Crunchy Kruidnootjes, Happy And Healthy Style

Crunchy kruidnootjes happy and healthy style

Hmmmm Sinterklaas komt er weer aan en er ligt weer een hoop lekkers in de winkels. Helaas vaak met veel ongezonde ingrediënten en toevoegingen, zoals verkeerde suikers en smaakversterkers. Maak gewoon eens al dat lekkers zelf, dan weet je precies wat je eet!

Deze keer een lekker receptje om zelf kruidnoten te maken. Probeer niet iedere dag  te snoepen en suikers te eten, maar hou een 80-20 regel aan. 80 procent gezond en 20 procent iets minder gezond, maar wel erg lekker. En geniet hier dan ook goed van :-) Voor in het (Sinterklaas!) weekend zijn deze kruidnoten een goed alternatief  voor alle kant en klare meuk in de supermarkt. Bepaal zelf hoe je ze precies maakt en kies bewust voor de basis ingrediënten. Zo weet je in ieder geval wat er precies in zit.

Lactosevrij? Glutenvrij? Noten allergie? Bak op jouw manier!

Het fijne van zelf bakken is zoals gezegd dat je precies weet welke ingrediënten in je baksels zitten. Zo stem je de ingrediënten af op je eigen voorkeuren, gezondheid en smaak natuurlijk! Er is voor de kruidnootjes in principe geen zuivel nodig. Kies bijvoorbeeld in plaats van boter eens voor kokosvet als je liever geen zuivel gebruikt. En kies je eigen meelsoort. Zelf gebruik ik de ene keer bijvoorbeeld volkoren speltmeel voor de kruidnootjes en de andere keer weer wat anders. Spelt wordt door veel mensen beter verdragen dan tarwe, maar let op: spelt is niet glutenvrij.

Wil je liever glutenvrije kruidnootjes? Gebruik dan amandelmeel, eventueel met boekweitmeel gemengd. Voor mij is variatie belangrijk. De een verdraagt gluten, de ander niet. Wel is bekend dat glutenvrije granen lichter verteerbaar zijn dan granen met gluten. Ben je vaak opgeblazen na het eten van granen? Probeer dan eens een tijdje glutenvrij door het leven te gaan. Ik denk dat je merkt dat je een stuk lekkerder in je vel zit! Sommige mensen zijn helaas allergisch voor noten en kunnen amandelmeel niet verdragen. Kies dan liever voor boekweit (wel glutenvrij) of probeer volkoren speltmeel.

Ik gebruik deze keer voor de kruidnootjes een klein beetje biologische kokosbloesemsuiker. Ik maak eigenlijk bijna nooit wat met suiker, maar voor de crunch in deze nootjes is het wel lekker. Ik eet ze ook niet iedere dag dus af en toe wat suiker is niet zo erg. Zorg er wel voor dat je niet ieder dag een overdaad aan suikers binnen krijgt. En kies liever voor natuurlijke smaakmakers en zoetstoffen zoals kaneel, koekkruiden, bananen, honing, dadels,  kokosbloesemsuiker in plaats van geraffineerde (witte kristal) suiker.

Je hebt niet veel nodig aan ingrediënten, maar kies bewust wat bij je past en varieer met verschillende soorten. Geloof me, iedereen kan deze kruidnootjes echt gemakkelijk zelf maken. Dus jij ook! En het is ook nog leuk om te doen. Kids kunnen ook goed meehelpen met dit recept voor kruidnoten. De kruidnootjes zijn lekker, makkelijk en snel klaar, daar word je toch happy van!

Crunchy kruidnootjes happy and healthy style, wat heb je nodig?

Zoals gezegd heb je niet veel ingrediënten nodig. Hieronder een basislijst, kies de ingrediënten die je voorkeur hebben:

  • 200 gram (ietsje meer als 2 cups) volkoren speltmeel. Liever glutenvrij? gebruik amandelmeel en/of boekweitmeel
  • ong 1/2 cup kokosbloesemsuiker
  • 75 gram roomboter. Liever lactosevrij? gebruik ong 1/2 cup kokosvet
  • 2 theelepels speculaaskruiden
  • ong 6 eetlepels water (of melk)
  • snufje zout (optioneel)

Wil je graag zoeter? Voeg dan wat extra suiker, honing of dadels toe. Maar liever met mate. Leer je zelf wennen aan een minder zoete smaak dan je van supermarkt baksels gewend bent!
Hou je van chocolade kruidnootjes? Doe dan wat raw cacao nibs erbij. Of wat raw cacao- of carobepoeder door het deeg.
Zelf vind ik ze eigenlijk gewoon het lekkerste zonder. Niet te zoet, maar gewoon een lekker crunchy kruidnoot. Hmmmmm lekker, zoals ze horen te zijn!

Crunchy kruidnootjes happy and healthy style, hoe maak je ze?

Het is echt heel makkelijk. Het meeste werk is even kneden en daarna de balletjes draaien. Doe dit gezellig met je kinderen of met vriendinnen, dan ben je nog sneller klaar :-)

  • Laten we beginnen: je doet het meel, de kruiden en de suiker in een mengkom. En meng deze door elkaar.
  • Snij de boter in kleine blokjes en laat indien nodig nog een beetje zacht worden.
  • Voeg al roerend 2 of 3 lepels water toe aan het meel.
  • En voeg vervolgens de boter toe. Ik doe dit meestal in twee keer. Kneed alles vervolgens lekker door elkaar met je blote handen. Goed kneden, vouwen, mengen voor een aantal minuten. Is het te droog? Voeg dan steeds een klein beetje water toe. Net zo lang tot je een mooie deegbal hebt.
  • En hier ga je kleine kruidnoot balletjes van draaien. Zelf vind ik kleine kruidnootjes het lekkerst, maar je kan ze ook wat groter maken. Hou er rekening mee dat ze dan iets langer in de oven moeten. Maak van de balletjes echte kruidnootjes door ze een beetje in te deuken. Plaats de kruidnootjes vervolgens op wat bakpapier op jouw ovenrooster.
  • Verwarm de oven voor op 160 graden. En zet vervolgens de kruidnootjes in de oven voor ongeveer 20 minuten. Ik check ze na een kwartier altijd even. Let op dat de onderkant niet te snel gaat. Afhankelijk van jouw oven kan het misschien iets langer of korter duren, maar gemiddeld zijn de kruidnoten klaar na 20 minuten!

Hmmmm dat ruikt lekker! Heerlijk met verwarmende Chai thee.
Enjoy!

Ps deze kruidnoten zijn natuurlijk ook heel lekker als het niet Sinterklaas tijd is :-)

Crunchy kruidnootjes, happy and healthy style

Interessant? Deel dit bericht van Happy and healthy:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
Volg Happy and healthy op jouw favo social kanaal:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestrssinstagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *