Appelcompote Vierkant 300

Appelcompote, lekker herfstig & lekker zonder suiker

Ik geniet nog steeds van de nazomer, maar ik moet het echt onder ogen zien: het is herfst! En elke dag komt de winter dichterbij. Ik hou zo van de zomer, de zon en al het mooie zomerfruit dat ik nog een beetje in de ontkenningsfase ben. Maar ik weet ook; elk seizoen heeft iets moois. Zo ook de herfst, echt waar haha. Wat aan deze periode zo mooi is zijn bijvoorbeeld alle hollandsche appels en peren die je zo’n beetje overal in het land kunt gaan plukken. En de overheerlijke druifjes uit mijn eigen tuin smaken ook weer goed. Genoeg inspiratie dus voor nieuwe herfst recepten. Zo maak ik nu weer vaker verwarmende appel- en/of perencompotes. Lekker als de temperatuur weer daalt in ons koude kikkerlandje. Vandaag daarom de oer Hollandse appelmoes en appelcompote in de schijnwerper!

Appelcompote vs appelmoes?

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen appelmoes en appelcompote? Veel mensen weten niet zo goed wat het verschil is tussen appelcompote of appelmoes. Het is niet zo moeilijk hoor. In appelcompote zitten nog stukken of stukjes fruit. Appelmoes is fijner en zachter qua structuur. Gewoon zonder stukjes dus. Wil je (of willen je kinderen) liever appelmoes ipv compote? Dan kun je hetzelfde recept aanhouden, maar gebruik je als laatste een staafmixer of liever nog een zeef om de moes gladder te krijgen.

Zelf maak ik liever appelcompote, met stukjes. Door de stukjes wordt je namelijk ‘gedwongen’ om te kauwen en hierdoor komt je spijsvertering beter op gang.

Appelcompote kan altijd & overal!

Zelfgemaakte appelcompote is lekker en makkelijk om zo te eten. Als ontbijt, bij de lunch of als bijgerechtje bij het avondeten. Appel- of perencompote is ook heerlijk bij een stukje biologische kaas. De laatste is een fijne optie voor een gezonde(re) variant op het bittergarnituur bij een feestje en gezelligheid.

Zelf appelmoes of compote maken is voor mij echt een trip down memory lane. Vroeger maakte mijn moeder altijd al appelmoes of compote zelf, heerlijk bij zelf gemaakte frieten! Wanneer ik nu de appeltjes op hebt staan ruikt de hele keuken naar vroeger, appeltjes en kruiden zoals kaneel! En ook bij mijn zus staat zelfgemaakte appelmoes nog steeds vaak op tafel. Het is gewoon erg lekker, meukvrij en ook nog makkelijk en snel om te maken!

In de lente en zomer maakte ik vroeger nooit appelmoes of compote, tegenwoordig weet ik dat het dan ook zalig is. Heerlijk als een ontbijtje in de zomer bijvoorbeeld. Maar appelcompote hoort voor mij toch stiekum echt bij de herfst, samen met stoofpeertjes (ook zo een lekker herfst en winter gerechtje). Dan heb je echt de fijnste appels en peren van het seizoen.

Appel‐perencompote, hoe maak je het?

  • Neem 1 a 1,5 kilo appels. Of gebruik peren. Uiteraard kun je ook meer maken voor een voorraadje. Voor wat extra spice heb ik deze keer naast kaneel een beetje verse gember gebruikt.
  • De appels heb ik geschild en in kleine stukjes gehakt. Deze heb ik in de pan gedaan en met een beetje water rustig laten koken.
  • Een beetje kaneel en gember er vervolgens bij en blijven roeren.
  • Na ongeveer een kwartiertje is de compote klaar. Ik stamp altijd een beetje met een stamppotstamper en roer tussendoor met een pollepel of vork.
  • Wanneer je meer water gebruikt of het langer laat staan, krijg je een meer dunnere appelmoes. Indien gewenst kun je de moes zeven en met de staafmixer te lijf gaan. Maar dit doe ik zelf zoals gezegd zelf nooit.
  • Tip: proef tussendoor en kijk of je de smaak nog wilt aanpassen. Extra kaneel misschien? Wil je het zoeter? Dan kun je natuurlijk een zoetmiddel naar wens gebruiken. Zelf gebruik ik geen extra suiker, ik vind het zoet en lekker genoeg zo. Een vanillestokje of geprakte banaan door de compote geeft ook een meer zoete smaak.
  • Nog een tip: knijp een halve citroen uit over/door je moes om verkleuren tegen te gaan (hoeft niet).

Appelcompote of appelmoes, hoe bewaar je het?

De compote doe je als het nog warm is in een glazen potje. En zet deze onderste boven op je aanrecht. Je kunt hiervoor een oud (jam)potje gebruiken. Of koop een weckpotje bij bijvoorbeeld een kookwinkel of bij de Xenos of Action. Laat de appelcompote ondersteboven afkoelen. Draai het afgekoelde potje weer om als je deze in de koelkast zet. Door het draaien trekt het vacuüm en blijft het langer goed. Wanneer de compote is afgekoeld kun je deze ongeveer 2‐3 weken in de koelkast bewaren.

Nou je voorraadje appelmoes is klaar! Yummy!

Nog wat inspiratie op een rij:

  • Neem de appelmoes bij het ontbijt. Verwarm de moes en eet met wat havervlokken en nootjes.
  • Neem eens een potje mee naar werk als tussendoortje of voor de lunch. Neem ook hierbij wat zaden of ongebrande noten, zodat je bloedsuikerspiegel niet te snel stijgt door de fruitsuikers.
  • Eet een beetje appelmoes bij het avond eten. Lekker met wat stoofpeertjes en verse knapperige boontjes en pecannootjes. Eet je af en toe vlees, bijvoorbeeld volgens het paleo principe? Neem dan een klein stukje gegrilde biologische kipfilet erbij.
  • Bij de borrel is de compote heerlijk bij een oude kaas. Lekker met druifjes uit eigen tuin en walnoten. Zelf eet ik geen kaas, maar de compote zo met de walnoten en de druifjes vind ik ook heerlijk bij een biologisch rood wijntje :-)
  • Maak ook eens perencompote, of gebruik en appels en peren doorelkaar. Ook lekker!

En heb je echt te veel gemaakt omdat je de smaak te pakken had? Geef dan eens een potje cadeau! Plak er een mooi label op met een lieve boodschap of hang er een persoonlijk kaartje aan. Lief toch!

Hmmm ik ga vanavond aan de appelmoes & stoofpeertjes!

Enjoy!
Appelcompote, hmm makkelijk zelggemaakt en zonder suiker en andere meuk

Interessant? Deel dit bericht van Happy and healthy:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
Volg Happy and healthy op jouw favo social kanaal:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestrssinstagram
Dit bericht heeft 4 reacties
  1. Heerlijk zeg we hebben zo genoten. Op naar de volgende pot !!!! We hebben er een lepel honing bijgevoegd ,omdat me man zo’n zoete kauwer is

    1. Hahaha gewoon doen wat goed voelt en lekker is Lin! En misschien de volgende keer net iets minder honing, en de keer daar op weer iets minder etc. Dan wennen jullie er langzaam aan om minder suiker te eten. Zelfs die zoetekauw van jou ;-)

  2. Na een kwartier koken zit er nauwelijks nog voedingswaarde in. Dus als tussendoortje heerlijk, maar niet als belangrijk onderdeel van het ontbijt.

    1. Daarom geef ik ook aan dat je er lekker havervlokken en noten bij kan eten. Variatie is altijd goed, en voeg eventueel andere stukjes vers fruit toe als jij je daar beter bij voelt. Alleen appelmoes als ontbijt raad ik inderdaad niet aan. Ook niet als tussendoortje, neem er in ieder geval altijd een handje ongebrande nootjes bij. Hoe dan ook, lekker is het wel :-)

Laat een reactie achter op Nanou van der Elst Reactie plaatsen annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *