Amandelmelk, zelf maken met je slowjuicer (incl. video)

Dat je sapjes kan maken met een slowjuicer weet iedereen natuurlijk wel. Maar je kan zoveel meer met een juicer. Maak bijvoorbeeld eens je eigen notenmelk. Erg lekker, makkelijk en ook gezond!

Amandelmelk zelf maken, kan dat dan?

Ja hoor en dit is best makkelijk. Je hebt hiervoor een blender of een slowjuicer nodig. Toen ik nog geen slowjuicer* had, maakte ik notenmelk en dergelijke met mijn blender. Ook prima te doen, maar bij haast had ik nog wel eens ruzie met mijn kaasdoek. Kaasdoek? Ja kaasdoek. Wanneer je amandelmelk maakt met een blender, zeef je namelijk je amandelprutje uit de blender door een kaasdoek (of theedoek) om zo mooie melk te krijgen. En bij het ‘zeven’ heb ik wel eens een lading amandelmelk en pulp over mijn schoenen en ook een keer over mijn fluffy sloffen heen gegoten. Zeker de eerste keer jaren terug toen ik nog een theedoek gebruikte. Niet heel handig haha. Het kan, maar amandelmelk maken met mijn juicer vind ik zelf toch wel erg makkelijk. En nog een voordeel in mijn ogen: de pulp blijft netjes over en hoef je na het juicen dus niet meer uit je kaas- of theedoek te freubelen ;-) Dat scheelt weer gedoe en tijd.

Het kan allebei, maar ik zoals gezegd vind ik de slowjuicer wel prettig. Wat heeft jouw voorkeur? Heb jij überhaupt wel eens zelf notenmelk gemaakt? Zo nee, geen probleem, ik leg het hieronder stap voor stap uit. Het is echt niet ingewikkeld.

Amandelmelk zelf maken, wat heb je nodig?

Zoals gewoonlijk werk ik met makkelijke recepten en niet (te) veel ingrediënten. Je hebt voor een basis amandelmelk maar 2 ingredienten nodig:

 • ongebrande en geweekte amandelen, liefst biologisch,
 • water.

Uiteraard kun je er naar wens smaakmakers zoals kaneel aan toevoegen, maar de basis voor een goede amandelmelk is altijd simpel: amandelen en water. Klinkt logisch, toch? Maar kijk eens in de supermarkt naar de ingredienten van verschillende notenmelken en je schrikt je rot.

 • De noten zijn sowieso al op hoge temperatuur geroosterd, dus is er niet veel of in ieder geval een stuk minder over van de goede voedingsstoffen.
 • Er worden om dit goed te maken (en als verkooppraatje) vaak nog chemische vitaminen aan toe gevoegd. De vraag is of je lichaam deze goed herkent en kan gebruiken.
 • Daarnaast zit er in de meeste nog een lading suiker, zout en andere spullen in die niet goed voor je zijn. En het is voor de smaak echt niet nodig.

En zo kan ik nog even doorgaan. Voortaan lekker zelf maken dus!

De verhouding tussen water en noten moet je zelf even uitproberen. De een wil nou eenmaal liever een wat dikkere melk en de andere dunner. Ik kijk per keer waar ik het voor gebruik en waar ik zin in heb. Ik begin meestal met 1 cup noten en 4 cups water of een kannetje water van een halve liter. Tijdens het juicen kijk ik of ik al het water gebruik of niet. Je giet er steeds een beetje water bij dus je hebt hier zelf controle op.

Maak je voor meer mensen amandelmelk? Week dan in ieder geval extra noten. Heb je geweekte noten over? Eet deze dan lekker als snack, gebruik ze in je baksels (bijvoorbeeld bananenbrood) of door je oats.

Waarom ook alweer noten weken?

Door het weken maak je het fytinezuur in de noten onschadelijk. Ik zal hier binnenkort meer over vertellen. Zelf week ik het liefst al mijn noten en droog ze dan vervolgens in mijn dehydrator. Ze zijn dan lekker crunchy en weer lang te bewaren.

Amandelmelk, hoe maak je het?

Het is echt zo gebeurd. Het neemt even tijd om de noten weken. Maar daarna ben je in een paar minuten klaar! In de video hieronder zie je hoe gemakkelijk (en snel!) zelf amandelmelk kan maken.  Onder de video staan de stappen nog eens uitgeschreven, lees dit op je gemak na.

 Amandelmelk zelf maken, stap voor stap

 • Je neemt een kop ongebrande amandelen en doet deze in een schaaltje.
 • Deze laat je weken. Liefst 8 uur of langer. Tip: doe dit ’s ochtends of ’s avonds. De noten weken dan lekker de hele dag of nacht. En daarna ga je lekker meteen aan het juicen.
 • Je kunt de velletjes van de amandelen er afwrijven, maar dit hoeft niet. Ik laat ze zelf zitten wanneer ik de slowjuicer gebruik.
 • Doe vervolgens steeds om en om een beetje amandelen en een scheutje water in de juicer. Herhaal dit tot alle amandelen en de gewenste hoeveelheid water door de slowjuicer zijn gegaan.
 • En dan? Eigenlijk ben je al klaar!
 • Optioneel: plaats een zeef op de sapkan, of zeef het sap na afloop. Of haal het sap in zijn geheel nog 1 maal door de slowjuicer. Dit is afhankelijk van hoe smooth je jouw amandelmelk wilt hebben en de kwaliteit van jouw juicer. Dus probeer even wat je het lekkerste vindt. Zelf vind ik 1x juicen van de noten genoeg, maar dit kan per juicer verschillen (ik gebruik een Hurom HG2nd).
 • Schenk de amandelmelk over in een glazen bewaarfles, glazen pot met deksel of rechtstreeks in je glas. Bewaar in de koelkast, maar geniet meteen van een lekker glaasje, zou ik zeggen.

Thats it! Je hebt nu een heerlijk zelfgemaakt amandelmelk zonder troep, toegevoegde suiker of wat dan ook. Lekker toch!

Variatie amandelmelk of notenmelk

Wil je de amandelmelk nog lekkerder maken? Of gewoon meer afwisseling? Gebruik dan eens een beetje kaneel. Of maak eens een smoothie met amandelmelk, kaneel en appel of peer. En eventueel een stukje kurkuma of gember hmmmm!

Neem bij het ontbijt of de lunch lekker een glas, of als tussendoortje of na het sporten. Ook heerlijk met granola bij het ontbijt. Appel in partjes erbij en wat noten, yummy!

Nou genoeg variatie te bedenken. Ga lekker aan de slag en kijk wat jij het lekkerst vindt!

Enjoy :-)

Amandelmelk; gezond, snel en makkelijk te maken in jouw slowjuicer!

* Zelf heb ik een Hurom slowjuicer in mijn keuken, de HG second generation. Meer over slowjuicers weten? Check de uitgebreide review of neem contact met mij op. Laat een comment achter of stuur een mailtje. Ik ben ook benieuwd naar jouw slowjuice ervaringen!

Interessant? Deel dit bericht van Happy and healthy:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
Volg Happy and healthy op jouw favo social kanaal:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestrssinstagram
Dit bericht heeft 3 reacties
 1. He,

  Bedankt voor de leuke bijdrage! Ga ook de rest van je website ontdekken. Een vraag blijft: wat doe je nu precies met de pulp? Is het droog genoeg om als amandelmeel te bewaren?

  Mvg,
  Julia

  1. Hi Julia,

   De pulp is niet droog genoeg om lang te bewaren. Je kan er meteen iets mee maken, of de volgende dag. Of je kunt het droger in een dehydrator/droogoven. Ik gebruik hiervoor een Sedona. Maar vaak maak ik het snel op, omdat ik het zo lekker vind ;-)

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.