Health Special - Suikers En Koolhydraten

Snelle of trage koolhydraten? Glycemische index (GI)?

Langzame en snelle koolhydraten

Alle koolhydraatrijke voedingsmiddelen verhogen het bloedsuikergehalte. De een doet dit alleen een stuk sneller dan de ander. Denk maar eens aan stuiterende kindjes na het eten van (een zak) spekjes! De grote hoeveelheid ‘snelle’ en dus verkeerde suikers laten de kids letterlijk op hol slaan. Koolhydraten en suikers verdelen we in twee soorten: snel en langzaam. Waarbij de trage juist goed werken in je lijf en waarbij je de snelle wilt voorkomen. Maar hoe weet je nu wat een snelle en wat een trage koolhydraat is?

Mendosa lijst, uitgebreid overzicht voor snelle en trage koolhydraten

Je hoeft natuurlijk niet altijd opnieuw het wiel uit te vinden. Er is namelijk een handig hulpmiddel voor het opzoeken van de snelheid van jouw geliefde koolhydraat, namelijk de Mendosa index. Dit overzicht geeft heel handig weer welke voedingsmiddelen je beter kan laten staan en welke je juist flink kan inslaan!

Mendosa zet van een heleboel voedingsmiddelen de ‘glycemische index (GI)’ op een rij. De glycemische index geeft weer hoe snel de bloedsuikerspiegel stijgt door de koolhydraten in een bepaald voedingsmiddel. Hoe langzamer de koolhydraten in het bloed komen, hoe lager de GI. Hoe sneller, hoe hoger. Hou voor het gemak aan dat je het liefst een glycemische index van maximaal 55 wilt hebben. En een ‘glycemische lading’ van rond de 10.

Glycemische index(GI) versus glycemische lading of last (GL)

Huh, eerst een glycemische index en nu een glycemische lading? Wat is dat dan weer? Nou het zit zo, de GI is zoals gezegd een waarde die laat zien hoe snel de bloedsuikerspiegel stijgt na eten van een portie van dat voedingsmiddel. Dit hebben ze in kaart gebracht met porties van 50 gram. De stijging van de bloedsuikerspiegel hangt echter af van meerdere factoren, bijvoorbeeld van de hoeveelheid (koolhydraten) die je per keer van voedingsmiddel eet en ook de bereidingswijze telt bijvoorbeeld mee. Zo heeft een gekookte aardappel een lagere glycemische lading dan een gefrituurd aardappeltje. En je eet waarschijnlijk nooit 500 gram honing in 1 keer (hoop ik in ieder geval haha), terwijl je van groenten sneller een grote portie eet. De Mendosa index geeft een mooi overzicht van een aantal voedingsmiddelen en hun glycemische index (GI) en glycemische lading (GL).

Ingewikkeld? Nee, gewoon lekker, gevarieerd en gezond eten

Nu ben ik zoals jullie weten geen voorstander van strenge diëten, calorieën tellen, weegschalen en dus ook niet van het gefrustreerd in de gaten houden of jouw lunch bij wijze van spreken 40, 60 of 85 scoort op een of andere index. Het is goed om je te beseffen wat koolhydraten in jouw lichaam allemaal doen en hoe ze verwerkt worden. En het is ook goed om hier verstandig mee om te gaan. Wees je bewust van de snelle en langzame koolhydraten en hou eens een tijdje in de gaten hoe jouw lijf op verschillende producten reageert.

Wanneer je kiest voor een gevarieerde voeding, met zoveel mogelijk pure en biologisch producten kom je al een heel eind. Kies voor zo min mogelijk geraffineerde (=bewerkte) koolhydraten of suikers. En juist wel voor veel vezels. Geraffineerde voedingsmiddelen hebben in het algemeen een hoge GI, denk aan pasta, chips, koek, gebak,gefrituurde maaltijden en snacks, witte suikers, witte rijst, wit brood etc.

Kies voor onbewerkte koolhydraten en je bloedsuikerspiegel blijft langer stabiel, kies bijvoorbeeld vaker groenten, zuurdesem brood, fruit met een handje ongebrande noten, salades (zonder pasta dan haha) of peulvruchten (maar dan niet uit blik met extra suikers!) bij jouw maaltijd.

Er is echt genoeg keus. Kijk maar eens naar de recepten op deze site en probeer gewoon lekker uit!

Interessant? Deel dit bericht van Happy and healthy:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
Volg Happy and healthy op jouw favo social kanaal:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestrssinstagram