Wafels Vierkant 300

Wafels happy & healthy style, lekker en veelzijdig

Hmmm zeker nu het weer kouder wordt staan wafels bij mij vaker op het menu! Doe je mee?

Wafels: super veelzijdig, healthy & makkelijk

Ik ben onlangs weer aan de wafels verslaafd geraakt. Een medestudent van Sonnevelt had heerlijke wafels mee als lunch en als tussendoortje. Briljant natuurlijk. Want wafels zijn lekker en makkelijk. En wanneer je ze zelf maakt passen ze ook in een gezonde levenstijl. Inspiratie dus :-)

Ik moet toegeven, ik had eigenlijk in tijden geen wafels meer gemaakt. Voor mij zijn warme wafels echte herfst/winter gerechten. Afgelopen lente en zomer ben ik ze een beetje vergeten en waren ze niet het eerste waar ik aan dacht. Ondanks dat ze ook heerlijk zijn met vers zomerfruit. Ik heb de wafel dus een beetje verwaarloosd de laatste tijd haha (sorry- wafel). Maar ik maak het bij deze goed! Vandaar nu dus een lofzang voor de wafel.

Wafels voor ontbijt, lunch, avondeten, als tussendoortje…

Yep, wafels kunnen altijd eigenlijk! Veel mensen denken dat wafels altijd mierzoet zijn en vol troep zitten. Onzin natuurlijk als je de wafels zelf maakt. Nu het weer kouder is, vind ik ze heerlijk als warm ontbijt. Wafels zijn makkelijk en omdat je zelf je meel kiest passen ze in een gluten vrij of tarwe vrij dieet. Heerlijk als alternatief voor brood. Ik heb mijn wafelijzer weer uit ’t stof gehaald en wafel er weer vrolijk op los.

Wafels, wat heb je nodig?

Als basis gebruik ik ongeveer deze combinatie. Ongeveer omdat ik per keer kijk wat ik in huis heb. En of ik meer zin heb in zoet of hartig. Maar begin eens met:

 • 1/2 kop amandelmeel, en/ 1/2 kop boekweitmeel,
 • 1/2 kop kokosvet (naar smaak ontgeurd of niet),
  Voor de duidelijkheid: wanneer je minder vet wilt gebruiken kun je ook meer meel en/of bananen toevoegen. Dan kun je er meer wafels uit halen. Of gebruik 1/4 cup i.p.v. 1/2 vet.
 • 1/2 a 1 theelepel kaneel (als je zoetere smaak wilt meer natuurlijk, lekker verwarmend op koude dagen),
 • 1/4 a 1/2 theelepel bakingpowder,
 • Snufje zout,
 • 2 eitjes (geklutst).

Hier kun je ongeveer 2 a 3 wafels van maken. Afhankelijk van de grote van je wafelijzer/wafels.

Met deze mix krijg je een licht zoete wafel waar bij je ook nog een vleugje ei proeft. Vind ik zelf erg lekker, het hoeft voor mij namelijk niet altijd zo zoet. Je kunt aan het beslag ook nog water of bijvoorbeeld rijst- of amandelmelk toevoegen, maar dit hoeft perse. Ik doe het eigenlijk niet. Wil je snel meer wafels maken (groot gezin bijvoorbeeld) dan is het misschien wel handig. Probeer en kijk wat jullie het lekkerst vinden.
Wafels hmmmm happy and healthy style, makkelijk en gezond
Ben je een zoetekauw? Voeg dan gerust geprakte bananen toe aan je beslag. Of stukjes appel of peer. Ook lekker: voeg een handje raw cacao nibs aan het beslag toe.

Wanneer je 1 of 2 geprakte bananen toevoegt haal je natuurlijk ook meer wafels uit je beslag. Voeg eventueel nog een extra eitje toe.

Je kunt ook verschillende soorten meel gebruiken, ga lekker uitproberen. Zelf gebruik ik vaak een combi van amandel en boekweit meel.

Liever hartig? Gebruik dan bijvoorbeeld meer boekweitmeel ipv amandelmeel. Laat de kaneel en bananen achterwege. Of gebruik meer ei, dan krijg je een frittata wafel. Ook lekker!

En voeg eens kleine stukjes groente aan je beslag toe. Hmmmm! En handig voor kinderen die niet altijd groente willen eten, toch?

Wafels zijn fun, je kan er de gekste combi’s mee maken. En het is toch altijd weer even spannend hoe ze eruit zien als je het ijzer opendoet. Leuk om met je kinderen samen te maken. En heerlijk ook de volgende dag om mee naar school of werk te nemen. Super handig voor onderweg!

Wafels, maar hoe maak je ze nou?

Heel easy, maak je beslag en giet dit in je wafelijzer. Even wachten en klaar, daar komt het op neer. Oké, iets meer tips nodig? Hieronder een kort wafel stappenplan:

 • Kluts de eitjes in een grote mengkom.
 • Meng het meel met de kaneel, het zout en het bakingpowder.
 • Optioneel: krak de bananen door het beslag, of voeg de rauw cacao nibs toe etc.
 • Meng dit vervolgens door de eitjes.
 • Voeg indien nodig iets meer vocht toe. Wil je stevigere wafels minder vocht. Wil je luchtigere wafels gebruik je iets meer.
 • Smelt ondertussen het kokosvet. Ik doe het altijd in een glazenbakje, wat ik weer in een een ander bakje met heet water uit de waterkoker zet. Smelt vanzelf. Voeg dit ook toe. Bewaar een klein beetje om je wafelijzer mee in te smeren
 • Zet op dit moment je wafelijzer aan.
 • Meng het geheel voor een laatste keer en gebruik een grote lepel (bijvoorbeeld een soeplepel) om het beslag in de jouw wafelijzer te doen.
 • Vet het wafelijzer in met het restje kokosvet. Breng het beslag vervolgens vanuit het midden aan en spreidt het uit naar de zijkanten. Zorg dat alle ‘vakjes’ goed bedekt zijn.
 • Doe je wafelijzer dicht en wacht ongeveer 3 minuten (afhankelijk van de temperatuur van jouw wafelijzer). De meeste wafelijzer hebben geen temperatuur instelling maar gewoon een aantal standen. Ik heb een simpel ijzer met 5 standen en zet hem meestal op stand 4. Er komt zeer waarschijnlijk stoom uit je wafelijzer, dit is normaal. Maar pas hiermee op wanneer je de wafels samen maakt met kinderen.
 • Check na een paar minuten pas of de wafels goed zijn. Niet te vroeg het wafelijzer openmaken. Indien gewenst kun je ze na 5 minuten omdraaien (soms raken ze de bovenkant iets minder goed) en nog een minuutje laten ‘wafelen’. Wanneer ze een lekker kleurtje hebben en niet meer vochtig zijn van binnen zijn ze goed. Hmmmmm wat ruikt dat lekker!

That’s it.

Eet je wafels gewoon zo, daar zijn ze echt lekker genoeg voor!
Of beleg ze met van alles en nog wat. Wat jij lekker vindt. Vers fruit voor de zoete variant. Maar denk ook eens aan avocado, zaden en komkommer bijvoorbeeld bij een neutrale wafel. Wat jij lekker vindt.

Enjoy!
Wafels Happy and healthy style hmmmm

Interessant? Deel dit bericht van Happy and healthy:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
Volg Happy and healthy op jouw favo social kanaal:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestrssinstagram
Dit bericht heeft 8 reacties
  1. Ja met deze basis begin ik meestal. Maar ik gebruik ook wel eens minder vet of meer meel. Eigenlijk kun je niet zo snel mis gaan met de wafels. Probeer uit wat jij lekker vindt en gebruik wat je in huis hebt.

  2. Hi Mirjam, ik ben benieuwd of de wafels gelukt zijn. Voor de duidelijkheid: wanneer je minder vet wilt gebruiken kun je ook meer meel en bananen toevoegen. Dan kun je eventueel meer wafels uit halen. Of gebruik 1/4 cup i.p.v. 1/2 vet. Ik zal dit ook in de tekst hierboven toevoegen :-)

 1. Ik zag een foto van deze wafels op je instagram account en kon niet wachten op het recept. Ziet er HEERLIJK uit! Meteen even uit proberen :-)

  1. Hoi Mieke, een halve cup kokosvet of boter is ongeveer 100 gram, officieel 113 gram (of een ‘stick’) volgens de Amerikanen :-)
   Ik ben bezig met een blog over maten omrekenen in de keuken aangezien ik daar veel vragen over krijgt, volgt snel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *