Oil Pulling

Oil pulling, healthy detox of hype?

Oil pulling is een makkelijke en eeuwenoude vorm van detox. Oil pulling? Wattuh? Ja, je leest het goed oil pulling of olie trekken. Een nieuwe hype in detox land.

Omg not another hype!?!

Ow no! Weer een nieuwe hype… maar is het ook echt nieuw? Welnee, oil pulling bestaat al eeuwen. Vroeger werd het veel gedaan in Rusland en Midden Amerika, maar vooral in India is oil pulling heel normaal. In de westerse landen zie je eens in de zoveel jaar dat de media het weer oppakt als nieuw dingetje wat iedereen moet doen. Vanuit de Aryuveda zetten veel aanhangers echter al jaren oil pulling in als krachtig detox instrument! In India gebruiken ze sesamolie, in Rusland is zonnebloemolie meer gebruikelijk. Ik was nieuwsgierig naar de effecten. Je hebt veel aanhangers, en ook mensen die zeggen dat het onzin is. Daarom ben ik dit jaar zelf begonnen met oil pulling.

Oil pulling

Oil pulling, wat is dat nou precies?

Oil pulling of olie trekken is een heel simpele manier van detoxen. Met andere woorden je gaat gifstoffen uit je lijf wegwerken. Deze gifstoffen bouw je op door onder andere slechte voeding, vervuiling, te weinig beweging en ook bijvoorbeeld door stress. Wanneer je teveel gifstoffen in je lijf hebt opgebouwd, kan je ziek worden. Door oil pulling zorg je ervoor dat deze gifstoffen snel, makkelijk (en goedkoop!) je lijf weer verlaten. De bacteriën trekken namelijk in de olie doordat je spijsvertering op gang komt. Door het uitspugen van de olie raak je heel veel bacteriën kwijt. Zo simpel is het!

Detoxklachten zijn normaal

Wanneer je begint met oil pulling kan het zijn dat je je even minder goed voelt. Of dat er oude klachten opspelen. Dit is een teken dat het werkt, dus hou vol! Houden je klachten langer aan dan een dag of twee? Neem dan contact op met je huisarts of een natuurgeneeskundig therapeut. Drink sowieso veel water en kruidenthee om de vrijgekomen afvalstoffen af te voeren.

Oil pulling, hoe begin je ermee?

Het is heel simpel eigenlijk. Alles wat je nodigt hebt is de olie van jouw keuze. Spoel het liefst ’s ochtends vroeg op een nuchtere maag. Of als dit niet lukt minimaal 1,5 uur na een maaltijd. Oil pulling mag je volgens de ouwe tradities tot 3 keer per dag doen. De meeste ‘oil pullers’ doen het 1x per dag voor het ontbijt. Goede en frisse start van de dag.

Oil pulling, stap voor stap

Volg deze stappen:

  • neem een goede slok olie in je mond, zodat je mond half gevuld is.
  • beweeg de olie langzaam maar krachtig door je mond
  • hou dit 15 a 20 minuten vol. Adem door je neus en slik geen olie door
  • spuug de olie vervolgens uit. Let op: spuug het uit in jouw wc of in de prullenbak. Dit in verband met de bacteriën. Deze wil je liever niet in je keuken hebben.
  • Check of de olie wit is geworden en licht schuimend. Zo ja, dan is het goed gegaan! Is de olie nog doorzichtig? Dan heb je de olie niet voldoende door je mond heen bewogen. Probeer de volgende keer langer te spoelen en meer kracht te zetten. Het is even oefenen haha.
  • spoel daarna je mond goed uit en drink een glas, liefst lauw, water

Welke olie kan ik gebruiken?

Het belangrijkst is dat je biologische olie koopt en dat de olie koud geperst is. Dan weet je dat de belangrijkste voedingsstoffen in de olie nog beschikbaar zijn. Zonnebloemolie en sesamolie wordt het meest gebruikt. Ook kan je kokosolie gebruiken. Zelf werd ik de eerste keer bijna misselijk van de kokosvet. Ik kreeg bij de eerste keer meteen kokhalsreflexen. Ook zonnebloem en olijfolie werken voor mij niet zo goed. Bij de andere olie heb ik dat gelukkig niet. Het went wel, maar ik gebruik liever een oliesmaak waar ik dat niet bij heb. Zoals lijnzaad olie of een andere olie met (voor mij meer) neutrale smaak. Ook sesam en bijvoorbeeld avocado olie vind ik fijn. Uiteraard biologisch en extra vierge. Probeer zelf uit welke olie voor jou werkt. En gebruik de olie en de smaak die bij jou past.

Oil pulling, zoek de olie die jij lekker vindt!

Oil pulling, waarom zou ik er zelf mee beginnen?

Er zijn zoals gezegd veel voordelen voor je lijf. Je tanden worden witter en je tandvlees sterker. Je darmen gaan beter functioneren. Je krijgt meer energie. Het helpt bij huidaandoeningen zoals eczeem en acne. Gewrichtsklachten nemen vaak af. Ontstekingen verdwijnen vaak snel. Het is goed voor je huid en haar, noem maar op. Allemaal effecten die oil pullers hebben ervaren. Reden genoeg in ieder geval om uit te proberen!

Ik ben dit jaar pas begonnen, maar merk al dat mijn tanden lekker glad zijn. Ook mijn tandvlees gaat vooruit. Ik had zelf verder geen specifieke klachten (hoezee voor een happy and healthy lifestyle!), maar ben benieuwd wat het de komende periode voor mijn huid en nagels gaat doen. En of mijn tanden nog iets witter worden. Mijn gebit is voor mij de belangrijkste reden geweest om te beginnen met oil pulling. Het is een natuurlijke vervanger voor de chemische mondwaters die velen gebruiken. Dat alleen is voor mij al fijn. Ik geloof in ieder geval wel in de benefits voor je gebit moet ik zeggen. Mijn tanden zijn er tot nu toe happy mee! Komende jaar ga ik er zeker mee door. En ik ga proberen er iets meer routine in te krijgen. Ik sla nu nog wel eens een dag of een weekend over. Oil pulling is een makkelijke detox. Je hoeft er niet voor naar Portugal, je kan er bij blijven eten en het kost niet veel tijd. EN, zoals met alles: je moet het wel even doen!

Oil pulling ervaringen?

Ik hoor graag jullie ervaringen met oil pulling. Ben je er al mee bekend? Wat heeft het jou gebracht? Ervaar je voordelen of doet het niet veel?

Of ben je nieuw met deze techniek en nieuwsgierig naar oil pulling?

Durf je het aan? Probeer het eens een week of een maand. I dare you!

Oil pulling, I dare you!

Meer weten over oil pulling?

Happy and healthy geeft deze zomer enkele workshops. Waaronder een Oil pulling workshop. Hou de site dus goed in de gaten!

Interessant? Deel dit bericht van Happy and healthy:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
Volg Happy and healthy op jouw favo social kanaal:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestrssinstagram
Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Leuk en interessant artikel! Ik ben er net enkele dagen mee bezig, vooral, omdat ik veel last heb van aften in mijn mond. Het is even wennen, maar tot nu toe is het goed te doen en merk ik met name dat mijn tanden veel gladder aanvoelen en mijn mond “rustiger” is. Ik gebruik zonnebloemolie en kokosolie, dit wissel ik af. Zonnebloemolie, omdat er gezegd wordt dat dat het beste werkt en kokosolie vanwege de grotere, reinigende werking in de mond en het wittende effect op de tanden. Ik ben benieuwd hoe het effect op de langere termijn is, maar het is goed te doen en zorgt voor een moment van bezinning op drukke dagen, dus ik ga er zeker mee door!

    1. Hi Ben, bedankt voor je reactie! Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen als je er wat langer mee bezig bent. Voor mij werkt het inderdaad vooral goed voor mijn tanden & tandvlees. Goed dat je er mee begonnen bent om te zien of het voor jou ook werkt. Aften zijn vaak een teken van verminderde weerstand. Je kunt dus ook kijken waar dit aan kan liggen en hopelijk de oorzaak wegnemen. Let de komende periode goed op je voeding, neem voldoende rust, zorg ook voor beweging en maak vooral veel plezier! Groetjes en succes! Nanou

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *