
Mexicaanse quinoa groenteschotel (no wraps or taco’s)
Mexicaanse kruiden zonder meuk, love them!
Ik ben echt gek op gekruid eten, ik hou van smaken die van ver komen. Mexicaans, Indiaas, Indonesisch, hmmm allemaal even lekker! Ik heb vroeger veel kant en klaar kruidenmixjes gebruikt. Ik wist toen ook nog niet dat daar veel meuk, zoals zout en smaakversterkers, in verwerkt waren. Al dat zout en vooral de smaakversterkers hebben vervelende bijwerkingen. Tegenwoordig maak ik mijn kruidenmengsels daarom lekker zelf. Net zo makkelijk, je moet de kruiden alleen even bij elkaar gooien. Gebruik als het kan biologisch of biologisch dynamische kruiden. Je eigen kruidenmix; zonder meuk en net zo lekker, ja eigenlijk lekkerder!
Mexicaanse kruidenmix, hoe maak je het
Zelf gooi ik per keer verschillende kruiden en verschillende hoeveelheden bij elkaar voor de kruidenmix. Dit afhankelijk van waar ik trek in heb. Gooi de kruiden in een bakje bij elkaar en roer even goed door. Vind je dit na een lange dag werk al te veel gedoe of te ingewikkeld, maak dan een keer op een vrije dag een grote pot per kruidenmix die je voorlopig kan gebruiken. Dan hoef je maar 1 keer na te denken. Deze keer heb ik de volgende verhoudingen van de biologische kruiden gebruikt:
- minimaal 1 el chilipoeder
- 1 tl cayenne poeder
- 1 el + 1 tl paprikapoeder
- 1/2 tl komijn
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl roze himalaya zout
- 1 tl palmrietsuiker
Pas de mix aan aan je eigen smaak en bui. Ik schiet zelf graag uit met de chilipoeder, of voeg extra chilipepers of flakes toe tijdens het koken. Als je niet van spicy houdt, kun je dat beter niet doen haha.
Mexicaanse quinoa groentenschotel, ja lekker natuurlijk!
Oke, leuk die kruidenmix, maar wat kan je er mee maken? Dat is zo fijn van dit soort mixjes, je kan er alle kanten mee op. Gebruik de mix voor een bonensoep, een zelfgemaakte chili, burrito’s, taco’s, spelt wrappers en ga zo maar door. Dit keer heb ik de kruidenmix gebruikt om een pittige Mexicaanse quinoa groenteschotel te maken. De schotel is vegetarisch erg lekker!
Vanavond hebben we hem echter met biologisch geruld gehakt gegeten. Kies zelf voor de versie die bij jou past! In plaats van wrappers of taco’s heb ik quinoa erbij gemaakt. En aangevuld met verse sla. De sla gebruik ik ook als vervanger voor een taco of wrapper. Doe hiervoor een beetje van de groente gehakt mix in een blad en smullen maar.
Oh ja hoe maak je het nou precies?
Ook dit is weer makkelijk, dus lekker snel voor door de week. Gebruik ingrediënten naar wens, of wat je nog in je keuken hebt liggen. Voor een mexicaans tintje gebruik je uiteraard bonen en bijvoorbeeld mais. Je kan zelf bonen van te voren laten wellen. Of gebruik voor het gemak bonen uit een pot. Ook mais kan je vers of uit een pot gebruiken. Vanavond heb ik in ieder geval de volgende groente gebruikt, zoveel mogelijk in kleine stukjes gehakt: kidneybonen, paprika, mais, courgette, broccoli en champignons.
Verzamel je gehakte ingrediënten bij elkaar. Vega variant? Meng alle groente doorelkaar en roer de kruidenmix er door heen. En wok de groente lekker op. Met gehakt? Rul dan eerst de gehakt in de pan met de helft van de kruiden erdoor. Wanneer de gehakt uit elkaar is gevallen en minder rood is, voeg dan de groente en de rest van mix toe in je wokpan.
Wok alles nog even een paar minuutjes door elkaar in een grote pan. Kook de quinoa volgens de verpakking (let op de kooktijd en of je het nog moet laten ‘uitdampen’). Was de sla. That’s it.
Serveer naar wens, maar eat it while it’s hot!
Heb je haast en wil je weinig afwas? Kook dan alles in 1 grote (wok)pan en vervolgens ook door elkaar op 1 groot bord.
Heb je eters, of wil je voor jezelf meer je best doen? Serveer het dan apart in mooie schaaltjes. Met extra ingrediënten zoals lekker zelfgemaakte guacamole of maak er zelf eens spelt wrappers bij.
Eet smakelijk!
Anderen bekeken ook:
Volg Happy and healthy op jouw favo social kanaal: