
Chocola! Een very happy (and healthy) special
Chocola, I love it!
Chocola hmmmmm wie vindt dat nou niet lekker? Nou ik zal je zeggen, ik vond het altijd wel oké, maar niet heel bijzonder. Nooit gehad ook. Als ik als kind mocht kiezen voor een snoepje of ‘ wat lekkers’ koos ik toch liever fruit en komkommer (echt!). Of voor iets hartigs met een zout smaakje, zoals een bakje chips of een dropje. Chocola at ik eigenlijk alleen in de winter. Wanneer ik aan vroeger en chocola denk, herinner ik mij (stapels) melk chocoladeletters en die overzoete paarse plakken ‘alpenmelk’ chocola en onze wintersport vakanties. Lekker de hele dag buiten, wandelen, spelen en skiën in de sneeuw en ergens in de middag op de piste genieten van zo een fijne paarse plak, liefst melk zonder nootjes. Gewoon simpel. Soms afgewisseld met zo een blauwe vierkante, ook te vinden in de alpenhut. En een enkele keer een ei met witte en melkchocola, met een kleine speelgoedje er in. Ja, als ik er aan terug denk was ik vroeger gek op de meeste foute chocola, de zachtste variant met lekker veel extra suikers erin.
Ik ben altijd bezig geweest met voeding, lekker eten en zoals jullie weten al jaren met genieten van gezond eten. Ik bedacht mij een tijd terug dat ik nooit veel chocola at, maar wel altijd de verkeerde soort. Tijd dus voor een ommekeer en een groot chocolade onderzoek!
Chocolade gezond?
Chocola en vrouwen, het lijkt een match made in heaven. De foto’s van speciale repen vliegen je om de oren op instagram en Facebook. De een nog ‘mooier’, ‘smakelijker’ of ‘specialer’ dan de ander. En we zijn er gek op! Zeker gedurende bepaalde periodes in de maand, wat is dat toch ladies? Chocola is daarnaast gezond zeggen velen. En dit willen we maar al te graag geloven natuurlijk. Maar hoe zit het nou echt?
Chocola bevat veel stoffen die invloed hebben op hoe we ons voelen en doorwerken op onze bui. Niet voor niets is chocola zo populair tijdens ‘die tijd van de maand’ en bij heftige PMS. Chocola maakt je letterlijk blij(er), maar gezond? Ik zoek het altijd eerst in onze vertrouwde voeding van Nederlandsche bodem. Eet liever broccoli, wat extra sesamzaad en walnoten tijdens PMS. En suppleer extra Vitamine D en bijvoorbeeld magnesium wanneer je dit nodig hebt.
Cacao wordt tegenwoordig vaak een superfood genoemd. Zelf gebruik ik ook raw cacao in bepaalde gerechten, wat inderdaad als een superfood verkocht wordt. Maar wat is nu een echte superfood? Boerenkool is voor mij het beste voorbeeld van een Hollandse superfood in dit seizoen. Maar als je dan chocola wilt eten is rauw cacao wel een mooie vorm!
Superfood Raw cacao
Raw cacao bevat onder andere veel mineralen, anti-oxidanten en ja, ook magnesium. Raw cacao bevat inderdaad een hoop mooie stoffen. Maar in een gemiddelde melkchocolade reep zit tegenwoordig maar 10% cacao en is er door verhitting niet veel over van de goede eigenschappen van cacao. Wil je chocola eten en van de voordelen profiteren? Eet dan liever zo puur en rauw mogelijk.
Pure chocola, learn to love it!
Zoals gezegd, ik heb vroeger nooit heel veel chocola gegeten, maar wanneer ik het deed was het steevast melkchocolade. En heel af en toe wit (witte paaseitjes bijvoorbeeld, I know #guiltypleasure). Afgelopen jaren ben ik mezelf gaan trainen, ja echt trainen!, om steeds een stukje puurder te gaan.
Ben jij ook een hardcore melkchocolade eter? Geloof mij, je kan je smaakpapillen echt laten wennen aan nieuwe smaken. Dus blijf oefenen en wordt net als ik verzot op extra puur! Eet af en toe een stukje chocola en ga per keer een stapje verder. Nou moet je natuurlijk uitkijken dat je niet gaat ‘overtrainen’ door iedere dag tig plakken te eten. Dan schiet je het doel een beetje voorbij hahaha. Maar begin gewoon met af en toe een klein stukje puur. Kies vervolgens extra puur en dan via 68%, naar 72 % , naar 80% en wellicht nog meer. Raw chocolat, if you may :-)
Ik eet nog steeds af en toe chocola, maar geniet nu echt van puur. Dat had ik vroeger niet kunnen denken. Melk vind ik echt niet meer zo lekker (veel te zoet!) en 92% procent puur? Kom maar door. Het is echt een kwestie van wennen. Ik geef eerlijk toe, ik eet door het onderzoek nu wat vaker chocola dan vroeger. En heb ook gemerkt dat wanneer ik vaker chocola eet, ik steeds meer wil en ook kan eten van chocolade. Zelfs puur. Mijn hersenen slaan er uiteraard ook op aan. Even op de rem dus :-)
Chocola, check de ingrediënten
Check altijd de ingrediënten lijst wanneer je chocola koopt! Waar is jouw plak eigenlijk van gemaakt? Wat zit er allemaal in die lekkere bonbons, die smeuïge eitjes of die prachtige chocoladeletters? Voor een heerlijk stukje chocola heb je niet veel nodig. Cacaobonen (voor cacaomassa en cacaoboter) en vaak wat suiker. Realiteit is dat in de meeste chocola het hoofdingrediënt suiker is en niet cacao. En dat er smaakversterkers worden toegevoegd.
Vermijd smaakversterkers, zoals soyalecithine
Zorg ervoor dat er er geen smaakversterkers in jouw reep zitten, zoals soyalecithine. Vaak wordt deze toegevoegd aan chocolade als emulgator oftewel voor het nog smeuïger maken van de reep. Deze smaakversterker zorgt er echter ook voor dat je verbranding sneller gaat. En dat je alles in 1x op wilt eten en nog meer wilt. Hij hoort dus thuis in het rijtje E621, glutamaat en gistextract. En ja, deze stof zit in veel repen van populaire merken. Ook de repen die je koopt bij een biologische supermarkt (helaas!). Maar repen zonder zijn te vinden en net zo lekker. Gewoon even checken dus.
Check dus altijd goed de verpakking en koop het liefst chocola met zo min mogelijk ingrediënten. En als het even kan gemaakt van biologische, fairtrade producten.
Verschillende soorten chocola
Wanneer krijgt jouw reep nou de ene of de andere stempel? Wanneer noem je chocola puur en wanneer melk? Dit is wettelijk vastgelegd. Voor de echte chocolade freak, bekijk het ‘Warenwetbesluit Cacao en chocolade’ op wetten.overheid.nl. Daar staan alle termen omschreven en hoe ze zijn vastgesteld:
Voor degene die niet het hele besluit willen lezen hier wat kleine feitjes. In pure chocolade zit de meeste cacao massa, en in wit helemaal niet! Witte chocola bevat alleen cacao boter; het vet verkregen uit de cacaobonen. Daarom vinden veel mensen dat je witte chocola helemaal geen chocola mag noemen.
De ingrediënten verschillen vaak per soort en per merk. Hieronder een overzichtje met een indicatie van de basis ingrediënten per soort. Deze kunnen dus afwijken per reep en per merk:
- Pure chocolade: minimaal 35% cacaobestanddelen.
Pure chocolade bestaat uit minimaal 35% cacaobestanddelen, inclusief minmaal 18% cacaoboter en ten 14% vetvrije droge cacaobestanddelen, suiker. - Melk chocolade: minimaal 25% cacaobestanddelen.
Melk chocolade bestaat uit suiker, cacaoboter, cacaomassa, minimaal 14% melk of melkpoeder en vanille (soort varieert). - Witte chocolade: minimaal 20% cacaoboter.
Witte chocolade bestaat uit suiker, cacaoboter, min. 14% melk of melkpoeder, vanille (soort varieert). Geen cacaomassa dus(!).
Het zal je niet verbazen dat hoe minder suiker er in de chocola zit, hoe beter je lijf er mee om kan gaan. Hoe meer suiker, des te sneller je schommelingen krijgt in je bloedsuikers en krijg je hierdoor weer opnieuw trek en eet je dus vanzelf meer!
Kies dus voor chocola waar niet bijvoorbeeld drie soorten suikers inzitten (die zijn er echt!). En waar suiker bij voorkeur als laatste op de ingrediëntenlijst staat. Zodat het in ieder geval niet het hoofd ingrediënt is.
Nog een tip om bloedsuikerschommelingen tegen te gaan: eet er altijd iets bij (een eiwit of een vet), zoals een paar ongebrande paranoten of amandelen. Door deze combi stijgt je suikerspiegel niet al te snel en merk je dat je langer verzadigd blijft.
Chocola en neuro transmitters?
Je lichaam en je hersenen reageren dus op chocola. Hoe werkt die happy factor van chocolade? De stoffen in chocola beïnvloeden onze hersenen. Ze zorgen ervoor dat er ‘neurotransmitters’ worden afgegeven. En deze zorgen voor een aantal effecten in ons lijf. Onze stemming verbeterd en vaak worden we meer alert. We krijgen een tijdelijke oppepper en we voelen ons happy!
Welke stofjes zitten er dan in chocola? Ik zal niet alles opnoemen, want het gaat om vele stoffen en de werking in het lichaam is best ingewikkeld. Ik zal er een paar beschrijven voor jullie. Neurotransmitters zijn signaalstofjes die onder andere signalen richting onze hersenen sturen (even kort door de bocht ;-p). Een paar belangrijke neurotransmitters in chocolade zijn:
- Endorfine:
Eet je chocola? Dan neemt ook de hoeveelheid endorfine die door de hersenen wordt afgegeven toe. En endorfine staat erom bekend een happy gevoel te geven, pijn te verzachten en stress te verminderen. - Flavanolen (flavanoiden, uit de groep polyfenolen):
Nou dat zijn meteen drie mooie scrabble of wordfeud woorden erbij ;-). Flavanolen en flavonoïden zijn mooie stoffen die helpen bij de signaalwerking tussen cellen, wat bevorderend werkt op groei en celdeling. En ook bijdraagt aan jouw geheugenfunctie. Goed excuus om heel veel raw chocolade te eten ;-) - Tryptofaan en serotonine:
Serotonine is ook een fijne neurotransmitter. Serotonine zorgt voor happy vibes en doet veel voor je emoties. Het werkt onder andere door op je zelfvertrouwen, je lustgevoelens en seksuele activiteit, je slaapritme en ook je eetlust. Tryptofaan is een stof die de aanmaak van serotonine bevordert. En tryptofaan zit in chocola. - Fenylethylamine:
Fenylethylamine wordt aangemaakt als je verliefd wordt. Het stofje zorgt er ook voor je alerter bent. Onder andere doordat jouw bloeddruk en jouw bloedsuikerspiegel stijgt. Fenylethylamine zit onder andere in rode wijn en natuurlijk chocola. I love it! - Cafeïne:
Iedereen kent cafeïne van koffie en (die nare) energiedrankjes. In chocola zit cafeïne, maar wel maar een klein beetje. Cafeïne maakt je alerter en versnelt volgens een aantal studies de werking van je hersenen, zoals het geheugen, aandacht en concentratie. Je moet wel heel veel chocolade eten om hiervoor echt genoeg cafeïne binnen te krijgen. - Dopamine:
Deze is ook bekend bij velen. Dopamine is een neurotransmitters die jou helpt om happy te zijn en te genieten. Dopamine werkt onder andere goed op jouw aandachtspanne en je geheugen. En dopamine wordt afgegeven wanneer je chocolade eet, dus ja. We kunnen we niks aan doen ;-)
Chocolade verslaving dussssss!
Al die stoffen en de happy vibes die ze je geven zorgen ervoor dat je er steeds meer van wilt. Zo staat dopamine bijvoorbeeld ook nog eens in verband met je beloningssysteem. “Ik heb wel een stukje chocola verdient!”. Herkenbaar?
Je hersenen willen na de happy vibes meer, en meer. Ze willen meer chocola, met onder andere die fijne dopamine, om zo je happy bui langer vast te houden.
Conclusie: chocola is fijn
I know, maar eet het met mate. En niet iedere dag. Het is een extraatje en geen onderdeel van je dagelijkse voedingspatroon, hoe verleidelijk ook ;-) En wil je toch af en toe een stukje, kies dan voor zo puur mogelijk! Als ik het kan, kan jij het ook :-)
En (U know who you are ;-p) vraag je eens af of je die hagelslag op brood misschien een keer kan vervangen door iets anders.
En verder; als je het doet, doe het dan goed! Geniet er echt van! Ga er heerlijk voor zitten en eet je chocola heel bewust. Geniet van iedere hap hmmmmm!
Enjoy!
PS voor alle juristen onder ons: deze post is niet gesponsord. Ik heb zelf afgelopen jaren vele soorten chocola gekocht en uitgeprobeerd voor dit onderzoek en mijn eigen ‘ training’. Niet alle chocolade soorten zijn op de foto gezet, omdat ze in naam van het onderzoek al genuttigd waren voor ik er erg in had. En ik had niet altijd mijn camera bij mij. Het was een zware taak, maar iemand moest het doen. De chocoladesoorten op de foto (mocht u ze herkennen) zijn niet perse mijn vaste brand, maar ze waren wel erg lekker net als vele andere merken en soorten.
PS2 voor alle chocolade makers onder ons: als u Happy and healthy nl wel wilt sponsoren, dan is uw pure chocolade uiteraard van harte welkom ;-) Ik sta open voor het maken van eerlijke (!) reviews, proeverijen, winacties en rondleidingen door uw (biologische!) chocolade fabriek. Ik heb daar toch een romantische beeld bij door onder andere Sjakie en Willy Wonka. Kom maar door met die golden tickets en uw overheerlijke chocola natuurlijk!
Anderen bekeken ook:
Volg Happy and healthy op jouw favo social kanaal: