Boekweit Crunchy Fruitsalade

Boekweit crunchy fruitsalade; start je dag happy ’n healthy!

Hmmm lekker, ik eet iedere dag veel fruit en kan er geen genoeg van krijgen. En fruit verveelt me nooit. De truc is variëren! En deze keer variëren we met de topping: raw gepofte boekweit!

Boekweit, ehm over mijn fruit?

Yep, je leest het goed. Boekweit is heerlijk bij je fruitsalade. In dit geval heb ik ‘gepofte’ boekweit gebruikt. Je kan boekweit, net als quinoa en dergelijke, namelijk poffen in een pannetje of dehydrator. Je krijgt dan een heerlijke crunchy topping voor in verschillende gerechten. Ik vind het zelf vooral lekker bij het ontbijt. Boekweit is gezond en ook heel fijn; helemaal niet zo duur. Binnenkort vertel ik je meer over de voordelen van boekweit. Hou Happy-and-healthy.nl in de gaten!

Boekweit crunchy fruitsalade; start je dag happy ‘n healthy!

Boekweit poffen, hoe doe je dat?

Boekweit poffen kan op verschillende manieren. In een pannetje of bijvoorbeeld met een dehydrator. Wil je zelf quinoa of boekweit poffen in een pannetje? Blijf dan goed met je aandacht bij het pannetje, want het kan op deze manier snel verbranden. Nog een tip: gebruik geen boter of andere vetsoort. Dan verbrand het ook sneller. De truc is om het net zo lang te verwarmen tot het crunchy wordt zonder dat het zwart wordt. Probeer gewoon uit, je merkt vanzelf wanneer de ‘boekweit popcorn’ klaar is.

Zelf gebruik ik liever de raw variant uit de dehydrator. De voedingsstoffen blijven zo goed behouden en het is maanden houdbaar. Raw boekweit popcorn is misschien nog wel makkelijker om te maken. Kans op verbranden en zwarte boekweit popcorn heb je namelijk niet. Je hebt maar 3 dingen nodig: boekweit uiteraard, een dehydrator en tijd. Of misschien 4 dan; i.v.m. de droogtijd heb je wat geduld nodig haha. Je spoelt de boekweit af en laat deze 12 uur weken. Je ziet dan vanzelf dat de boekweit korrels gaan kiemen. Hierdoor komen er veel voedingsstoffen vrij. Raw gepofte boekweit is daarom ook echt een superfood te noemen. En deze boekweit superfood is echt niet duur of moeilijk te krijgen! Na het weken spoel je de boekweitkorrels nog een keer goed af. Vervolgens leg je ze verspreid op de bladen van je dehydrator. Na ongeveer 8 uur drogen is de boekweit popcorn klaar. Handige planning: ’s ochtend spoelen en overdag laten weken. Na je werk nog een keer spoelen en ’s avonds in de dehydrator. De volgende ochtend is je boekweit klaar voor je salade!

Raw boekweit popcorn crunchy fruitsalade

Kies voor je fruitsalade een paar soorten fruit uit. Heeft jouw lichaam moeite met fruit verteren? Voel je je wel eens opgeblazen? Probeer het dan eens bij 1 á 2 soorten te houden. Ieder lijf werkt anders. En soms is het teveel wanneer je 5 fruitsoorten door elkaar eet met verschillende noten en zaden erbij. Resultaat: opgeblazen gevoel en borrels in je buik. Herkenbaar? Probeer dan minder soort voeding op 1 moment te gebruiken. Varieer per dag. Dus zorg dat je iedere week verschillende fruitsoorten eet. En let een periode goed op wanneer en waar jouw lijft op reageert. Luister naar je eigen lijf dus.

Deze keer heb ik voor de fruitsalade gekozen voor mango, blauwe bessen en banaan. Vervolgens kies ik de crunchy toppings; de noten en zaden. Eet fruit altijd samen met noten en zaden. Dan blijft je suikerspiegel stabiel, ondanks de fruitsuikers. Ik ben bijvoorbeeld gek op hazelnoot in mijn fruitsalade. En varieer zelf altijd met verschillende noten en zaden. Ik gooi er echt van alles doorheen: hennepzaad, sesamzaad, zonnebloempitten, pompoenpitten, chiazaad, zelfgemalen lijnzaad, gistvlokken, walnoten, amandelen. Noem maar op, hmmm!

Deze keer krijgt de raw gepofte boekweit echter de hoofdrol. Ik gebruik een aantal scheppen gepofte boekweit in mijn crunchy fruitsalade. Wat hazelnoot erbij voor een extra bite, en klaar!

Een bakje vol goede voedingsstoffen en vooral lekkers. Want blijf variëren en vooral: genieten! Want daar draait het om.

Enjoy!

Boekweit crunchy fruitsalade; start je dag happy ‘n healthy!

Interessant? Deel dit bericht van Happy and healthy:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
Volg Happy and healthy op jouw favo social kanaal:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestrssinstagram
Dit bericht heeft 7 reacties
  1. Bedankt voor deze uitleg! 1 vraag; op welke temperatuur stel je de dehydrator in?

    ook nog een opmerking; als je een opgeblazen gevoel hebt van eten dan is de kans groot dat je (vaak structureel) te weinig maagzuur aanmaakt. Dus zeker naar je lichaam luisteren maar dan wel de juiste keuze maken; probeer 30min voor je eten een glas water met 1 theelepel sole (verzadigd opgelost keltisch zeezout in water) te drinken en/of een glas water met theelepel appelazijn (natuur troebel).

    gr AMber

    1. Hi Amber, ik heb mijn dehydrator standaard op 38 graden staan volgens de rawfood principes. Richtlijnen lopen uiteen van 38 tot 46 graden Celsius en 110 tot 118 Fahrenheit. Just to be sure hou ik dus max 38 graden aan. Ik heb een Sedona trouwens, 2 jaar geleden cadeau gekregen voor mijn verjaardag! Mijn moeder gebruikt al jaren een tweedehands Stockli, ook op 38 graden. En werkt ook als een trein :-)

  2. Sole gebruik ik ook af en toe in de ochtend, ik wissel het af met lauwwarm water met citroen. Dat is ook een fijne start van de dag en je spijsvertering :-)

    1. Hi Eline, blijf er altijd bij, het gaat inderdaad heel snel. En gebruik minder of geen olie. Beweeg de boekweit in een pan, dus maak ronde bewegingen met de pan of gebruik een kwastje. En doe niet te veel, probeer eerst eens met 1 eetlepel. Gewoon een paar keer proberen. En de moed niet opgeven :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *