Powerfood Party: Ananas, Uitgelicht

Powerfood party: amazing ananas

Ananas, een zomerse krachtpatser

Deze keer in de Powerfood Party meer over ananas. De zomer komt eraan en veel mensen krijgen op zo’n zonnige dag als vandaag weer zin in tropisch fruit, zoals papaja, watermeloen en ananas. Zelf ben ik ook gek op zomerse vruchten en de zon. Ik zeg wel eens dat ik in het verkeerde land geboren ben :-)

Ananas is lekker en is op vele manieren in de keuken te gebruiken. Ananas is populair, juist om dat je er veel mee kan doen en omdat het gezond is. Maar waarom is ananas eigenlijk zo gezond en wat kan je er allemaal nog meer mee? Tijd voor een schijnwerper op de ananas!

Ananas, hoe groeit een ananas eigenlijk?

Laten we bij het begin beginnen. Veel mensen denken dat ananassen aan een boom groeien of ze staan er helemaal niet bij stil. En nee, ananas komt niet uit Veel mensen  Weet jij (of weten jouw kinderen?) eigenlijk hoe een ananas groeit? Ze groeien gewoon aan planten, dichtbij de grond. Tijdens een vakantie in Zuid Afrika heb ik hele velden vol zien staan. Prachtig om te zien.

Ehm, tropische ananas en natuurvoeding?

Ananas is helaas niet iets wat standaard groeit in Nederland. Met de natuurvoedingsbril op zou ik deze dan ook niet te vaak eten, onder andere met oog op de footprint. Het kost veel tijd, energie & brandstof (en dus vervuiling/belasting voor het mileu) om de ananas hier in Nederland te krijgen. De tijd en manier om de ananassen naar Nederland te krijgen zeggen daarnaast ook iets over de kwaliteit als voedingsmiddel.

Maar ik geeft het toe, het is af en toe zo lekker! Wees wel bewust van je wat eet en waar het vandaan komt. Kies weloverwogen wat je wel en niet wilt eten. Kijk in de biowinkel waar jouw fruit vandaan komt en hoe het in de Nederland terecht is gekomen. Per boot is bijvoorbeeld een stuk milieuvriendelijker dan per vliegtuig. Het blijft een uitdaging om te kiezen voor voedingsmiddelen die van dichtbij komen. Gelukkig hebben wij straks in de zomer ook weer echt heerlijk oud hollands aanbod, denk aan sappige aardbeien, mooie kersen en zachte pruimen. En ben je op vakantie in een zonnig land? Leef je dan helemaal uit op alle mooie tropische vruchten!

Groei experimentje

Dit experimentje las ik een tijdje terug ergens op internet: snij eens de bladeren van een ananas met het topje er af en zet deze bovenkant van de ananas in zijn geheel in de grond. Gewoon ergens in de je tuin ingraven of stop de ananas in een bloempot. Je moet even geduld hebben, maar een nieuwe ananas schijnt uiteindelijk weer aan te groeien. Ik ga het in de zomer uitproberen, bij iets stabiele temperaturen. Uiteraard heb je waarschijnlijk iets meer succes in warme landen, maar het is sowieso leuk om te proberen. Met de kinderen of gewoon voor jezelf ;-)

Waarom is ananas gezond?

Deze spotlight op de ananas is er niet voor niks. Ananas is goed voor je. En voor velen niet onbelangrijk; ananas heeft ook nog eens weinig calorieën. Verder bevat ananas veel vitaminen (A, B1, B6, B11, C, E) en mineralen (magnesium, koper, mangaan, jodium, fosfor,  kalium en zink).  Ananas bevat veel vitamine B1 (thiamine) en geeft hierdoor ook je energielevel een boost. Ook levert de ananas een enzym genaamd bromelaïne, dit enzym werkt ontstekingsremmend en pijnstillend. Ook vermindert bromelaïne eventuele bloedstolsels in je bloed waardoor de kans op hartinfarcten en beroertes verkleind worden. Ananas kan verlichting geven bij bepaalde lichamelijke klachten. Denk aan problemen met de schildklier, maagproblemen (zoals winderigheid, misselijk, overgeven en diarree), bronchitis, slijmvliesontsteking, hoge bloeddruk, wormen (zoals lintworm), jicht en verstopping of constipatie. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Mooi om te zien wat een goede balans aan groente en fruit in jouw dagelijkse voedingspatroon kunnen betekenen voor je gezondheid. En geniet dus af en toe ook van zo een heerlijke ananas. Een echt cadeautje!

Kies wel voor vers! Ananas in blik zit vaak vol suiker en/of andere zoetmiddelen die je niet nodig hebt en niet zo goed voor je zijn. Het materiaal van het blik zorgt ervoor dat de voedselkwaliteit afneemt door het oxidatieproces. De voorverpakte ananas is daarnaast al in kleine partjes gehakt, hierdoor oxideert het nog sneller. En een plastic verpakking is ook niet heel gezond. En niet onbelangrijk: vers is gewoon veel lekkerder.

Ananas, wat kan ik ermee?

Neem ananas als ontbijt, bij de lunch of als tussendoortje met wat ongebrande noten erbij. Gebruik ananas in een fruitsalade, een smoothie of (slow)juice. Of mix het door jouw overnight oats. Ook heerlijk om te gebruiken in warme (wok)gerechten, vol oosterse smaken en kruiden. Of gril ananas eens kort op de BBQ als desert of bijgerecht.

Ananas gember slowjuice

Alvast een klein slowjuice receptje om je inspiratie te geven. Heerlijk als verfrissend sapje op een warme zonnige dag!

  • 1/2 ananas
  • 2-3 cm gember
  • 1 appel
  • limoen
  • voor de durfal: probeer eens met een flinke stronk broccoli of venkel
  • doe voor de opneembaarheid van alle goede vitaminen altijd een ‘vetje’ door je juice, bijvoorbeeld een theelepeltje hennepolie

Powerfood party: amazing ananas

Interessant? Deel dit bericht van Happy and healthy:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
Volg Happy and healthy op jouw favo social kanaal:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestrssinstagram