Zomers Venkel Tomaten Soepje

Zomers venkel tomaten soepje, lekker!

Met die Nederlandse zomers is een warm soepje best lekker af en toe, toch? Deze keer een snelle soep, zonder smaakversterkers, maar uiteraard boordevol smaak. En met verfrissende venkel, yummy!

Gebruik de groenten van het seizoen!

Venkel is in de zomer een favoriet hier in de keuken. Venkel is namelijk in Nederland van begin juni tot en met oktober goed te krijgen. Lekker bij verschillende groenten, maar ook bij een visje voor de visliefhebbers onder ons. Mijn voornemen is om zo veel mogelijk met seizoensgroenten te koken, en dat lukt de ene dag beter dan de andere geef ik eerlijk toe. Het is goed om rekening te houden met de seizoenen, dat begint uiteraard bij het boodschappen doen. Best lastig vind je niet? Zeker omdat tegenwoordig bijna alles het hele jaar door te verkrijgen is, zelfs bij een bio/eko supermarkt.

Een makkelijke tip is: koop zoveel mogelijk groenten uit Nederland. En aardbeien in de winter? Ik heb ze nog niet in mijn tuintje zien staan in de december. Vooral ook logisch nadenken dus. Binnenkort start ik op Happy and healthy met een aantal blogs over de groenten van het seizoen. Om het voor mezelf en uiteraard ook jullie wat makkelijker te maken. Maar goed ik dwaal weer af, terug naar de soep!

Zomers venkel tomaten soepje, wat heb je nodig?

Ik gebruik voor dit soepje deze keer niet al te veel kruiden. Soms vind ik een plain soepje gewoon fijn. Wil je iets meer pit gebruik dan bijvoorbeeld een chillipepertje of Chiliflakes of maak de soep eens met wat gember.  Deze keer heb ik de volgende ingrediënten gebruikt:

    • 2 venkels
    • 6-8 tomaten (afhankelijk van het formaat)
    • optioneel: aardappeltje voor extra binding
    • 3 knoflookteentjes
    • 1 sjalotje
    • lekker wat peper
    • snufje himalaya zout
    • 2 stukjes kombu (4-5 cm)
    • wat olijfolie (ik heb meestal de Griekse van Demeter)
    • +/- 300-500 ml water (hoeveel afhankelijk van de gewenste dikte)

Zomers venkel tomaten soepje, hoe maak je het?

  • Snij het sjalotje fijn en pers de knoflook. Fruit de knoflook en het sjalotje aan de in olijfolie (dat ruikt al goed!).
  • Snij ondertussen de venkel in plakjes en voeg deze toe aan de pan. Eventueel samen met het aardappeltje.  Laat even pruttelen, en roer af en toe.
  • En als de venkel ook wat zachter wordt voeg je wat water, de kombu en de tomaten (in blokjes gesneden) toe.  De kombu gebruik je in plaats van een bouillonblokje. Weer even laten pruttelen en goed doorroeren.
  • De ingrediënten gaan al lekker mengen nu. Naar wens kun je de soep grof laten, beetje farmer style, of gebruik de staafmixer om hem gladder te krijgen.
  • Voeg nog zout en peper naar wens toe en je bent klaar.
  • Eventueel garneren met wat groen of zaadjes, that’s it.

Kind kan de was doen! PS wat een rare uitdrukking eigenlijk haha. Maar je begrijpt wat ik bedoel, dit soepje is niet ingewikkeld om te maken en toch erg lekker. Gewoon lekker uitproberen dus!

Enjoy!

Hmmm lekker zomers venkel tomaten soepje!

Interessant? Deel dit bericht van Happy and healthy:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
Volg Happy and healthy op jouw favo social kanaal:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestrssinstagram
Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Jaaa ga ik waarschijnlijk vanavond maken! Wel met een bouillonblokje bij gebrek aan kombu. :)

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.