
Nasi nieuwe stijl met bloemkool ‘rijst’
Dit makkelijke, super healthy en megalekkere recept kan iedereen zo maken. En van gemak in de keuken wordt je af en toe ook happy, toch? De nasi nieuwe stijl met bloemkool ‘rijst’ is ook geschikt voor veganisten en past goed bij een zuur-base detox. Meer over zuur-base evenwicht in je lichaam lees je in mijn blog ‘Zuur base evenwicht: ben jij een zuurpruim?’. Hoe dan ook, deze vitaminebom is gewoon super lekker.
Bloemkool ‘rijst’?
Yep, inderdaad je gebruikt rijst gemaakt van bloemkool i.p.v. normale witte rijst of couscous. Je kan van bloemkool heel gemakkelijk een gezonde en lekkere vervanger maken voor witte rijst. En het is zo gemaakt. Je hakt de bloemkool in jouw keukenmachine tot je ongeveer de grote en structuur hebt van rijst of couscous. Echt, that’s it! Het is wel handig als je een keukenmachine hebt. Heb je deze (nog) niet? Je kan de bloemkool ook raspen (pas op je vingers ;-) of in fijn hakken met een staafmixer. Misschien moet je dan 3x het bakje bij je staafmixer vullen, maar dat is geen probleem toch. Ik gebruik de ‘rijst’ vaak als bijgerecht of onderdeel van de maaltijd bij verschillende gerechten. Gewoon zo rauw of bijvoorbeeld even kort meegewokt. Je kan qua smaak eindeloos variëren. Zelfs zoet voor het ontbijt! Deze keer heb ik bloemkool ‘rijst’ nasi genaakt, yummy!
Nasi, nieuwe stijl: wat heb je nodig?
Bijna alleen groenten dus, deze lekkere vitaminebom! Dit is ook weer zo’n gerecht waar je jouw eigen favo groenten of je restjes mee op kan maken. Ik gebruik voor de nasi graag:
- Wortel
- Paprika
- Courgette
- Kastanje champignons
- Paksoi
- Boontjes
- Taugé & broccoli (had ik deze keer niet huis)
- Rode peper
- Shoyu
- Zelfgemaakte nasi kruidenmix
- Peper en zout
- Klein beetje olie
- En uiteraard de bloemkool (vergeet ik bijna haha)
Voor het oosterse smaakje gebruik je uiteraard lekker veel kruiden. Koop geen kant en klare mix vol smaakversterkers, maar maak hem eenvoudig zelf. Voor de nasi kruidenmix gebruik ik deze keer:
laos, cayennepeper, gemberpoeder, knoflookpoeder (vers kan ook uiteraard), kurkuma, koriander en djinten (komijn). Gebruik van alles ongeveer een theelepel (of mix naar eigen smaak). Mix deze basis met extra peper en zout naar wens in een vijzel of gewoon in een bakje wanneer je deze niet hebt. Let op dat de Shoyu al redelijk zout is. Ik eet niet zo heel zout, dus ik voeg helemaal geen extra zout meer toe. Liever voeg ik extra (rode) peper toe, lekker pittig. Proef zelf altijd even jouw gerechten en vul de smaken aan naar jouw eigen voorkeur.
Nasi nieuwe stijl, hoe maak ik het?
Easy does it! Maak je bloemkool rijst en bewaar deze even in een bakje apart. Maak de nasi kruidenmix en zet deze ook even apart. Snij vervolgens alle andere groente in kleine blokjes. En bak ze even op in de wok. Voeg daarna de Soju toe en de fijngesneden rode peper toe. Vervolgens strooi je jouw zelfgemaakte nasikruiden mix erover. Hussel dit alles flink om. Voeg op het laatst de bloemkool rijst toe en meng nog even door elkaar. Even een minuutje verwarmen nog, zodat de smaken lekker in alle ingrediënten trekken en klaar!
Enjoy!
Anderen bekeken ook:
Volg Happy and healthy op jouw favo social kanaal:
[…] geen quinoa meer. Een alternatief hiervoor zijn linzen, zilvervliesrijst, kikkererwten of maak eens rijst van bloemkool. Net zo lekker en vol goede […]