Teffbrood Vierkant 300

Teff-amandel-noten-broodje vol smaak

Deze keer weer een lekker broodje als alternatief voor de gewone boterham. Veel mensen zijn nogal aan hun dagelijkse bammetjes gehecht, maar regulier brood (dus wat je gemiddeld in de supermarkt en bij de bakker koopt) verdraagt niet iedereen even goed. Het zit vaak vol suiker, zout, smaakversterkers en andere meuk.  Goed dus om daar eens in te duiken! Ik zal een andere keer meer over brood vertellen, daar valt zoveel over te vertellen dat het een aparte blog waard is :-)

Keyword is variatie!

Ben jij zo iemand die iedere dag liefst minimaal 6 boterhammen eet? Probeer dan in ieder geval voldoende te variëren. Koop het liefst biologisch zuurdesem brood of maak het op een vrije dag eens lekker zelf. En kijk de komende weken eens of je minimaal 1 dag in de week bij de lunch of ontbijt je brood kan vervangen door iets anders. Lekkere overnight oats bij het ontbijt met een smoothie erbij. Of eet eens een keer een salade als lunch of maak zelf een bananenbroodje. En als je al wat verder bent en inmiddels geen bananenbrood meer kan zien (haha), dan is dit ook een fijn alternatief: een teff-amandel-noten-broodje! Ja das een hele mond vol, en nog lekker ook. Gewoon weer eens wat anders, zodat je lekker kan blijven variëren.

Teff amandel noten brood, wat heb ik nodig?

  • 2 koppen teff meel (ong. 250 gram)
  • 1 kop amandel meel (ong. 105 gram), vind ik  zelf lekkerder dan alleen teff meel
  • 3 eieren
  • 2 el bakpoeder
  • 1 handje hazelnoten
  • 1/2 cup zonnebloempitten
  • 30 gram roomboter of kokosvet, gesmolten
  • 1 snufje zout
  • evt. 1 el psyllium vezels
  • evt. wat water

Teff amandel noten brood, hoe maak ik het?

Neem een mengkom en meng het meel, bakpoeder, psyllium vezels en het snufje zout door elkaar. Bij glutenvrij bakken helpen psylliumvezels om het broodje net iets meer elastischer en minder droog te maken. Mocht je niet goed reageren op deze vezels dan kun je het ook weglaten.

Pak je mixer erbij. Voeg vervolgens een voor een de eieren toe en het gesmolten kokosvet of de boter en blijf mixen tot je een mooie stevige massa hebt. De boter of het kokosvet laat ik altijd smelten door net gekookt water in een kommetje te gieten en hierin een klein glazen bakje met het vet er in te zetten. Zo smelt het redelijk snel.

Indien nodig kun je een beetje water toevoegen aan je deeg, zodat het mengen wat makkelijker gaat.

Verwarm de over voor op 160-170 graden.

Voeg op het laatst de zonnebloempitten en de hazelnoten toe en meng deze ook lekker door het deeg. That’s it.

Zet dit in de oven. Afhankelijk van de grootte van je bakvorm en hoe hoog het deeg er in zit duurt het ongeveer een uur of iets langer. Check gewoon af en toe of je broodje niet te hard gaat.

Zo, das een stevig broodje!

Het teff broodje is inderdaad lekker massief en lijkt hierdoor een beetje op roggebrood. Lekker met een avocadospread en komkommer. En voor de niet vega(n)’s met gegrilde bio kip of zalm.  Wil je hem liever wat zoeter, doe dan eens geprakte banaan erop met zomerfruit. Je kunt natuurlijk het deeg zelf ook zoeter maker door er wat dadels, bananen en/of honing door te mixen.

Zelf vind ik het lekker om gewoon zo te eten. Juist fijn, af en toe een andere smaak dan de gemiddelde bananenbroodjes. Een plak teff amandel noten brood is ook heerlijk voor na het sporten of voor als je een lange wandeling gaat maken. Het stilt de stevige trek ;-)

Door de hazelnoten en de zonnebloempitten heb je extra smaak en extra crunch! Enjoy!

Hmmm lekker teff amandel broodje!

Interessant? Deel dit bericht van Happy and healthy:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
Volg Happy and healthy op jouw favo social kanaal:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestrssinstagram
Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Lekker ga ik zeker maken, maar zonder de eieren, ik doe er soja yoghurt er bij, kijken of dat lukt

  2. Hallo Nanou, fantastisch deze aandacht voor teff.
    Een dergelijk brood, hetgeen je aanraad geeft har energie heel langzaam af aan je lichaam. Metingen die we hebben gedaan geven aan, dat ongeveer 70 tot 80% van de energie van de koolhydraten (het zetmeel, dus eigenlijk allemaal razendsnel afbreekbaar tot bloedsuiker) juist uiterst langzaam als energie door je lichaam worden opgenomen. Na 4 uur komt nog de helft van de energie van dit soort teff-broodjes, de rest wordt aangeleverd door de lever en daardoor verminder je uiteindelijk ook je vetvoorraden (we meten ongeveer 120 gram gemiddeld per dag).

    Omdat na ongeveer 4 uur de voeding (het gedeeltelijk veterde brood) je dunne darm verlaat en naar de dikke darm gaat zit er nog veel zetmeel in je voeding. We meten ongeveer tussen 15 tot 18 gram per 100 gram gegeten brood (met Anglist enzymatische methode door het Trouw Nutrition Laboratorium in Nijkerk/Rotterdam).

    Dit is ene type zetmeel, dat als probiotica geldt voor je dikke darm flora en super efficiënt wordt omgezet tot vluchtige vetzuren, die vervolgens door je lichaam worden gebruikt (zie onderzoeken http://psfst.com/__jpd_fstr/f7aca043d16b6e22b52dbc8529860c22.pdf).

    Even weer naar de praktijk: als je de helft van het teff-meel de avond van te voren (niet met de rest vermengen, alleen de teff!) voorzichtig inmengde in kokend heet water en dat een nacht op kamertemperatuur laat staan en de volgende dag de rest van de ingrediënten toevoegt dan krijg je en veel betere structuur in je brood.
    Nog een tip: ipv een mixer gebruiken voor jichtig met de hand mengen en het water/meld langzaam toevoegen (teff heeft een hekel aan mechanische krachten)
    Tip 3: gebruik een klein beetje (natuurlijk) appelsap, dat helpt echt voor een beter resultaat
    Tip 4: gebruik teff-vlokken ipv meel, werkt echt veel beter en smaakt ok veel beter.

    Groet

    Hans Turkensteen sinds 2002 bezig met teff als voedingsmiddel te introduceren in de westerse voeding.
    Bel me als je wilt (0593592375)

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.