekker makkelijk soepje. Lekker verwarmend na een lange dag op werk! En zo’n kom troost is ook nog eens snel, gezond en super lekker!

Paprika tomaten soep: lekker en gezond!

Waarom is de paprika tomaten soep zo gezond? Omdat de soep eigenlijk bol staat van de groente! Paprika’s zitten vol vezels en voedingsstoffen. Rode paprika bevat twee maal zoveel vitamine C als groene paprika. Ook is de rode wat zoeter vandaar dat ik voor de soep rode paprika gebruik. Punt paprika’s zijn ook lekker zoet en te gebruiken, no problem!

En voor alle hardcore tomaten fans: naast lekker zijn ook tomaten super gezond. Zorg er wel voor dat je rijpe tomaten eet. Niet rijpe tomaatjes bevatten tomatine. Dit is een natuurlijke gifstof om de plant te beschermen tegen schimmel en andere bedreigingen (eigenlijk een heel mooi systeem van de natuur!). Gelukkig verdwijnt deze stof tijdens het rijpen van de tomaat. Kies dus lekker rijpe tomaten, liefst biologisch. Biologische tomaten krijgen zo wie zo langer de tijd om te rijpen dan hun reguliere broertjes en zusjes. Lekkere biologische tomaten bevatten veel vitaminen (o.a. C, A, B1, B2, B6, en mineralen zoals Kalium, Fosfor, Magnesium. En o.a de kleurstof lycopeen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat lycopeen een belangrijke functie heeft bij de bescherming tegen verschillende ziekten.

Courgette zorgt voor een beetje stevigheid in de soep, extra vocht en een lading aan vitamine en vooral veel mineralen. Courgette barst namelijk van de kalium, calcium, magnesium, ijzer, fosfor. Mineralen zijn o.a. goed voor de groei en bij herstel na ziekten.

Nou tot zover het minilesje over de courgette, de tomaat en de prachtige paprika: we hebben trek dus terug naar de soep!

Paprika tomaten soep, wat heb je nodig?

Je hebt niet veel nodig, het blijft natuurlijk lekker overzichtelijk voor de makkelijke maandag. 3 Paprika’s, 5 middelgrote tomaten, halve courgette, 1 sjalotje, water, kruiden en een bouillon blokje.

Nog een klein uitstapje over bouillon en gistextract:

Kies voor het bouillonblokje een bio en vega variant zonder gistextract. Gistextract is een natuurlijke smaakversterker. En is eigenlijk een natuurlijke E621 of MSG: als het kan liever niet gebruiken! Het zorgt er onder andere voor dat je meer wilt blijven eten. Je kan zelf een prima soep of andere lekkere maaltijd maken zonder smaakversterkers. Ik zal binnenkort een blog schrijven over smaakversterkers met daarin wat meer tekst en uitleg. Ook duik ik dan in de wereld van zelf bouillon maken, zo met de herfst in aantocht krijg ik weer meer zin in verwarmende soepjes. Maar gelukkig gaan we eerst nog even nazomeren deze week :-)

En weer terug naar de soep!

Paprika tomaten soep, hoe maak je het?

De paprika’s gril je eerst lekker even in de oven tot het velletje gaat blakeren. De tomaten laat je ondertussen in kokend water zakken om ze er na een paar minuutjes uit te vissen. Verwijder vervolgens van de paprika’s en de tomaten de velletjes. Hak de halve courgette met de paprika en tomaat in blokjes.

Fruit het sjalotje in de pan en voeg vervolgens de paprika, tomaten en de courgette toe. Zet de staafmixer er op en voeg vervolgens water toe. Kijk zelf even of je liever stevige soep wilt (klein beetje water) of iets dunner (meer water).

Voeg de kruiden en het bouillon blokje toe. Ik heb nu een beetje knoflook (poeder of vers), kurkuma (poeder of vers), chili flakes en zout en peper gebruikt. Voor het makkelijke op de maandag gebruik je gewoon de poeder variant van knoflook en kurkuma. Gebruik je vers? Zorg dat het goed mengt en je geen ‘brokjes’ in de soep overhoudt. Proef vervolgens en voeg naar wens meer water toe of kruiden.

Tips qua smaak:

  • Lekker pittig? Voeg extra chili flakes of een extra pepertje toe.
  • Wat zouter? Voeg een snufje Himalaya zout toe.
  • Kruidiger? Voeg extra kurkuma of een snufje kerriepoeder toe.
  • Zoeter? Gebruik een extra paprika en een tomaat minder. Of mix 1 of 3 medjool dadels mee.
  • Liever een zuurtje? Gebruik dan een paprika minder, tomaat extra en knijp eventueel nog naar wens (voorzichtig) een halve limoen er door heen.

Pas de soep gewoon aan naar jouw smaak of dat van je hongerige familie of vriendengroep. That’s it!

Zo en dan nu: eten!!! Na een drukke dag op werk heb ik wel zin in zo’n lekkere kom soep. Ik heb niet veel tijd genomen voor de foto, mijn wederhelft was alvast begonnen en mijn maag knort enorm! Aan tafel dus :-)

Enjoy!
Makkelijk maandag: paprika tomaten soepje! Lekker, snel en gezond!

Interessant? Deel dit bericht van Happy and healthy:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
Volg Happy and healthy op jouw favo social kanaal:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestrssinstagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *