Maaltijdsalade 7 Stappenplan

Maaltijdsalade to go met zoete aardappel en avocado volgens het 7 stappenplan

Meestal kook ik op gevoel en gebruik ik groenten en kruiden naar wens, wat ik in huis heb of wat er bijvoorbeeld in de aanbieding was. Deze keer heb ik een lekker recept voor jullie op basis van het 7 stappenplan. Door na te denken over deze 7 stappen creëer je een gebalanceerd gerecht.

7 stappenplan, wat is dat?

Het 7 stappenplan is niets meer of minder dan een handig hulpmiddel om te zorgen dat je een complete maaltijd met voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Op basis van deze stappen stel je een gerecht samen en gaat er vervolgens mee aan de slag.

Meer weten?

Ik heb mij deze keer niet helemaal gehouden aan de graan en eiwit van de dag. Je hoeft van mij niet iedere dag superstreng de 7 stappen te volgen. Maar ik vind het een mooie keukentool. De checklist geeft zeker houvast en inspiratie voor iedereen die moeite heeft om altijd weer gevarieerd te eten. Dus heb je een keer geen inspiratie, denk dan eens aan het 7 stappenplan!

Maaltijdsalade met zoete aardappel en avocado; wat heb je nodig?

Nou genoeg over de theorie van het 7 stappenplan, wat gaan we eten?!? Ik heb een maaltijdsalade samengesteld met zoete aardappel en avocado, een van mijn favoriete vruchten. Vanuit deze basis heb ik op basis van de 7 stappen de verdere salade samengesteld. De salade bevat o.a. groenten uit oven, verse baby spinazie, komkommer, gekiemd boekweit, zonnebloem pitten en voor de paleo/niet vega mensen wat gegrilde kipstukjes. En lekkere kruiden natuurlijk, dit keer mediterraan. Samen met de Demeter olijfolie om het af te maken.

Resultaat: een lekkere en gevulde maaltijdsalade!

Ingrediënten:

 • Avocado (vrucht)
 • Komkommer (vrucht)
 • Spinazie (blad/stengel)
 • Kiemgroente, alfalfa (blad/stengel)
 • (zoete) aardappel blokjes (wortel)
 • Courgette (bloem/vrucht )
 • Kastanjechampignons
 • Zonnebloempitten (bloem/vrucht & plantaardig eiwit)
 • Boekweit gepoft (bloem/vrucht & graan) (geen kapucijners gebruikt)
 • kip (dierlijk eiwit)

Vul gerust aan met groenten naar smaak, en volg hierbij eens het 7 stappenplan.

Gebruikte kruiden groenten

Ik heb een mix gemaakt voor bij de groente, dit keer dus courgette, kastanjechampignon, zoete aardappel. De volgende kruiden meng je met een scheutje olie door elkaar:

 • Oregano
 • Tijm
 • Italiaanse kruiden
 • Knoflook
 • Peper
 • Chiliflakes
 • Zout

Kruidenmix maaltijdsalade 7 stappenplan

Gebruikte kruiden kip:

Hetzelfde eigenlijk (past het goed bij elkaar!), maar met een beetje extra paprikapoeder voor de smaak en ook de mooie kleur.

Maaltijdsalade met zoete aardappel en avocado, hoe maak je het?

Zet een lekker muziekje op. Ruim je keuken op, werk op een schoon aanrecht. Dit helpt al om lekker rustig en met aandacht te koken. Dat hoort echt bij het 7 stappenplan. Blijf steeds proeven tussendoor. En voeg naar wens meer of minder kruiden en/of andere ingrediënten toe. Koken met aandacht is fijn en werkt ontspannend.

Begin eerst, voor zowel de groente als de kip, met de kruidenmix. Meng de gewenste hoeveelheden met een scheutje biologisch dynamisch olijfolie. Ik zelf gebruik Demeter olijfolie en vind deze erg lekker! Meng de kruidenmixjes tot twee lekker papjes. En voeg vervolgens de groenten en de kip bij de mixjes in de kommen en hussel goed door elkaar. Zodat de smaken goed in kunnen trekken.

De groenten heb ik dit keer in de oven gedaan. De kip in een gewone pan. Zodra de groenten in de oven staan en de kip eventueel op, kun je aan de slag met de rest.

Het is niet veel werk hoor! Was je spinazie. Snij wat komkommer in blokjes. En rasp ook een gedeelte van je komkommer. Door het toevoegen van geraspte komkommer door de salade wordt deze lekker sappig. Indien gewenst kun je hier extra peper en andere kruiden door heen doen voor een beetje extra pit. Voor mij is dit voldoende als dressing. Ook omdat er in de groente en de kip al olijfolie is verwerkt.

Voeg vervolgens alle elementen samen in een mooie schaal en werk het af met de gepofte boekweitkorrels en de zonnebloempitten. Hmmm heerlijk!

Salade on the move!

Ik heb deze keer de salade niet direct gegeten. Ondanks dat hij warm super lekker is. Deze maaltijdsalade is koud namelijk ook heerlijk en super handig voor onderweg. Ik heb de salade dit keer voor een opdracht meegenomen naar mijn opleidinglocatie. Om hem lekker knapperig te houden, heb ik niet alles in 1 grote meeneembak gedaan, maar de salade verspreid over een aantal kleinere. De geraspte komkommer en de kip bijvoorbeeld apart. De kip uiteraard apart voor de vegetariërs. De salade blijft lekker fris en knapperig zo.

Ideaal dus voor mee naar werk of school! Laatste stap is om alles, met volle aandacht uiteraard, op locatie in elkaar zetten. Vers uit de oven is de ‘salade’ warm prachtig om te zien. Maar ook uit je eigen meeneembakjes is het een feestje. En heel belangrijk: super lekker!

Enjoy!
Maaltijdsalade 7 stappenplan

Interessant? Deel dit bericht van Happy and healthy:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
Volg Happy and healthy op jouw favo social kanaal:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestrssinstagram
Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *