Superfood, Powerfood, Wat Is Nou Echt Good Food?

Zuur base evenwicht: ben jij een zuurpruim?

Veel mensen letten tegenwoordig op wat ze eten. Jij waarschijnlijk ook. We eten minder vlees, meer groente, houden de food hypes via instagram in de gaten en eten vaker en meer biologisch. En toch zijn er in Nederland steeds meer zuurpruimen. We eten namelijk te zuur, of beter gezegd te veel zuurvormende voeding. Daarnaast zijn we erg druk, hebben stress en bewegen we te weinig. We raken hierdoor uit balans. Het is een vaak vicieuze cirkel.

Ons lichaam heeft een bepaald evenwicht nodig in de zogenoemde ‘zuur-base verhouding’. Klinkt ingewikkeld, maar dat is het eigenlijk niet. Het heeft onder andere te maken met de PH waarde van je lichaam en van de voeding die je er in stopt :-)

Base (of alkalische) voeding is het tegenoverstelde van zuurvormende voeding. Het is van belang om niet te veel zuurvormende producten te eten. Na de vertering van voedsel en de stofwisseling in je lichaam blijft er een zure of een basische rest over. Alcohol, koffie en smaakversterkers zijn bijvoorbeeld zeer zuurvormend. Groenten en fruit zijn zeer basisch.

PH waarden in een notendop

De PH waarden in ons lichaam lopen van 1 tot 14. Daarbij is 1 zeer zuur en 14 zeer base. Ongeveer 7 is een goede neutrale waarde voor ons lichaam. De ideale waarde verschilt per orgaan, maar hier kun je globaal van uit gaan (anders wordt het een erg lange blog ;-p). Je kan zelf jouw PH waarde meten via strips die je op je tong legt of waarmee je meet via je urine. Het blijft een moment opname, maar toch is interessant om eens te doen. Is de waarde lager dan 6,5 (dus te zuur) is het goed om hier eens in te duiken. Het zuur base evenwicht, wat betekent dit nou allemaal?

Zuur-base evenwicht en je lijf

Jouw lichaam heeft van zichzelf een licht basenoverschot en wil dit graag zo houden. Je organen zorgen voor de zuur-base balans. Een teveel aan zuren wordt o.a. door jouw nieren en de longen verwerkt en als het ware opgeruimd. Ben je echt een enorme zuurpruim, kunnen je organen het niet meer aan. En je krijgt lichamelijke klachten. Denk hierbij aan o.a. vermoeidheid, huidproblemen, hoofdpijn en zelfs reumatische klachten. Zuur-base onderzoeken hebben aangetoond dat ‘weefselverzuring’ bij veel van onze ziekten een rol speelt. Een zuur-base detox of dieet (onder begeleiding van een arts of diëtist uiteraard) is dan zeker aan te raden en kan bijdragen aan vermindering van de klachten. Ook wanneer je geen ernstige klachten hebt, kan een base voeding je een oppepper geven. Heb je het te druk gehad op je werk of weer eens een te gezellig weekend achter de rug? Een base dagje helpt je lijf en geest sneller herstellen. Je helpt je lijf de afval stoffen te verwerken en de balans weer te herstellen. Wanneer je meer in balans bent, dus PH neutraal, voel je je fitter en blijer. Happy and healthy dus :-)

Zuur-base voedingsmiddelen, hoe zit dat dan precies?

Verzurende voedingsmiddelen bevatten o.a. relatief veel fosfor, chloor en zwavel. Base voedingsmiddelen bevatten relatief veel van de volgende mineralen: natrium, kalium, calcium, en magnesium. De verbindingen die deze mineralen tijdens de stofwisseling in het lichaam aangaan zijn uiteindelijk bepalend voor het zuur-base-evenwicht.

Kijk jij zuur van je dagelijkse citroensapje? No worries: zuursmakende vruchten, zoals citroenen en sinaasappels, zijn gewoon base! Sterker nog, citroen is zeer basisch. De chemische samenstelling van een voedingsmiddel bepaalt namelijk of het zuur of base is, en niet de smaak.

Overzicht zuur-base voedingsmiddelen

Hieronder een handig lijstje met een verdeling van zuur en base voeding:

  • Sterk zuurvormend voedsel:
    Vlees, vis gevogelte, wild, ei, soja (producten).
  • Zuurvormend voedsel:
    Peulvruchten (dus ook pinda’s), granen, kaas.
  • Zwak zuurvormend/zwak basenvormend voedsel:
    Kwark, noten, zaden, roomboter, olie.
  • Basenvormend voedsel:
    ‘Vloeibare’ melkproducten (melk, karnemelk, yoghurt).
  • Sterk basenvormend voedsel
    Groenten, fruit, aardappelen.

Het bovenstaande zuur base lijstje is van Henny de Lint. Een zeer ervaren natuurvoedingsdeskundige in Nederland. Ik hou voor mijn detox van twee weken ongeveer haar lijstje aan. Alleen gebruik ik zelf geen zuivel producten. Dus wat eet ik wel: veel groente, veel fruit, veel kruiden(thee’s), aardappel en af en toe wat ongebrande noten en zaden. Op internet en in boeken zijn vele lijstjes te vinden. En de meesten wijken enigszins van elkaar af. Laat je niet gek maken en doe wat goed voelt voor jou. En het basisprincipe is makkelijk: groente en fruit zijn base. Noten worden meer base door ze te weken en aardappel en kruiden kun je ook gebruiken. Zelf heb ik verder geen quinoa of zuivel gebruikt. Sommige mensen doen dit wel. Probeer gewoon uit en kijk hoe jouw lijf reageert. En neem af en toe een ook een internet-detox haha anders wordt je gek.
Zuur base evenwicht: eet veel groente :-)

Het draait niet alleen om voeding, maar ook om je body en je mind. Net zo belangrijk als voeding: beweging! En liefst lekker outdoor in de frisse buitenlucht, omdat er dan meer koolzuur (‘zuren’) wordt uitgeademd via de longen. Neem wisseldouches, ga naar de sauna, ga zwemmen om je ontzuring via de huid goed op gang te brengen. De huid is een heel groot orgaan tenslotte. Weer een excuus om lekker met een vriendin naar de sauna te gaan, jeeh :-)

En vergeet niet: have fun! Maak lol, doe dingen die je leuk vindt, wordt niet boos en laat dingen los. Zure gedachten zorgen voor een zuur lijf. Think happy thoughts, dus!

Op mijn lijstje de komende periode: strandyoga, wandelen, uitrusten, lol maken, dagje sauna en uiteraard een dagje efteling! Daar word ik zo blij van :-)

Wil jij na mijn blog over het zuur base evenwicht ook een balans dagje of weekje doen? Ik heb een aantal tips voor je op een rij gezet.

Zie Happy and healthy zuur base checklist: 10 easy tips voor een lijf in balans!

Succes & stay happy and healthy :-)

Interessant? Deel dit bericht van Happy and healthy:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
Volg Happy and healthy op jouw favo social kanaal:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestrssinstagram
Dit bericht heeft 3 reacties
  1. […] De lekkere en simpele recepten zijn ingedeeld in heldere categorieën (ontbijt, lunch, diner, tussendoortjes etc.). En daarnaast wordt met icoontjes aangegeven welke recepten kunnen helpen bij bepaalde klachten. Ook geeft Rineke aan welke gerechten geschikt zijn voor een zuur base kuur. Meer lezen hierover? Lees mijn blog ‘Zuur base evenwicht; ben jij een zuurpruim?’. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *