Aardbeien jam zonder suiker, hmmm homemade natuurlijk

Hhmm wat word ik toch vrolijk van zomerfruit en zeker van echte mooie biologische aardbeien. Prachtig ook uit eigen tuin nomnomnom :-)

Aardbeien zijn natuurlijk heerlijk om zo te eten uit het vuistje, door een fruitsalade met een extra handje ongebrande noten, bij homemade baksels, wafels en pannenkoekjes. Maar waar ik ook echt blij van word is een lekkere fruitige aardbeienjam.

Vroeger at ik aardbeien jam op vakantie bij de verse knapperige broodjes van de plaatselijke bakker. Een heerlijk fijn ontbijtje, maar wel vol suikers en gluten. Op zijn tijd is dit niet heel erg voor een gezond lijf, maar met deze homemade jam zonder suiker en andere glutenvrije alternatieven voor brood doe je jouw lijf echt meer plezier.

En je smaakpupillen ook by the way! Je proeft weer echte aardbeien, dusssss waar wacht je nog op? Op naar de keuken!

Homemade aardbeien jam zonder suiker, wat heb je nodig?

Tegenwoordig zit er in een gemiddeld potje jam vaak de helft of meer aan suikers en smaakmakers. Best shocking, toch? Check bijvoorbeeld eens de ingrediënten van deze jam, zo ongeveer 50% van deze aardbeien jam bestaat uit aardbeien. Klinkt best goed, maar dit betekent ook dat de overige 50% bestaat uit andere (enge) dingen. Is 50% aan suikers, e-nummers, conserveermiddelen etc. wel zo wenselijk en eigenlijk wel noodzakelijk? Vaak is die extra zoete suikersmaak helemaal niet nodig!

Zoals altijd geef ik jullie het liefst lekkere, snelle recepten die iedereen kan maken. Met niet te veel ingrediënten. Je hebt voor deze overheerlijke jam zonder suiker maar 3 ingrediënten nodig:

  • 1 bakje Hollandse aardbeien
  • 1/4 kop chiazaad
  • scheutje water

Dat is alles! Gebruik een een staafmixer of keukenmachine of de jam mee te maken.

En oké, optioneel kun je hier nog lekker mee variëren:

  • kaneel, gember
  • johannesbroodpitmeel (als verdikkingsmiddel)

Homemade aardbeien jam zonder suiker, hoe maak je het?

Deze heerlijke homemade aardbeien jam zonder suiker is zo gemaakt. En je kunt er naar hartelust mee variëren. Ik maak meestal eerst een grote lading naturel jam. Soms voeg ik wat kaneel toe, af en toe wat gember (lekker verwarmend), en als ik het maak voor een (nog) ouderwetse zoetekauw in mijn vriendenclub voeg ik een beetje biologische vanille poeder toe. Zoals altijd zeg ik: begin helemaal puur, proef en geniet daar eerst van:

  • Neem 1/4 kop chiazaad en voeg deze met een scheut water in een schoon glazen potje. Laat dit even weken. Je merkt na een paar minuten al dat er een stevige gelei ontstaat, mooi!
  • Spoel de aardbeitjes even schoon met water uit de kraan. Haal indien gewenst de groene kroontjes eraf. Voeg de aardbeien in de mengkom van de staafmixer of keukenmachine.
  • Voeg 2 eetlepels van de chiazaad gelei toe en laat dit samen met de aardbeien lekker mengen.
  • Check de dikte van de ‘jam’. Zet de staafmixer langer aan wanneer je minder grove jam wilt of korter natuurlijk voor stukje aardbei. Voeg meer chiazaad toe als de jam voor jou te dun is. Dit is voor iedereen weer anders, dus hou je eigen voorkeur aan.

Wanneer je de jam heel dun maakt, krijg je eigenlijk een soort aardbeiensaus, ook heel lekker. Ik maak vaak in 1 keer een dunne en een dikke variant. Beide heerlijk over van alles en nog wat, onder aan de pagina vind je linkjes naar andere recepten voor inspiratie hmmm.

Hou je een beetje chiazaad gelei over? Bewaar deze dan in het potje (met deksel) in de koelkast. En voeg bijvoorbeeld steeds een eetlepel toe aan je oats ontbijtje of smoothie of slowjuice.

That’s it, jouw eigen frisse homemade jam zonder suiker en andere toevoegingen is nu klaar. Lekker, fris, fruity en zonder meuk. Genieten dus!

Bewaren doe je in een glazen potje in de koelkast. Bij mij gaat het meestal een paar dagen mee, soms korter omdat het gewoon zo lekker is.

Alternatief receptje aardbeien jam zonder suiker

Maar eh, ik heb hierboven natuurlijk ook nog johannesbroodpitmeel genoemd. Voor degene die dit niet kennen: johannesbroodpitmeel is een verdikkingsmiddel. Je kunt dit gebruiken als alternatief voor gelatine. En is gewoon te koop bij jouw biologische supermarkt.

Wil jij de structuur van jouw jam zonder suiker liever iets anders of heb je geen chiazaad voor handen? Probeer dan de aardbeien eens te mixen met een beetje johannesbroodpitmeel. Gewoon uit proberen. Ik ben benieuwd wat je er van vindt!

Meng om te beginnen eens een theelepel johannesbroodpitmeel met wat water in een klein glazen kommetje. En zie hoe er meteen een dikke massa ontstaat. Het lijkt bijna wel behangersplaksel! In dit geval gelukkig wel eetbaar en zonder rare smaak. Voeg deze dikke massa toe aan jouw fijne aardbeien en meng vervolgens weer door elkaar met de staafmixer of keukenmachine. Je krijgt nu ook een pure jam, zonder toevoegingen. Met net een iets andere structuur dan de chia variant. Wissel af of kijk wat jij lekkerder vindt.

Breng weer op smaak als je dit wilt of eet lekker zo. Waarschuwing: ook deze variant is verslavend lekker! En dat voor jam zonder suiker ;-)

Enjoy! Geniet van de zonnige smaken hmmmmm

Tip, combineer jouw jam zonder suiker met heerlijke:

Genoeg te kiezen, bakken, proeven, kokkerellen, delen, genieten dus! Geniet ervan :-)

Interessant? Deel dit bericht van Happy and healthy:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
Volg Happy and healthy op jouw favo social kanaal:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestrssinstagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *