Stop Met Drinken Van Energie Drankjes!

Health tip: stop met energy drinks!

Energy drinks, je zou denken dat iedereen wel weet dat ze niet goed voor je zijn. Maar toch zijn er veel mensen die iedere dag meerdere blikjes drinken. Om de dag door te komen. En ja, ik heb ze vroeger ook gedronken. Net als cola light. Gelukkig ben ik daar inmiddels al een tijd vanaf.

De energiedrankjes zitten vol verkeerde suikers, cafeïne en bijvoorbeeld taurine. Vooral de laatste twee stoffen moeten bijdragen aan betere sportprestaties. Dit is echter nooit voldoende bewezen.

De drankjes worden bovendien niet alleen door sporters gebruikt. Eerder door niet-sporters helaas. Vaak door jongeren (want stoer!) en ook door bijvoorbeeld hard werkende mensen die de hele dag op kantoor zitten.

Bijkomend feit is dat er vaak niet 1 blikje maar meerdere per dag worden gedronken.

Gevolg? Heel veel klachten!

Variërend van hoofdpijn, hartkloppingen, misselijkheid, vermoeidheid, verslavingsklachten, tanderosie en ga nog maar even door.

Waarom gebeurd er dan niks denk je misschien? De overheid is in verschillende landen al bezig. Zie bijvoorbeeld deze mooie opsomming (met dank aan Wikipedia):

  • De Deense overheid pleit voor een waarschuwing op de verpakking van energiedranken dat volwassenen niet meer dan 50 centiliter per dag moeten consumeren. Voor jongeren onder de 18 is dat niet meer dan 25 centiliter per dag. Ook moet er op komen te staan dat het product niet gebruikt mag worden door kinderen onder de tien jaar evenals door zwangere vrouwen.
  • Onlangs pleitte de Belgische consumentenorganisatie OIVO al voor een verbod op de verkoop aan jongeren.
  • Het Duitse Bundesinstitut für Risikobewertung liet in 2010 weten voor een verbod op energyshots te zijn (welke naar verhouding meer cafeïne of taurine dan energydrinks bevatten).
  • Het Franse voedselveiligheidagentschap AFSSA heeft tussen 2001 en 2006 zelfs tot viermaal toe negatieve adviezen uitgevaardigd over energiedranken, alvorens het in juli 2008 uiteindelijk moest zwichten voor de grote Europese druk.
  • In 2012 werden er in Nederland Kamervragen gesteld aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport met als doel de energiedranken uit de schappen van de supermarkten te halen teneinde de jeugd te beschermen tegen de nadelige effecten van (overmatige) consumptie.
  • Een ‘overdosis’ energiedrank kan, vooral bij kinderen en volwassen mensen met diabetes en/of een hartafwijking, leiden tot een beroerte of een hartaanval, in het ergste geval met de dood als gevolg.
  • In de Verenigde Staten zijn kinderen overleden door het drinken van Monster Energy van Coca Cola, waaronder een 14-jarig meisje, na het nuttigen van twee halve liters.

Genoeg redenen om met deze drankjes te stoppen. Denk ook eens na waarom je ze bent gaan gebruiken. Als je altijd een energie te kort hebt, is er misschien iets anders aan de hand. Kijk eens naar je voeding in zijn geheel. Beweeg je voldoende? Neem je voldoende rust en tijd voor jezelf? Met kleine aanpassingen in je dagelijkse routine krijg je waarschijnlijk al snel meer energie. En dit op een gezonde manier!
Limoensap l Happy-and-healthy.nl

Het is altijd goed om zelf een mening te vormen over dit soort voedingsmiddelen. Ik zal je niet dwingen om er mee te stoppen (al raad ik het je wel aan natuurlijk!). Gebruik je ze toch? Lees dan goed de verpakkingen na. Weet wat je drinkt en in je lijft stopt. En vergelijk de verschillende soorten met elkaar. Dit geeft vaak al een stuk bewustwording.

Ik hoop dat ik je misschien een klein beetje hebt kunnen overtuigen om de energie drankjes te laten staan. Vind jij het toch lastig om met deze drankjes te stoppen? Lees dan ook nog de twee artikeltjes op de website van RTL Nieuws. Het was gisteravond namelijk nog in het nieuws. Een jong meisje had geelzucht. En de dokters konden maar niks vinden. Uiteindelijk bleek dat ze veel energydrankjes per dag dronk. Nadat ze hiermee was gestopt, verdween ook de geelzucht. Dat zet je toch wel aan het denken…

Op zoek naar een alternatief?

Maak gewoon lekker een groene smoothie! En is dat nog een stap te ver? Ga dan voor een zelf gemaakt vruchtensmoothie of eet tussendoor voor extra energie een raw brownie of een handje noten! Je kan het!

Interessant? Deel dit bericht van Happy and healthy:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
Volg Happy and healthy op jouw favo social kanaal:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestrssinstagram
Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *