Decemberstress

Decemberstress? 5 Happy and healthy tips om december goed door te komen!

December is echt een maand van Hollandse gezelligheid, toch? En die gaat bijna altijd gepaard met gezellig samenzijn, borrels, feestjes allen vol blije mensen en vooral veel lekker eten en drinken. Heel gezellig, vind ik ook!

Decemberstress, ow nooooo!

Maarrrrrrr… helaas hoor ik ook maar al te vaak ‘was het maar alvast januari!’. December is niet altijd favoriet. Of je vindt het fantastisch of je kruipt liever weg tot het voorbij is. Je ziet ook dat er sociale druk is, de keerzijde van al deze gezelligheid. Want of je wilt of niet, veel mensen denken dat het gezellig en perfect MOET zijn in december. Ze lopen daarom stijf van de stress in de decembermaand. December is vaak voor velen een al drukke maand op werk. Er moet een hoop afgerond worden en de druk loopt op. Daarnaast worden er veel feestjes georganiseerd, hoe leuk ook allemaal; je moet er wel tijd voor hebben. Of maak een keuze uit al dat leuks (en ook de verplichtingen) en laat er iets anders voor. Ehm ja zeg eens eerlijk: dit doe je vaak natuurlijk niet, zodat je lekker blijft rennen om maar overal bij te zijn.

decemberstress, met dank aan Loesje

bron: Website Loesje

Verplichting of echt gezellig?

Voor veel mensen wordt het bijna een last om weer naar een verplichte werkborrel te gaan, of langs bij die verre oom die je eigenlijk nooit meer ziet. En zelfs de leuke dingen kunnen als een last gaan voelen. Herkenbaar? Dan is het tijd om eens even stil te staan.

Maar eerst eehm… de kinderen moesten drie keer naar verschillende Sinterklaas feestjes, leuk hoor Sint op je werk, maar ook weer in het weekend en de gedichten zijn nog niet afgezwoegd voor je vriendinnen of je moet al helpen met voorbereiding voor het kerstontbijt op school of het feest op je werk.

Daarnaast moet je voor alle kerst en oud & nieuw feestjes nog een leuke outfit scoren (ik zelf heb ook een thema feestje en ja, ik weet ook nog niet wat ik aan moet doen hahaha) en liefst wil de gemiddelde vrouw nog een paar kilo afvallen (pas ik nog in mijn jurk?!?) en eigenlijk moet je je huis nog opruimen voor die super de luxe kerstboom die er ook nog in moet passen. En die super de luxe kerstboom moet je uiteraard ook nog halen en waar stonden de kerstspullen ook al weer? Oh ja ergens achter op zolder, die je ook nog zou opruimen… Aaarrgghhhhhh ja hoor, daar istie: decemberstress!

Hmmm nou zo iets dus en dan vergeet ik voor velen nog de helft… kortom… het is weer december everybody! Even rustig ademhalen!

Decemberstress: adem in, adem uit

Santa roept het denk ik niet voor niks altijd dat ‘ho ho ho’. Ho eens even en haal even diep adem. Denk aan loesje, die zei ook zo mooi ‘Ren, waarom ren ik ook alweer?’. Want waarom doen we dit onszelf ook alweer aan? En is alles nu wel echt nodig?

Hier alvast wat tips om de decemberstress te voorkomen of tegen te gaan. Ga gewoon genieten van december. Maak een paar goede keuzes en geniet ook van bewust van je uitspattingen :-) Niks mis mee!

Decemberstress, 5 basic tips!

We beginnen met wat basics anti december stress tips:

 1. Kijk eens kritisch naar je feestplanning!
  Kies alleen de leukste feestjes en hou daarom heen tijd vrij om te sporten, te chillen en te slapen. Je hoeft echt niet iedereen te pleasen in december. Dit scheelt in stress en ook in extra kilo’s door goedbedoelde kersthapjes op de zoveelste borrel (die misschien helemaal niet gezellig is en de hapjes eigenlijk ook niet lekker). Kies bewust leuke dingen waar jij energie van krijgt. Welke familieleden of vrienden nodig je uit, wat is echt leuk en wat voelt als verplichting? En nee, er is niks mis mee om lekker kerst alleen door te brengen met je favo boek of film en de kat op schoot. Gewoon doen waar JIJ zin in hebt!
 2. Ga nu al trainen!
  Waarom wachten tot januari? Wanneer je nu al begint zit je al beter in je vel tijdens de kerstdagen en oud & nieuw. Staat dat jurkje ook leuker ;-)
  Begin eens met krachttraining in de sportschool. Vraag advies aan een gespierde kerel daar of neem nu een paar lesje bij een personal trainer.
  Vergeet ook je normale beweging niet. Maak in het weekend lekker een strand of boswandeling, neem vaker de trap op werk i.p.v. de lift of neem een yoga les of ga in je tuin werken. Je tuin ‘kerstklaar’ en gezellig maken is ook best hard werken :-)
  Zorg dat je savonds niet op de bank ploft maar loop voor het slapen gaan nog een rondje.
 3. Slaap! Take a nap!
  Of een bad of whatever. Rust goed uit en doe elke dag iets waar je lekker zen van wordt. Slapen is heel goed tegen stress dus ga bijtijds slapen. Liever een uurtje eerder naar bed dan een uurtje langer blijven liggen.
 4. Denk aan je voeding!
  Ga niet in januari als een gek afvallen en een of ander crashdieet volgen. Begin nu al met bewuste keuzes. Eet lekker en gezond. En kies je momenten voor je uitspattingen. Eet je iets wat minder gezond is? Probeer er dan iets gezonds naast te eten. En beweeg de volgende dag wat meer en eet wat gezonder.
 5. Geniet!
  December is ook gewoon leuk. Kijk terug op het jaar en vier je successen! Viel 2014 een beetje tegen? Ook dat kan, dan heb je in 2015 weer genoeg tijd en kansen om er een beter jaar van te van te maken! Bedenk nu alvast leuke dingen die je wilt gaan doen en welke doelen je wilt halen. Wederom, waarom wachten tot januari?

Nou hopelijk helpen deze basis tips om je mindset omtrent een stressy december om te buigen. Kijk dus goed naar je agenda de komende tijd en kies bewust! Zowel je afspraken, als je beweging en voeding. En blijf vooral lekker zen in december :-)

PS Ik ben zelf ook af en toe nog aan het rennen. De eindejaars drukte is bij mij ook toegeslagen. Daarom wat minder blogjes dan ik zelf zou willen in December. Daarnaast moest ik onverwachts overstappen naar een andere hostingpartij. Dit betekende een hoop werk aan de achterkant. Hopelijk hebben jullie daar niets tot weinig van gemerkt. Al zijn sommige blogjes hierdoor wat vertraagd of helemaal uitgesteld. Gelukkig hebben we komend jaar alle tijd om nog heerlijk verder te bloggen!

PS 2 Mijn boom staat ook nog niet. De foto is van vorig jaar ;-)
Decemberstress, boom van vorig jaar...
(update 17/12/2014: oeps nog steeds geen boom. Scheelt wel een hoop troep. Ga ik hem nog neerzetten of niet? Hmm even over nadenken, terwijl ik een warm bad neem…)

 

Interessant? Deel dit bericht van Happy and healthy:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
Volg Happy and healthy op jouw favo social kanaal:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestrssinstagram